hirdetés

Ez a nap a négylábú hősöké: ma van a kereső- és mentőkutyák világnapja

László Enikő

2021. április 25

A kereső- és mentőkutyáknak rengetegen köszönhetik életüket. Minden április utolsó vasárnapján ezeket a négylábú hősöket ünnepeljük.

hirdetés

A mentőkutyák munkája rendkívül veszélyes. Legtöbbször olyan terepen dolgoznak csapatukkal, ahol valamilyen tragédia történt. Ilyen lehet például egy gázrobbanás, leégett, összedőlt, romos épület, földrengés, lavina vagy egyéb katasztrófa helyszíne. Az is előfordul, hogy nem csak szárazföldön, de vízen is keresniük kell, esetleg egy erdőben eltévedt személyt kell megtalálniuk. A mentőcsapatok munkája igen változatos, biztosan nem unalmas, de annál veszélyesebb. Ma, április utolsó vasárnapján nekik mondunk köszönetet.

Riley, 911 egyik mentőkutyája munka közben.

A mentő-, keresőkutyák profi képzésben részesülnek, képességeiket pedig folyamatosan fejlesztik. Munkájuk során leginkább orrukra kell hagyatkozniuk, hogy eltűnt személyeket találjanak meg. Sokszor a terep rendkívül veszélyes, de ők és persze kétlábú társaik bátran helytállnak. Cserébe pedig csupán finom falatokat várnak.

Rip, az első személykereső-kutyák egyike

A világ első mentőkutyájának sokan Ripet, a második világháborúban árvává vált keveréket tekintik. Egy katona talált rá, és hamar az osztag kabalájává vált. Rip ösztönösen végezte munkáját, sosem részesült kiképzésben, mégis kutatni kezdett a romok között. Számos civil köszönhette neki életét, és egyesek úgy tartják, az ő ihlette az ötletet, hogy mentőkutyákat képezzenek ki a háború végén.

Rip a romok között.

Mancs, az ország büszkesége

Hazánk egyik legsikeresebb mentőkutyáját, Mancsot bizonyára nem kell sokaknak bemutatni. A hős németjuhász 1994-ben látta meg a napvilágot. Gazdája, Lehoczki László ekkor már 6 éves keresőkutyás tapasztalattal a háta mögött vette magához. Korán felismerte Mancs rendkívüli tehetségét, és úgy döntött, a németjuhászból személykereső-kutya lesz.

A hős négylábú számos iskolás csoportot, gyermeket, balesetet szenvedett kirándulót, vadászt és idős embert kutatott fel. Később kiderült, valóban egyedülálló tehetség, hiszen víz alatt lévő testeket is képes volt megtalálni, ezzel Európában az elsők között volt. Nemcsak élő, hanem elhunyt személyeknél is jelzett, amire szintén nem képes minden eb.

Mancsból a világ egyik legjobb mentőkutyája vált.

Legnagyobb sikerei közé tartozik, amikor Kairóban egy többemeletes ház romjai között 72 áldozat helyét jelezte Csepivel és Vikinggel. Egy törökországi katasztrófa után 82 órával pedig egy 3 éves kislányt talált meg a romok alatt. Mancsnak számos sikeres bevetése volt, egyszer még gazdája életét is megmentette. 2004. december 18-án szobrot is állítottak a tiszteletére Miskolcon. 2006 őszén sajnos tüdőgyulladást kapott, október 22-én kelt át a szivárványhídon. A hős németjuhásznak több százan köszönhetik életüket.

Hazai szervezetek

Magyarországon több mentőkutyás alakulat is dolgozik. Legtöbbször eltűnt személyek után kutatnak a sűrű erdők mélyén, de összedőlt, leégett épületeket is átvizsgálnak túlélőket keresve. A legutóbbi, szentendrei hatalmas tűz után például a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kutyái vizsgálták át a romokat. De gyakran részt vesznek eltűnt személyek utáni keresésben is, számos más szervezettel egyetemben. A szolnoki Életjel Mentőcsoport büszkesége Smile, a tacskó, aki a 2016-os ecuadori földrengést követő mentési munkálatokban vett részt, de a Hableány hajó baleseténél is kutatott áldozatok után.

Demi, a keresőkutya

A kutyák kiképzése nem könnyű feladat, hiszen rengeteg gyakorlás és nagyfokú elhivatottság kell ahhoz, hogy a szigorú vizsgákat teljesíteni tudják. Demi például kivételes tehetségű keresőkutya, szimata csalhatatlan, emellett rendkívül intelligens is. Gazdájával, Kovács Tímeával a Keresőkutyás Szolgálat Alapítványnál dolgoznak. Tímea egyéni módszerrel képezte ki négylábú társát, erről korábban egy interjúban is mesélt nekünk. Demi nyomkövetési képessége igen fejlett, nemcsak embereket, állatokat, de tárgyakat is képes megtalálni.

Demi és Tímea /Fotó: Keresőkutyás Szolgálat Alapítvány

911 keresőkutyái

A 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás után több mint háromszáz keresőkutyát vezényeltek a helyszínre. Nemcsak embereket kutattak fel a romok alól, hanem lelki támaszt is nyújtottak az ott dolgozó tűzoltóknak, mentésben segédkezőknek. Az ebek volt, hogy napi 12 órán át kutatták a romokat, miközben végig életüket kockáztatták.

A bemutatottakon kívül természetesen számos más szervezet és kutya van, akiknek köszönettel tartozunk. A kereső- és mentőkutyák, illetve vezetőik, gazdáik egyaránt megérdemlik az elismerést. Az ő elhivatottságuknak, bátorságuknak köszönhetően rengeteg ember és állat menekül meg.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Rip (dog), Lehoczki László, Keresőkutyás Szolgálat Alapítvány)

Demi híres kutyák keresőkutya kutyás világnap lavinakutya Mancs mentőkutya mentőkutyák Rip romkutató kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink