hirdetés

Hogyan segíthetsz gyermekednek, ha meghalt a család kutyája? Hamarabb begyógyul a szív, ha jól támogatod a gyászfolyamatot

Ferenczi Deborah

2022. július 28 - Képek: Getty Images Hungary

Egy kisállat elvesztése borzasztóan nagy fájdalom lehet az egész családnak. Ez kiváltképpen igaz a gyermekekre, akik valószínűleg ekkor találkoznak első ízben az elmúlás tragédiájával. Felmerülhet a kérdés, hogy miként tud egy szülő segíteni egy ilyen jellegű gyászfolyamaton, és hogyan tudja támogatni gyermekét abban, hogy egészségesen élje azt meg. Az alábbi cikkben erre a kérdésre keressük a választ.

hirdetés

Az esetek jelentős százalékában egy kisállat halála az első veszteség, amelyre gyermekként emlékezhetünk. Ez az első impulzus a halálról örök benyomást kelt arról, milyen örökre elveszíteni valamit. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy megfelelően dolgozzák fel a gyermekek életük első igazi tragédiáját.

Hogyan segíthetsz gyermekednek feldolgozni kutyája halálát?

Miután egy kutya elvesztése nemcsak a gyermekeknek, de a szülőknek is nagyon nehéz feladat, így nem egyszerű megtalálni azt az egészséges egyensúlyt, hogy miközben a saját gyászfolyamatodat is megéled, addig gyermeknek is támaszt és segítséget kell nyújtanod. Mégis a legfontosabb ebben az esetben az, hogy az ő fájdalmát helyezd előtérbe, és tanítsd meg arra, hogy ezt megfelelően tudja kezelni. Érdemes ilyenkor nem szabályokat szabni számára, hanem engedni, hogy úgy élje meg, ahogyan szeretné. Ugyanakkor ügyelj arra, hogy ez egészséges mederben maradjon.

Nem kell erősnek lennie

Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy mivel ő maga sem tudja feltétlen kezelni a gyászt, ezért gyermekére is a saját helytelen feldolgozási mechanizmusát próbálja ráerőltetni. Fontos, hogy ne állíts fel konkrét szabályokat arra vonatkozóan, hogyan kell ezt kezelnie a gyermeknek. Ugyanis elképzelhető, hogy ő magától egészségesebben élné meg, mint korlátok között. Például ne tiltsd meg neki, hogy sírjon, hiszen elképzelhető, hogy neki pontosan ez fog segíteni abban, hogy elengedje a fájdalmát. Nem kell erősnek mutatnia magát, csak élje meg ezt a folyamatot.

Attól még, hogy nem látszik rajta, fáj neki

Érdekes módon a gyermekek egészen különlegesen élik meg a gyászfolyamatot. Általában nem egy folyamatos szomorúság és fájdalom jellemzi a viselkedésüket, hanem inkább rövidebb fázisok figyelhetők meg. Gyakran kifejezetten elnyomják az ilyen jellegű érzelmeiket, és inkább elterelik a figyelmüket, minthogy szomorkodjanak, hiszen ezáltal képesek magukban enyhíteni a fájdalmat. Ilyenkor sok szülő azt feltételezheti, hogy gyermeke jól van, és nem történt komoly probléma. Ugyanakkor ez nem így van, hiszen éppen ezzel a figyelemeltereléssel próbál túllendülni a fájdalmán.

Beszélgess vele az állat elvesztéséről

Fontos, hogy beszélgess a gyermekeddel arról, hogy mi történt. Tudatosítsd benne, hogy bár borzasztó, de ez az élet rendje, és ezzel még fog találkozni a későbbiek során. Minél többet és minél őszintébben beszéltek róla, annál egyszerűbb lesz a gyermeknek átvészelni a gyászt. Ilyenkor annyi a feladatod, hogy biztonságot és támaszt nyújts neki, hogy úgy érezze, hozzád mindig fordulhat, ha beszélni akar az állat elvesztéséről.

egészséges gyász gyász gyászfeldolgozás gyerek és kutya kutya gyászolása kutya hatása a gyermekre

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink