hirdetés

Sallie, az amerikai polgárháború kabalakutyája, akinek sírjára máig kekszeket visznek

László Enikő

2022. október 20 - Képek: Facebook – Gettysburg Foundation, Wikipédia – Sallie Ann Jarrett

Sallie még csak kölyökkutya volt, amikor egy pennsylvaniai gyalogezred kapitányához került, később pedig ő lett az egység szeretett kabalája.

hirdetés

Az 1861-ben megalakult pennsylvaniai gyalogsági egység (a 11. önkéntes gyalogság) kapitánya az ezredének kiképzésével volt elfoglalva a pennsylvaniai West Chesterben, amikor egy városlakó egy négy-öt hetes kiskutyát, egy amerikai staffordshire terriert (vagy pitbullt) ajándékozott neki. A kiskutya hamar az egység részévé vált és könnyen beilleszkedett. A férfiak egy gyönyörű fiatal hölgyről nevezték el, aki felkeltette figyelmüket West Chesterben. Sallie Ann Jarrettet nagyon megszerették, etették és játszottak vele, amikor csak tehették. Amikor megszólalt az ébresztő hangja, Sallie azonnal pattant, és mindig az elsők között volt a névsor olvasásánál.

Sallie csatái

Sallie első csatája a Cedar Mountainnél volt 1862-ben. A jelentések szerint a zászlót őrző egység mellett maradt az egész küzdelem során. Így tett aztán Antietamban, Fredericksburgban és Chancellorsville-ben is. A katonák arról számoltak be, hogy körbe-körbe száguldott és ugatott az ellenségre, ezzel erkölcsi támogatást és inspirációt nyújtott a férfiaknak.

1863. július 1-jén, a gettysburgi harcok első napján Sallie elvált az ezredtől, amikor az egysége visszavonult a Cemetery Hillre. A katonák attól tartottak, hogy a kutyát megölték. De Sallie az Oak Ridge-en maradt, ahol a csapata az első napon harcolt. Napokkal később ott találták meg, még mindig sebesült és halott társait őrizve. Sallie ezután visszakerült ezredébe és folytatta addigi munkáját.

A Spotsylvania Court House-i csata során Sallie-t nyakon találták egy lövedékkel. A golyót nem tudták kiszedni, de Sallie túlélte, és végül a lövedék távozott testéből.

Sallie hősies halála

A Hatcher’s Run-on (1865. február) Sallie szerencséje elfogyott. Az első vonalban vonult a katonákkal, amikor rálőtt az ellenség, ő pedig azonnal meghalt. Ahogy a második vonal áthaladt, megtalálták a holttestét. A katonák, akik közül sokan sírtak, eltemették Sallie-t azon a mezőn, ahol megtalálták.

Sallie emléke

1890-ben a 11. pennsylvaniai gyalogság túlélői emlékművet szenteltek fel Gettysburgban. Ennek tetején egy katona látható, a szobor tövében pedig egy bronzból készült kutya fekszik… ez Sallie. A Gettysburgi Nemzeti Katonai Parkban a kutya békésen fekszik a kövön, fejét a mancsára támasztva, éber szeme a csatatérre néz, ahol egykor több mint 150 évvel ezelőtt harcolt.

Amikor eljött az emlékmű tervezésének ideje, a veteránok arra törekedtek, hogy Sallie képmása legyen a szobor tövében, és az alá írják a kutya nevét. A park azonban nem hagyta jóvá a feliratot, így a mai napig sokan nem tudják, akik odalátogatnak, hogy az eb becses neve Sallie.

Az emlékművet minden nap kutyakekszek, játékok, botok és érmék borítják – ez megható tisztelgés a kutya hűsége előtt. Sallie szimbolizálja az áldozatvállalást, az odaadást és a lelki támogatást, ami a harcok, háborúk idején rendkívül fontos. Ő mindig ott volt katonatársainak, akik nagyon szerették őt, ezért is akartak az emlékművel előtte is tisztelegni.

„Szerintem van valami fenségesen kedves és együttérző Sallie történetében” – mondta Christopher Gwinn, a Gettysburgi Nemzeti Katonai Park tolmácsolási és oktatási vezetője a The Dodónak. „Nem arról híres, hogy megtámadott egy konföderációs katonát, nem arról híres, hogy valamilyen erőszakos cselekményt követett el – arról híres, hogy hűséges társ volt, aki még a tragédia és a halál közepette sem hagyta el azokat, akik törődtek vele és akikről ő is gondoskodott. És szerintem ez vált ki érzelmeket az emberekben” – tette hozzá.

háború háború kutyái háborús kutya híres kutya kutyás szobor szobor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink