hirdetés

Törökországi földrengés: magyar mentőkutyákat is küldtek a helyszínre, a helyi kóbor ebek keservesen vonyítottak a rengést megelőzően

László Enikő

2023. február 7 - Képek: Getty Images Hungary, Lehoczki László

Hétfő virradóra több hatalmas földrengés is megrázta Törökországot és Szíria északi részét. A legnagyobb 7,8-es erősségű volt. Jelenleg a két országban összesen 5000 áldozatról szólnak a hírek, de az Egészségügyi Világszervezet szerint meghaladhatja akár a 20.000-et is. Több százan rekedtek a romok alatt.

hirdetés

Számos ország, köztük Magyarország is mentőalakulatokat küldött Törökországba, akik keresőkutyákkal együtt mentek a katasztrófa sújtotta területekre. A HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi csoport tagjaként a Kutyák Határok Nélkül tagjai személykereső kutyákkal indultak el február 6-án. A csapat összesen 55 főből áll, köztük tűzoltók, katonaorvosok, mentőorvosok és ebek is vannak.

A személykereső kutyák feladata

A személykereső kutyák igen fontos szerepet vállalnak a mentésben. A törmelékek között olyan sebesülteket is megtalálnak, amik az emberek számára szinte lehetetlen feladat lenne. A romkutató munka rendkívül veszélyes és megterhelő. Ezeket a kutyákat profi képzésben részesítik, és folyamatosan fejlesztik őket. Veszélyes terepen dolgoznak, törmelékek, szilánkok között, ahol egy rossz lépés, és könnyen baleset történhet. A kutyás alakulatok munkája igen változatos, eltűnt személyek után kutatnak földön, vízen és katasztrófa sújtotta területeken. Összedőlt, leégett épületeket vizsgálnak át sebesültek után kutatva. Egyes kutyák nemcsak élő, de elhunyt személyeket is képesek megtalálni.

Hazánk dicsősége, Mancs

Hazánk és talán a világ egyik leghíresebb mentőkutyája Mancs volt, aki épp egy 1999-es törökországi földrengés miatt vált világhírűvé. Az izmiti volt az ország egyik legnagyobb földrengése (7,6-es), de úgy tűnik, a mostani sajnos még ennél is erősebb volt. Hivatalosan 17.000 áldozatot követelt, de akár kétszer ennyien is lehettek, akik életüket vesztették. A mentésben Mancs is segédkezett gazdájával, Lehoczki Lászlóval. A katasztrófát követően 82 órával talált meg egy életben lévő hároméves kislányt a romok alatt. Rajta kívül egyetlen kutya sem fogott szagot, feltehetően azért, mert halott nagymamája alatt feküdt.

Hatira, a megmentett török kislány az ajándékba kapott plüss kutyájával. /Fotó: Lehoczki László

Nem minden eb képes elhunytakat is felkutatni, de Mancs kivételes tehetség volt. A romokat már elszállították volna, mikor a kislányra talált. A kutya valóságos hőssé vált, világszerte bemutatták a hírekben, milyen nagyszerű mentőkutya. A róla készült részletes cikket, mely egykori gazdája, Lehoczki László közreműködésével készült, ezen a linken olvashatod el.

A kutyák megérzik a természeti katasztrófák közeledtét

Számos videó járta be az internetet, melyeken az látható, hogy nem sokkal a földrengés előtt az állatok furcsán viselkedtek. A madarak fejvesztve repkedtek, a macskák nyugtalanul tobzódtak, a kóbor kutyák pedig keservesen vonyítottak. És bizony, előre jelezték, hogy baj fog történni.

@straybeautiful

🆘PLEASE PRAY FOR THE SAFETY AND WELL BEING OF OUR STRAYS AND OUR PARTNER SAVIORS🙏 #AnimalWelfare #SupportAnimalRescue #HelpAnimals #SaveTheAnimals #AnimalProtection #AnimalLivesMatter #AnimalRights #EndAnimalCruelty #SaveTheAnimals #SupportAnimalRescue #RescuePets #dogsoftiktok #dog #turkeyearthquake #cats #dogsofttiktok

♬ original sound – Stray Beautiful

Az állatok érzékei jóval kifinomultabbak a miénknél, egészen apró jelzésekből képesek megállapítani, hogy valami nincs rendben. A földrengés sújtotta területeken jellemző, hogy a helyi állatok már akár napokkal korábban is menekülni kezdenek. Erre utaló feljegyzések már i. e. 373-ból is származnak. A macskákra jellemző az idegesség és a szökés, a kutyák általában szokatlanul vonyítanak, de a teheneknél is megfigyelhető változás: akár a tejük is elapadhat a tragédiát megelőzően.

A szakértők szerint lehetséges, hogy a kutyák ilyenkor a hallásukra támaszkodnak. Képesek detektálni azokat a számunkra nem hallható, nagyon magas hangokat, melyeket a földfelszín alatt összecsiszolódó, mozgolódó kőzetek produkálnak. Egy vizsgálat szerint a kisebb testű, felálló fülű ebek hallhatják ezeket a legintenzívebben, de természetesen a nagyobb, lógó fülű kutyák is érzékelik a hanghatásokat.

katasztrófa katasztrófa kutya keresőkutya kutya földrengés kutya megérzi a földrengést Mancs mentőkutya romkutató kutya személykereső kutya természeti katasztrófák Törökország

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink