hirdetés

Segítség, megörököltem más kutyáját! Mi most a teendő?

Ferenczi Deborah

2022. március 29 - Képek: Getty Images Hungary

Egy szeretett személy elvesztésénél nincsen fájdalmasabb dolog a világon. A gyászfolyamat általában az örökség felmerültével csak még komplikáltabbá válik. Pontosan mi történik akkor, ha más kutyáját öröklöd meg?

hirdetés

Íme, a legfontosabb dolgok, amiket jó tudnod, ha megörökölted valaki más kutyáját. Azzal sem árt tisztában lenni, maga a négylábú örökölhete-e bármit korábbi gazdájától.

Örökölhet-e kutya?

Egy eb is örökölhet törvényesen pénzt vagy ingatlant, bár nem közvetlenül személyesen ő lesz értük a felelős. Amennyiben a korábbi tulajdonos létrehozott egy alapot, az, és annak meghatalmazottja gondoskodik a kedvenc megfelelő gondozásáról. A megbízott a kijelölt gondozó, a kedvezményezett pedig a kisállat. Az ilyen típusú megállapodásnál a vagyonkezelő nem feltétlenül a kutya törvényes gazdája, kizárólag gondoskodik az állatról. Ez egy jó módja annak, hogy az állattartók – a szeretteikre plusz terhet nem róva – még életükben el tudják rendezni kedvenc állatuk sorsát, hagyjanak pénzt az állatorvosi számlákra, az eledelre, minden szükséges vásárolnivalóra.

Ki dönti el, hogy ki kapja a kutyát?

Az eredeti tulajdonos hagyhat végrendeletet, amely meghatározza, hogy kinek kell gondoskodnia az állatról. Ebben az esetben a megadott személy automatikusan örökli a kutyát. Ha a kijelölt gondozó megtagadja az eb átvételét, vagy nem neveztek meg gondozót, akkor a végrendelet végrehajtóján múlik, hogy megfelelő otthont találjon az állatnak. Ha többen jelentkeznek, akkor a végrehajtó jogosult eldönteni, ki tarthatja meg a kutyát. Tehát ha meg is örökölted valaki kedvencét, nem vagy köteles megtartani, mivel előfordulhat olyan eset, hogy nem áll módodban annak olyan szintű gondozása, amit elhunyt gazdája megkívánt volna. Ha ez a helyzet, akkor tájékoztatnod kell a végrendelet végrehajtóját, aki ezután felelős azért, hogy a kutyát megfelelőbb gondozónál helyezze el.

Mivel jár a tulajdonjog?

A teljes tulajdonjog mellett a kutyával kapcsolatos költségek is az örökösre hárulnak, kivéve ha egy alapot már biztosított erre az elhunyt. Az alábbi költségek várhatóak abban az esetben, ha kutyát örököltél:

  • ételek és finomságok
  • ágyak, játékok és egyéb kiegészítők
  • ápolási kellékek és költségek
  • állatorvosi, egészségügyi és adott esetben képzési költségek

Milyen intézkedések szükségesek?

Ha teheted, mihamarabb beszélj a kutya állatorvosával az esetlegesen felmerülő egészségügyi problémákról, a speciális diétákról vagy az eb által szedett gyógyszerekről, mielőtt elkötelezed magadat a kutya gondozása mellett. Ezenfelül elképzelhető, hogy be kell fektetned kutyakiképzésbe. Ugyanis könnyedén előfordulhat, hogy az állat nehezen illeszkedik bele az új életritmusba vagy esetleg szorongásos problémákkal küzd a gazdája elvesztése folytán. Számos gond felmerülhet, így érdemes lehet szakember segítségét kikérni.

Hogyan segítsünk egy gyászoló kutyán

Felmerülhet a kérdés, hogy a kutyák vajon képesek-e felfogni, hogy tulajdonosuk örökre elment? A válasz erre igen, ők is gyászolják a gazdájuk elvesztését. Ez lehet bizonyos viselkedési problémák kiváltó oka, vagy súlyosbíthatja a már meglévőket is. A kutyák gyászának jelei közé tartozik a depresszió, a letargia, az étvágytalanság, vagy a kóborlás, mintha a gazdájukat keresnék, sőt előfordul, hogy az ajtó előtt várják, hogy visszajöjjön. Az esetleges egészségügyi problémákat érdemes mielőbb kizárni, de az eb megnyugtatásához is az állatorvos adhat megfelelő tanácsokat.

gyászoló kutya meg kell tartani az örökölt kutyát örököl a kutya örökölt kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink