hirdetés

7 megható gesztus, amivel örök emléket állíthatsz elhunyt kedvencednek

Szénási Szimonetta

2023. január 6 - Képek: Getty Images Hungary

Egy szeretett társ elvesztése hatalmas fájdalom. Sokaknak segít a gyászolásban, ha valamilyen módon emléket állítanak elhunyt kedvencüknek.

hirdetés

A háziállatok előkelő helyet foglalnak el gazdáik szívében. Az irántuk érzett szeretet hatalmas, így az elvesztésük felett érzett fájdalom is. Akár idős kora, akár egy váratlan baleset vagy betegség miatt vesztetted el kutyádat, a gyász könnyen elhatalmasodhat rajtad. Azzal, hogy valamilyen módon emléket állítasz szeretett kedvencednek, segítesz, hogy a fájdalom enyhüljön, egyúttal lelked is megnyugvást találjon. Emellett ezek az ereklyék módot adnak, hogy mindig emlékezz a kedves jószágra, és legyen egy hely vagy egy tárgy, ami örökre összekapcsol titeket.

1.) Megemlékezés

Egy megemlékezés jó alkalom arra, hogy felidézd a kedvenceddel közösen töltött legszebb emlékeket. Vedd elő a közös képeket, és emlékezz mindarra, ami különlegessé tette pajtásodat, és a ti kapcsolatotokat! Az alkalomra elhívhatod azokat a családtagokat, barátokat, gazditársakat, akiknek szintén sokat jelentett pajtásod. A gyász korai szakaszában nagy segítség lehet egy ilyen alkalom, a későbbiekben pedig ez a dátum mintegy emléknapként mindig egykori társadról szólhat.

2.) Adományozz!

Ahogy kutyád rengeteget adott neked, úgy te is így cselekedhetsz ennek szellemében, visszaforgatva a tőle kapott sok jóból az „élet körforgásába”. Ez kicsit misztikusan hangzik, ám a gyakorlatban egyszerű: adományozz néhai kedvenced nevében egy számodra szimpatikus menhelynek vagy alapítványnak.

Ez a nemes cselekedet egyrészt jót fog tenni a lelkednek, másrészt óriási haszna van, hiszen ezek a szervezetek szinte állandóan nehézségekkel küzdenek. Ha pedig valamilyen speciális célra adományozol – például kedvenced rákban hunyt el, és te egy beteg kutyákkal foglalkozó alapítványt támogatsz, úgy valóban összekapcsolódik a búcsú és az adás gesztusa.

3.) Ültess fát!

Ahogy eltávozott családtagjaink, úgy elhunyt háziállataink emlékére is ültethetünk fát vagy virágot a kertbe. Ha így teszel, az ültetés, majd a gondozás idején mindig emlékezhetsz szerettedre, majd ahányszor csak kitekintesz az ablakon, eszedbe ötlenek a szép közös percek. Emellett egy növény egy új élet, így szintén benne van az elvesztés-gyarapodás kettőse. Kis táblával, kőre írt névvel, vagy akár kutyád bilétájával még személyesebbé teheted az emlékhelyet.

4.) Készíttess portrét!

Sok művész vállal egyedi megrendeléseket. Éke lesz az otthonodnak, egyúttal a lelkednek is megnyugvást adhat egy különleges portré elhunyt kedvencedről. Festményen, grafikán, sőt szoborként is megörökítheted szeretett társadat, amihez csak néhány fényképet kell küldened a választott alkotónak.

5.) Tetoválás

Vannak, akik örökké a bőrükön szeretnék hordozni a szeretett élőlényt, és magukra tetováltatják a jószág fotóját, esetleg a nevét vagy a tappancslenyomatát. Így az állat szó szerint mindig és mindenhol velük lehet.

6.) Album az emlékeknek

A gyász idején segíthet, ha nemcsak visszatekintesz a közösen eltöltött időkre, de a legjobb pillanatokról készült fényképeket elő is hívatod, majd ezeket albumba rendezed.

7.) Légy virtuális gazda

Mindenkinek magának kell éreznie, kedvence elvesztése után mikor áll készen egy úgy háziállat érkezésére. Ám a gyász idején is segíthet, ha virtuális gazdája leszel egy kutyának. A legtöbb menhelyen van lehetőség virtuális örökbefogadásra vagy keresztszülőségre. Ezzel rengeteget teszel egy árva, gazdátlan négylábúért, miközben a saját fájdalmadat is enyhítheted. Ugyanígy a menhelyi kutyák sétáltatása és egyéb önkéntes tevékenységek is jó hatással lehetnek rád ebben a nehéz időszakban.

Ha felemészt a fájdalom

Mindezen felsorolt gesztusok és emlékek ellenére a gyász bizony nagy fájdalommal jár, és hosszú ideig eltarthat. Ne sürgesd az elmúlását, és ne is nyomd el magadban. Fontos, hogy megéld a szeretett kedvenc elvesztése felett érzett valamennyi érzelmet – legyen az düh, harag, fájdalom, kétségbeesés, szomorúság –, hogy azok a maguk természetes módján alakuljanak át nyugodtabb emlékezéssé.

Ám ha úgy érzed, hogy egyedül nem vagy képes megküzdeni a nehézségekkel, és nem tudsz túllépni társad elvesztésén, ne szégyellj segítséget kérni a családodtól, barátaidtól vagy akár egy pszichológustól, nehogy depresszióba csapjon át a gyászod. Egy kutya vagy bármilyen más háziállat elvesztése ugyanakkora fájdalommal járhat, mint egy emberé, így nem kell szégyellned az ezzel járó érzések intenzitását sem!

elhalálozás gyász gyászban segít a kutya gyászfeldolgozás halál kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya és gazda kutya gyászolása kutyás emlék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink