hirdetés

Az egész világ hősként ünnepli a magyar mentőkutyákat: így fogadták a Törökországból hazatérő életmentőket

Szénási Szimonetta

2023. február 13 - Képek: Kröpfl Erzsébet – Kutyákkal Határok Nélkül Alapítvány; Kutyákkal az Életért Alapítvány

Az elmúlt napokban a világ egy emberként figyelte a Törökországban és Szíriában pusztító földrengés helyszínein folyó mentési munkálatokat. Rengeteg magyar szervezet és mentőkutyás egység indult útnak a tragédia hallatán, és fáradtságot nem ismerve vettek részt a kutatásban és a túlélők mentésében.

hirdetés

Vasárnap hazaérkezett a Baptista Szeretetszolgálat 19 főből és 7 kutyából álló HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportja, akik a törökországi Antakya városában dolgoztak hosszú napok óta. Rajtuk kívül is számos négylábú vett részt a kemény munkában, és hála nekik, sokan kerültek elő élve a romok alól. Összefoglaló írásunkkal most ezen bátor és fáradhatatlan életmentők előtt tisztelgünk, és fejezzük ki ismételten a köszönetünket.

Megfeszített munka az éjszakai mínuszokban is

Mint korábban beszámoltunk róla, a szakemberek keresőkutyáikkal az elmúlt napokban négy órás váltásban dolgoztak a földrengés helyszínén, akár az éjszakai mínusz 9 fokos hidegben. A mentést tovább nehezítette az akadozó áram-, és vízellátás, az utórengések okozta további földmozgások miatti félelem pedig tovább fokozta az amúgy is feszült hangulatot.

Az alábbi felvételen a csapat hazaérkezésének pillanatai láthatók.

A Rescue24 tagjai:

 • Dr. Szilágyi Béla, a BSZ elnöke
 • Pavelcze László BSZA veszélyhelyzet kezelési igazgató, a HUBA Rescue24 csoport parancsnoka
 • Vincellér Tibor mentőkutyavezető, technikai mentő és Lángos kutyája
 • Dr. Papp István főorvos, technikai mentő
 • Balogh Zsolt technikai mentő

Kelet-Magyarországi Speciális Mentők Nyíregyháza

 • Sitkei Zoltán technikai mentő, ADRA Alapítvány
 • Szabó Gábor mentőkutyavezető és Gogó kutyája
 • Dr. Mezősi Tamás mentőkutyavezető és Trafi kutyája
 • Mező Marcel mentőkutyavezető és Black kutyája

Kutyákkal az életért Alapítvány

 • Pinkóczi Dia mentőkutyavezető és Kevlár kutyája

Mancs a kézben Egyesület

 • Dr. Löcher Zsuzsanna orvos, mentőkutyavezető és Scotty kutyája
 • Kröpfl Erzsébet mentőkutyavezető és Szolka kutyája
 • Kiss Ágnes mentőkutyavezető és Dáma kutyája

Kutyák határok nélkül Alapítvány

 • Szabó Márk Rescue koordinátor
 • Borbély János biztonsági tiszt, technikai mentő
 • Orbán János technikai mentő
 • Klupács Péter mentőtechnikus, technikai mentő
 • Siklósi Gábor mentőszakápoló

Dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola vezetője és kutyája, Trafi szintén a csapat tagja. Kérdésünkre nyilatkozott is a helyszínről, megrázó képet festve a katasztrófa sújtotta városról:

Sok az utórengés. Utcán és autókban élnek az emberek. Tüzet raknak mindenütt, raknak rá minden szemetet, sok a füst.

Több mint 30 életet mentettek

Trafiról tudni kell, hogy jelenleg ő az egyetlen kutya Magyarországon, aki emelt szintű vizsgával rendelkezik nyomkövetésben, területkeresésben és romkutatásban is. Szaktudásával szintén hozzájárult ahhoz, hogy a csapatnak hála több ember is élve került ki a romok alól.

Dr. Mezősi Tamás és Trafi (bal); Löchner Zsuzsanna katonaorvos és Scotty (jobb)/Fotó: Kröpfl Erzsébet – Kutyákkal Határok Nélkül Alapítvány

Azbej Tristan államtitkár közösségi oldalán arról számolt be, hogy a magyar mentőcsapatok kintlétük negyedik napjáig összesen 32 embert menekítettek ki.

Aprócska segítség

Szintén az államtitkár oldaláról értesültünk, hogy Magyarország egyetlen mentőtacskója, Smile is a helyszínre repült gazdájával. A mindössze hat kilós jószágnak megvan az élő- és halottkeresésre, a romkeresésre, valamint a vízi halottkeresésre való képesítése.

A tacskónak nem ez volt az első éles bevetése. Először az alábbi videóban látható 2016-os ecquadori földrengésnél teljesített szolgálatot. Itt mutatta meg először, mire képes. De részt vett többek között a Dunán történt hajóbaleset mentőakciójában, a Hableány nevű sétahajó túlélőinek keresésében is.

A mentett mentő

Szintén körbejárta az országot a hír, hogy egy mentett kutya, Níla is csatlakozott a magyarokhoz. A Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület számol be egykori védence áldozatos küldetéséről.

Megmentettük és most ő menti az életeket ❤ Nagyon büszkék vagyunk rá, gazdájára és minden olyan két- és négylábúra, akik kint küzdenek a bajban

– fogalmaznak.

A Spider mentőcsoport is épségben hazatért

Több mint egy hét után hazaérkezett a miskolci Spider Mentőcsoport is, köztük Lehoczki Lászlóval és kutyájával, Hope-pal.

Gogó megsérült

A Rescue24 egyik négylábú tagja, Gogó sajnos megsebesült a keresés során. A németjuhász a Kutyákkal az Életért Alapítvány egyik segítőkutyájaként csatlakozott a csapathoz gazdájával, akivel erőn felül dolgoztak a kőkemény terepen. Az egyik felderítés során Gogónak megsérült a lába, pontosabban a jobb mellső mancsán két lábujja között az úgynevezett úszóhártya. A mentőcsapat azonnal ellátta a sebesülést, ami miatt a kutya már nem folytathatta a kutatást.

Gogó sérülését azonnal ellátták./Fotó: Kutyákkal az Életért Alapítvány

Aki az életét áldozta

Minden helyszínre érkező tudta, hogy maga a mentés is óriási rizikót rejt a veszélyes terepen. Mégis, az életüket kockáztatva is vállalták a feladatot, és sajnos volt, aki már nem tér vissza többé. A legnagyobb fájdalommal olvastuk a hírt, hogy Proteo, a világhírű mexikói mentőkutya is áldozatul esett egy leomló épületnek.

Ahogy az ünneplésben, úgy a gyászban is osztozik a világ. Fekete keretes fotókkal emlékeznek meg az önfeláldozó kutya hősiességére, szívhez szóló szavakkal mondanak neki köszönetet, és vesznek tőle örök búcsút.  A hála és a fájdalom végtelen ezekben a borzalmas helyzetekben, amely ismételten rámutatott arra, mennyit köszönhetünk ezeknek a nemes élőlényeknek.

életmentő kutya földrengés keresőkutya mentett kutya mentőkutya mentőkutyák mentőkutyás egységek német juhászkutya Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség tacskó Törökország

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink