hirdetés

Ezért bújnak el haláluk előtt a kutyák és vonyítanak, ha gyászolnak

Bodri Melissza

2021. június 29

Sok gazdi tapasztalja, hogy a kutya elbujdokol, ha érzi a halála közeledtét. Vajon mi lehet ennek az oka? És miért van az, hogy az ebek vonyítanak, ha meghal a gazdájuk vagy a társuk?

hirdetés

Ha az eb érzi, hogy közeleg a vég, akkor a legtöbb esetben keres egy csendes helyet, ahol örök álomra szenderülhet. Természetes, hogy ez a gazdit megviseli. Ám nem csupán az emberek bánkódnak, ha négylábú társuk eltávozik. Ugyanis a kutyák is ugyanolyan veszteséget éreznek, és a maguk módján gyászolnak, ha meghal valaki. Nem alaptalanok azok a történetek, amelyek a gazdáikra éveken át váró kutyákról szólnak. Ilyenkor visszavárják a szeretett embereket. Sőt, még vonyítani is képesek hosszú órákon át. De vajon miért cselekednek így négylábú barátaink?

Az elbujdosás oka

A kutyák ösztönlények, és nem ok nélkül bujdokolnak el végső óráikban. Számos vélekedés született arról, hogy miért teszik ezt. Egyrészt az állat így érezheti magát biztonságban, ha keres egy számára alkalmas helyet. Mások szerint viszont az eb csupán elindul egy adott helyre, ám túl beteg és gyenge ahhoz, hogy visszatérjen. Bármelyik verzió is igaz, tény, hogy a kutyusok egészséges állapotukban is szeretnek időnként elvonulni. Ez biztonságérzetet ad nekik, valamint zavartalanul pihenhetnek.

A kutyák hallgatnak a testük jelzéseire. Érzik, hogy legyengültek, hogy szervezetük már nem úgy működik, mint azelőtt. Ezért keresnek egy helyet, egy biztos zugot, ahol védve érezhetik magukat, és ahol kevésbé kiszolgáltatottak. Ez az ösztön még annál is erősebb lehet, hogy a gazdival töltse el hátralévő idejét. Ha idős ebed ezt teszi, akkor csak a belső késztetésnek engedelmeskedik. Ha minden jel arra utal, hogy itt a szomorú vég kedvenced számára, akkor biztosíts számára kényelmes kuckót és nyugodt környezetet.

Miért vonyít, ha gyászol?

A kutyák igen kifinomult érzékszervekkel rendelkeznek, és olyat is megérezhetnek, amit mi, emberek nem. Itt nem csupán hangokra, szagokra kell gondolni, hanem bizonyos történésekre is. Ugyanúgy, ahogy a négylábú jelezheti a veszélyt, a gazda vagy egy fajtársa halála is kiválthat belőle nagyobb érzelmi reakciót.

Ha a szociálisan kötődő eb elveszíti egy hozzátartozóját, akkor a depresszió tünetei is megmutatkozhatnak nála. Nem csupán étvágytalan lehet, hanem csökkenhet a fizikai aktivitása is. Így az is előfordulhat, hogy hangos, mélabús vonyításba kezd, ha gyászol valakit. Tehát ez a viselkedés korántsem ritka jelenség a kutya részéről. Csupán így fejezi ki az érzelmeit.

Hogyan segíthetsz kutyádon?

A gyászoló ebnek mindenképpen időt kell hagyni, hogy megeméssze a történteket. Fontos, hogy a környezetében lévők megértsék az állatot és próbáljanak segíteni neki a nehéz időkben. Töltsenek vele több időt vagy próbálják valamivel elvonni a figyelmét. Ha a gyász nem múlik el egy idő után, és a vonyítás többször előfordul, akkor érdemes a viselkedést kezelni.

Semmiképpen sem szabad megerősíteni a kutyában azt, hogy az üvöltés helyénvaló dolog. Ugyanis a lecsendesítés, vigasztalgatás csak arra buzdíthatja, hogy folytassa tovább a dolgot. Helyette inkább érdemes figyelmen kívül hagyni ezt a cselekvést. Ha ez sem segít, akkor el kell vonni a figyelmét valamivel, például játékkal, mozgással. Ha a kutya állapota nem javul, érdemes szakértőhöz fordulni.

(Képek: Getty Images Hungary)

depresszió élet gyász halál kutya elbújik kutya gyászol kutya halál feldolgozása kutya megérzi a halált kutya vonyítás veszteség viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!