hirdetés

Günther, a világ leggazdagabb kutyájának sötét titka: adócsalás, állatkínzás, depresszió és egy bizarr „szekta” is a történet része

László Enikő

2023. február 9 - Kiemelt kép: guntherrichdog Instagram

Bizonyára sokan hallottak már a világ leggazdagabb kutyájáról, Günther VI.-ról, aki (és elődei is) egy német grófnőtől hatalmas vagyont örökölt. Azonban egy nemrég megjelent minisorozatból kiderült, hogy sötét titkokat rejt a történet…

hirdetés

A sokak által ismert történet szerint egy német grófnő, Karlotta Liebenstein nagyon szerette a kutyákat, de mivel egyetlen fia 26 éves korában öngyilkos lett, nem lett volna örököse. 1992-ben bekövetkezett halálakor így vagyonát Günther III-ra hagyta, de a németjuhász nem sokkal később szintén elhunyt, így utódára, Günther IV-ra szállt a 80 milliós örökség, majd később a jelenleg is élő Günther VI-ra. Az ottani törvények szerint (hazánkban ez nem lehetséges, erről bővebben itt) kutya vagyonalapon lehet örökös, ha a pénznek van kezelője. És volt is, Maurizio Mian, a család közeli barátja. A férfi, miután megalapította a The Günther Corporation nevű céget, 2022-re több mint 400 millió dolláros vagyont termelt a kutyának. 2000-ben hatalmas port kavart a hír, hogy az eb megvásárolja Madonna 7,5 millió dolláros egykori villáját Miamiban. Majd később egy olasz focicsapatot, egy toszkánai villát és egy éjszakai klubot is megvett. De hogyan lehetséges ez?

A világ leggazdagabb kutyája

Mian először a ’90-es évek közepén használta Günther III-at egy gyógyszer népszerűsítésére, azt állítva, hogy ez a németjuhász csontritkulásának „csodaszere”, amit ő maga vizsgált meg. A férfi szülei elismert gyógyszerészek voltak, és szintén nagy vagyont birtokoltak. Miután Günther 15 percnyi hírneve az olasz médiában lecsengett, újabb ötlettel kellett előrukkolni. Ezután vásárolta meg a kutya cégének nevében a fent is említett villát, mely korábban Madonna tulajdonát képezte. A média érdeklődése hatalmas volt. A villában pedig nemcsak Günther élt, hanem egy válogatott „szupercsapat”, a Magnificent 5 (Káprázatos ötös) is, akik énekeltek, színészkedtek, táncoltak, modellkedtek, mondhatni tökéletesek voltak. A valóságban azonban ezek egyikéhez sem értettek igazán, csupán szép, kisportolt, hiányos viseletben megjelenő férfiak és nők voltak, akiket fotózhattak a kutyával a paparazzók.

Günther Madonnától vásárolt egykori villája:

A tudomány nevében

Ennek a csapatnak az volt a feladata, hogy tökéletesek legyenek és boldogok. Állítólag a grófnő kötötte ki, hogy Günther ilyen emberekkel éljen együtt. A mögöttes ok az volt, hogy miután a nő fia 26 évesen, súlyos depresszió miatt öngyilkos lett, Karlotta tudni akarta, hogy valóban lehet-e valaki depressziós, ha mindene megvan. Ugyanis fiának megvolt. Így a tökéletes csapat egyfajta tudományos kutatás alapjává vált. Fehér köpenyesek vizsgálták minden lépésüket, a ház minden szobája be volt kamerázva. Mindent megkaptak, amit csak akartak, de volt pár kikötés, melyet állítólag a grófnő állított össze. Például liberális gondolkodásmódot kellett folytatniuk, nem lehettek semmilyen témában konzervatívak. Meg volt adva, mennyi időt kell tölteniük énekléssel, sportolással, színészkedéssel és szexualitással, valamint a nők súlya nem mehetett 60 kg fölé. Különböző eseményeken jelentek meg a kutyával, akit kétségkívül mindannyian szerettek.

A tudományos kutatás lényege az volt tehát, hogy megtudják, ha minden tényező biztosított, lehet-e valaki depressziós. Véleményük szerint nem, így az volt a terv, hogy megalkossák A boldog embert, aki szabad és önfeledt. És ha ilyen embereknek születik utóda, akkor a genetikájába lesz kódolva, hogy ők is boldogok lesznek. Probléma megoldva. De természetesen ez nem igaz. A boldogság megszállott kutatása Maurizio Mian rögeszméjévé vált. Egy utópisztikus társadalmat akart létrehozni, ami sokakban aggodalmat keltett, és egyesek Hitleréhez hasonlították elképzelését. Az egyik tagtól született is egy gyermeke, akiről sokáig azt híresztelték, hogy Günther az apja. De ezzel már túl messzire mentek, és a sajtó felháborodására kijelentették, hogy ez természetesen nem igaz.

De Maurizio korántsem volt boldog. Mindig is furcsa különc volt, pedig szinte mindene megvolt. Günther III. igazán közel állt a szívéhez, és nagyon megviselte halála. Elmondása szerint ő volt a legjobb barátja, és nagyon különleges kutya volt.

Sosem létezett a német grófnő

Ahogyan az a Günther’s Millions című sorozatból is kiderül, rengeteg embert vert át Maurizio. A német grófnő ugyanis sosem létezett. A férfi anyja, hogy elkerülje az adófizetést Olaszországban, több száz millió dollárt utalt át egy megbízható német barátjának Liechtensteinbe. Hogy Maurizio hozzájusson a pénzhez, kitalálták a grófnő és szeretett kutyájának a történetét. A fent említett projekt pedig szintén nem a nemlétező hölgy álma volt, hanem Maurizióé. Az öngyilkos fiú csak egy metafora volt, valójában Maurizio volt egész élete során boldogtalan és depressziós annak ellenére, hogy szinte mindene megvolt.

Ahogyan Günthernek is. Szerencsére a sok bizarr tényező ellenére a németjuhásznak és elődeinek tényleg mindene megvolt, valóban szerették azok, akik körbevették. Pompás ételeket szolgáltak fel neki, steakjeit ő maga választja ki magának minden egyes nap. Saját szóvivője, PR-osa is van és mindenki körberajongja. És bár számos nyilvános eseményen megjelenik, valójában az igazi Günther sosem megy tömegbe, ilyenkor egy másik kutyát visznek mindig, a biztonság kedvéért.

A Günther-utánpótlás

Habár az igazi Günthernek pazar élete van, sajnos nem minden rokona élt így. Az első, Günther III. valójában Maurizio volt barátnőjének, Antonella Signorininek a tulajdona volt eredetileg, de közösen gondoskodtak róla. Miután a kutya felépült fentebb említett betegségéből, a férfi minden gondolata a németjuhász körül forgott. Ez pedig kapcsolata rovására ment. Az eb a Günther nevet azért kapta, mert Brigitte Bardot volt férjét úgy hívták. Azért lett rögtön a harmadik, mert a harmadik németjuhásza volt a nőnek. Létrehozták a Günther Trustot, hogy a vérvonal mindig megmaradjon, és ezzel együtt a pénz is. A következő Güntherek mind az eredeti kutya rokonai a mai napig.

2012-ben, hogy fenntartsák a vérvonalat, létrehozták a Forteriva nevű kennelt, ahol Günther utódait tenyésztették. A kennelt egy világszinten elismert olasz németjuhász-tenyésztő, Alarico Sgroi vezette. Néhány évvel később azonban megváltoztak a dolgok. A tenyészetnek volt egy gondozója, aki az év minden egyes napján napi 10 órát gondoskodott az ebekről, akik csak egyre többen lettek, folyton kerültek be újabb kutyák. Kicsi, sötét kennelekbe voltak zárva és egy ember képtelen volt folyamatosan tisztán tartani őket. A gondozó számtalanszor túlórázott, sajnálta az ebeket, de ennyi kutyáról lehetetlen volt gondoskodni. Így alig több mint egy év munka után 2020-ban bejelentést tett az olasz hatóságoknak. 52 kutyát vittek el az állatvédők a birtokról.

Nem sokkal később a kutyák mindegyikét sikerült gazdásítani, amiben a Günther csoport tagjainak is nagy szerepe volt, de kétségkívül a fenti állapotokhoz Mauriziónak is köze volt. A tenyésztő karrierjére állítólag nem volt hatással az eset, és a mai napig németjuhászokkal foglalkozik. Maurizio létrehozott egy menhelyet, ami a Günther csoport tagja.

Günther VI. most is pazar életet él, a Magnificent 5 tagjai közül pedig többen is kutyákkal foglalkoznak azóta, mióta nem a vagyonos németjuhásszal laknak. A sorozat végén látható egy jelenet, melyben Maurizio odaszól a rendezőnek, hogy mi lenne, ha azt mondanák, hogy izgalmasabb legyen a történet, hogy a kutyákat klónozták. Ebből is látszik, hogy a férfinak nem esik nehezére légből kapott dolgokat állítani.

amerika gazdag kutyák günther híres kutya kutya örökösök németjuhász örököl a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!