hirdetés

Hősökhöz méltó lakomát kaptak a magyar mentőkutyák és csapataik a Gundelben: külön menü is készült az ebeknek

László Enikő

2023. március 17 - Képek: Hangai Lilla, László Enikő, Kutyák Határok Nélkül

A februárban több hatalmas földrengés rázta meg Törökországot, melyek közül a legnagyobb 7,8-as erősségű volt, így az ország egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájaként emlegetik.

hirdetés

Amikor február 6-án felreppentek a hírek, hogy hétfőre virradóan rendkívül súlyos földrengés rázta meg az országot, a világ mentőcsapatai nem tétlenkedtek. Magyarországról különösen nagy számban érkeztek Törökországba kutató-mentő csapatok, hogy minél több emberi életet tudjanak megmenteni. Nemcsak hősies emberek, hanem tehetséges, jólképzett mentőkutyák is érkeztek a tragédia helyszínére, akik erejükön felül teljesítettek. Váltásban dolgoztak a borzalmas körülmények között, ami számukra is rendkívül veszélyes volt.

Fotó: Kutyák Határok Nélkül

Mi a mentőkutyák feladata?

A helyszínre érkező mentőcsapatok elsősorban a helyiek beszámolóira hagyatkoznak, és elsődleges feladatuk, hogy a legkönnyebben kimenthető személyeken segítsenek.

„Egy-egy rom szélén található áldozatok általában könnyebben megtalálhatók és a keresőkutyák feladata is egyszerűbb az esetükben, hiszen általában van légmozgás, tehát könnyebben jutnak szagokhoz. Az épületek belseje felé haladva a kutyák dolga is nehezebbé válik, a zárt födémek és falak nehezebben engedik át a szagokat és légmentes üregek, terek is kialakulhatnak.” – nyilatkozta korábban Vincellér Tibor, a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue 24 mentőcsapatának kutyavezetője lapunknak.

Fotó: Kutyák Határok Nélkül

A kutyák átvizsgálják a romot, majd ha jeleznek, akkor technikai mentők vizsgálják át a helyszínt. Egy ilyen mentés órákba is telhet, apró, szűk, instabil és törmelékekkel teli terepen, ezen körülményeket sokan el sem tudjuk képzelni.

A mentőcsapatok számára fizikailag és lelkileg is rendkívül megterhelő volt a munka, de szerencsére sokan köszönhetik a két- és négylábú hősöknek életüket.

Hősöknek kijáró fogadtatás

Hazánk összesen nyolc mentőcsapatot és 15 kutyát küldött a helyszínre, hogy a romok alól kimentsék az áldozatokat. A Gundel Étterem és a Török Nagykövetség pedig hétfőn hősöknek kijáró ebéddel köszönte meg mindannyiuk munkáját.

Fotó: Hangai Lilla

Az eseményen többek között beszédet mondott a török nagykövet, Gülşen Karanis Ekşioğlu, valamint Azbej Tristan, a Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára is. Utóbbi elmesélte, hogy egy török civil érdeklődve kérdezte, hogy Magyarország nagyhatalom-e, hogy ilyen sok segítőt küldtek. A válasz, miszerint nem, kissé meghökkentette, majd úgy fogalmazott, hogy: akkor mégiscsak az. Egy kis ország, hatalmas szívvel – tette hozzá Azbej Tristan.

A Gundel Étterem mindig is híres volt arról, hogy amellett, hogy kifinomult, és valódi élményt nyújt a vendégeinek, barátságos és családias a fogadtatás. Nagyszerű példa erre a tavaly megnyílt Gundel Kert, amit kifejezetten gyermek- és kutyabaráttá alakítottak, és az ebeknek külön menüvel is készültek.

Dexter gazdájával, Oláh Zsolttal /Fotó: Hangai Lilla

Egy kis repeta, játék és csokornyakkendő

Ezt a menüt pedig a hősies mentőkutyák is megízlelhették, miután illedelmesen kivárták, hogy a kétlábúak megebédeljenek. (Volt közülük, aki kétszer is repetázott.) Szívmelengető volt látni, hogy amellett, hogy ezek a kutyák életeket mentenek és rendkívüli képességekkel rendelkeznek, azért mégis csak kutyák, a szó lehető legjobb értelmében. Fel-fel kapdosták a fejüket egy-egy pincér közeledtéhez, a gazdi finomabb falatjait halk nyüszítéssel és olykor kérlelő pillantásokkal is megfűszerezték, vagy éppen kedvenc játékukkal mulatták az időt. Ilyen volt Dexter és Karma, akik nemcsak munkatársak (17 életet mentettek meg), de a játékon való osztozkodásukból láthatóan a hétköznapokban is jó barátok. Karma nem mellesleg a világ egyik legtehetségesebb mentőkutyája, tavaly nyáron világbajnok lett romkutatásban Leczki Saroltával.

Dexter és Karma /Fotó: Hangai Lilla

A nap legelegánsabb kutyusa bizonyára Ninja volt, aki elegáns fekete-fehér bundájának köszönhetően eleve kifinomultan lépkedett az asztalok között, de megkoronázta megjelenését egy csinos kis piros csokornyakkendővel, amivel mindenkit levett a lábáról.

Ninja /Fotó: László Enikő

Trafi, a vakvezető kutyából lett mentőkutyus is boldogan osztogatta a pacsikat, neki két ember köszönheti életét. Miután befejezte ebédjét, tálját illedelmesen gazdájához vitte.

Trafi /Fotó: Hangai Lilla

Megjelent Smile is, a tacskó, aki a török katasztrófa mentőkutyái közül a legkisebb volt, hiszen mindössze 6 kg. Azonban kicsi a bors, de erős, ugyanis a 13 éves tacsinak élő- és halottkeresésre, a romkutatásra, valamint a vízi halottkeresésre való képesítése is van.

Többek között az eseményen részt vett még Kovács Tímea is Demivel (a vele készült korábbi interjúnkat itt olvashatod el), valamint Lehoczki László, a híres Mancs egykori gazdája mostani kutyusával, Hope-pal.

Demi életmentő kutyák földrengés Gundel hős kutya hős kutyák keresőkutya kutyabarát étterem Mancs mentőkutya romkutató kutya Törökország

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink