hirdetés

Még lábadozik a törökországi romkutatás során megsérült magyar keresőkutya, Gogó

László Enikő

2023. február 14 - Forrás és képek: Kutyákkal az Életért Alapítvány

Több magyar mentőalakulattal együtt vasárnap tért haza Törökországból a Kutyákkal az Életért Alapítvány mentőcsapata is. Szabó Gábor, az alapítvány elnöke részletesen beszámolt arról, mit éltek át az öt napig tartó megfeszített küzdelemben, hogyan mentettek meg két tizenévest az utolsó erejükkel, és javult-e a kutatás közben megsérült Gogó állapota.

hirdetés

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, az Alapítvány önkéntesei keresőkutyáikkal elsők között érkeztek a katasztrófa helyszínére, ahol azonnal megkezdték a mentési munkálatokat. Az idő szorítása hatalmas terhet rótt a kutyás egységekre, hiszen tudták, hogy a dermesztő hidegben minden perccel csökken a túlélés esélye. Feszített tempóban, 4 órás váltásokkal dolgoztak, napi akár 16 órát. A több napos kimerítő keresés során sajnos nem ritkák a balesetek: a harmadik napon Gogó egy óvatlan mozdulattal megvágta a mancsát, amelyet bár a helyszínen azonnal elláttak, a további munkából ki kellett vonni őt, mert fennállt a fertőzés veszélye. Így társaira még nagyobb feladat hárult, az ő munkáját is pótolni kellett.

Szerencsére Gogó sebe nem fertőződött el, néhány napnyi pihenés után teljesen rendbe jön majd, és újra bevethetővé válik.”

– tudtuk meg az Alapítvány elnökétől, aki érthető módon aggódott kutyája állapota miatt.

Számos tényező hátráltatta a munkát

„De nem ez volt az egyetlen nehezítő körülmény, ami hátráltatta a munkát.” – mesélte Gábor. „Hiába hallatszott mindenhonnan az emberek segélykiáltása a romok alól, gyakran mégsem tudtuk azonnal megkezdeni a mentést. Ugyanis a munkagépek működtetéséhez gyakran nem volt elég üzemanyag.” Az utak állapota miatt az üzemanyagellátás is akadozott. Ez nemcsak a mentést nehezítette, de a csapat pihenését is, ugyanis az első 3 napban a fűtésüket biztosító aggregátorok sem működtek, így 14-16 óra munka után csak a hideg sátorban tudták nyugovóra hajtani a fejüket.

Ahogy a hangok halkulni kezdtek, majd végleg elnémultak, már csak a keresőkutyák jelentették az utolsó reményt, hogy élve találjanak rá valakire a romok alatt.

Gogó is megsebesült a mentés során. /Fotó: Kutyákkal az Életért Alapítvány

„Az első napon találtunk embereket, akikkel még kommunikálni is tudtunk, de sajnos nem fértünk hozzájuk és az üzemanyaghiány miatt nem tudtuk működtetni a bontáshoz szükséges gépeinket. Ezért a döntést, hogy jelenleg ezt a helyszínt el kell hagynunk, borzalmasan nehéz volt meghozni. Egyébként a mentésirányítás parancsa az volt, hogy a nehezen vagy túl nagy energiaráfordítással menthető személyeket sorsukra kell hagyni és azokra kell koncentrálni, akik könnyen menthetők. Ez persze logikus döntés, hiszen így több embert lehet megmenteni, de normális, érző ember képtelen megtenni, hogy valakit, akivel már beszélt is, sorsára hagyja, ahol a biztos halál vár rá. Mi is azonnal visszatértünk, amint kaptunk üzemanyagot a gépekbe, és 14 órás küzdelemmel két tizenéves gyermeket emeltek ki a műszakiak erről a helyről.”

Fotó: Kutyákkal az Életért Alapítvány

A keresőkutyák feladata

A mentés során a keresőkutyáknak egészen a romok mélyére is be kellett hatolniuk, és ugatással jelezni, ha élő embert találtak. Szerencsére erre 11-szer volt példa. Ekkor több órányi bontási munkával tudtak csak közelebb kerülni a gyakran több méter mélyen eltemetett személyekhez. Kritikus segítséget jelentett a kutyák által meghatározott irány is, amit újra és újra pontosítottak, ahogy egyre mélyebbre hatoltak a romok közé. Ez kissé eltér a tréningek során gyakorolt feladatoktól, ahol egy nagy romterületet kutatnak át kutyák, nem pedig szűk helyeken kell a további mentési irányt meghatározniuk.

Fotó: Kutyákkal az Életért Alapítvány

A Kutyákkal az Életért Alapítvány keresőkutyája, Gogó rutinosnak mondható a romokon való mozgásban, ugyanis az Alapítvány magyarországi bázisán felállított speciális, műromként funkcionáló Mentőkutya Kiképzőbázison tökéletesen modellezik egy valódi katasztrófa körülményeit.

Hazatérve az Alapítvány szakemberei és a négylábú hősök folytatják munkájukat. A mostani tapasztalatok alapján máris kiképzőközpontjuk bővítését tervezik. Szabó Gábor elmondta, hogy az idei 1% felajánlásokat a teljes mértékben támogatásokból működtetett mentőkutyás szolgálatuk fenntartása mellett a kiképzőközpont bővítésére szeretnék fordítani, hogy minden eshetőségre fel tudjanak készülni.

földrengés keresőkutya mentőkutya romkutató kutya Törökország

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink