hirdetés

Így segíts bajbajutott gazdatársadon: számos probléma merülhet fel a kutyatartással kapcsolatban

Szénási Szimonetta

2022. december 14 - Képek: Getty Images Hungary

Vannak olyan élethelyzetek, amikor a leggondosabb gazdák számára is nehézséget okoz kedvencük megfelelő ellátása. Ilyenkor felbecsülhetetlen értékű, ha valaki segítő kezet nyújt.

hirdetés

Léteznek olyan problémák a kutyatartással kapcsolatban, amiket nem mindig képes egyedül megoldani az ember. Ha azt látod, hogy egy gazdatársad nehézségekkel küzd, az alábbiak szerint segíthetsz neki.

Pénzügyi és egészségügyi gondok

A nehézségek lehetnek anyagi, időbeli és egészségügyi természetűek. Előfordulhat, hogy valakinek pénzügyi gondjai miatt nehéz megoldania kutyája táplálását, vagy az állatorvosi vizitre nincs keret. Ugyanígy megesik, hogy egy új munka, költözés vagy egy plusz teendő bonyodalmat okoz az illető életében, aki időszűkében csak bajosan tudja megoldani kedvence ellátását.

De egy betegség – ami lehet fizikai vagy mentális is, amit ráadásul kívülállóként nehéz észrevenni –, is felboríthatja az állattartó életét. Ezekben az esetekben neki és jószágának is hatalmas támasz lesz, ha felajánlod a segítségedet.

Sokan szégyellik

Azt fontos hangsúlyozni, hogy nem mindenki beszél szívesen a bajairól, segítséget kérni pedig talán még kevesebben szeretnek. Éppen ezért ha úgy érzed, hogy valakinek a környezetedben szüksége lenne bármiféle támogatásra, ne fordulj el!

Legyél diszkrét!

Próbálj finoman, nem tolakodóan közeledni, és úgy ajánld fel a segítségedet, hogy azzal ne sértsd meg az ismerősödet.

A depresszió súlyos probléma

Ha azt tapasztalod, hogy egy barátod vagy szeretted korábban sokat foglalkozott kedvencével, majd ez a lelkesedés szemmel láthatóan visszaesett, akkor érdemes résen lenned. Ha például azt veszed észre, hogy jelentősen kevesebbet járnak sétálni, vagy a kutya lefogyott, folyamatosan bánatosnak tűnik, akkor lehet, hogy van valami gond a háttérben.

Dr. Elizabeth Fedrick pszichoterapeuta rámutat, hogy a depresszió nagyon összetett betegség, és gyakran „ok nélkül” jelentkezik, azaz nem áll mögötte egy konkrét esemény. Az állapot reményvesztettséget, tehetetlenséget és kétségbeesést idéz elő, ami megnehezíti a depressziós ember mindennapjait, így kedvence ellátását is.

A depressziós személy nagyon érzékeny, így fokozott óvatossággal hozd fel előtte a témát, vagy tegyél fel kérdéseket a kedvére, hangulatára és gondjaira vonatkozólag. A felsoroltak mellett az érintettek gyakran teljesen elszigetelik magukat másoktól, ami tovább nehezíti a segítségnyújtást.

Így közelíts

Dr. Fredrick az alábbi kérdéseket hozza példaként, miként lehet jól elindítani a beszélgetést:

  • Észrevettem, hogy mostanában küszködsz. Tudok valamiben segíteni?
  • Levertnek tűnsz. Mire lenne most leginkább szükséged?
  • Azt vettem észre, hogy mostanában elég szomorú vagy. Van valami, amiről szívesen beszélnél?
  • Megértem, hogy nehéz helyzetben vagy, és aggódom, hogy milyen hatással van ez rád. Mit tehetek, hogy segítselek?

Készülj fel az elutasításra

Előfordulhat, hogy a depresszióban szenvedő ismerősöd még nem áll készen arra, hogy beszéljen a gondjairól, emiatt a te közeledésedet is mereven elutasítja. Ha úgy látod, nagy a baj, kérheted más, hozzá közel álló emberek segítségét, illetve tanácsát, mit lehetne tenni az ügyben.

Tévedhetsz is

Azonban minden jó szándékod mellett arra vigyázz, nehogy a félreértelmezett jelek alapján tévesen ítéld meg a helyzetet, és emiatt megbántsd az ismerősödet.

Lehet, hogy nem te leszel a megoldás

Előfordulhat, hogy te magad nem tudod megoldani a szóban forgó ismerősöd gondjait, de ismersz olyan személyt vagy szervezetet, akik segíthetnek. Számos kutyasétáltatással foglalkozó cég és vállalkozó hirdeti magát, sőt vannak, akik jótékonyságból vállalnak ilyen jellegű feladatokat.

Ugyanígy léteznek kutyapanziók és -napközik. Az is hasznos lehet, ha utánajársz, honnan lehetne olcsóbban beszerezni a négylábú eledelét, illetve a kedvezményes állatorvosi ellátásokkal is rengeteget lehet spórolni. Egy szakember elérhetősége is nagy segítség lehet.

állatorvos állattartás depressziós ember és kutya kapcsolat felelős állattartás kutya és gazda kutya sétáltatása kutyasétáltatás kutyatartás támogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink