Bátor és hűséges kutyák, akiknek szobrot is emeltek: itt találod őket!

László Enikő, 2022. február 9 - Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Loyalty (monument), Fido (dog)

A történelem során számos kutya bizonyította hűségét és bátorságát. Szerencsére néhányukat meg is örökítették szobor formájában, így az utókor sosem fogja elfelejteni különleges tetteiket.

A kutyákat nemcsak fotókon, festményeken, de sokszor szobrok formájában is megörökítik. Legtöbbjüket kiemelkedő hűségük, bátorságuk miatt ábrázolják valamilyen formában, hogy így garantáltan ne feledkezzen meg róluk az utókor. Lássuk, hol találkozhatsz a világon ilyen kutyás szobrokkal.

Fido, a hűséges kutya 15 éven át várta gazdáját. Szobra Nápolyban, a Piazza Dantén található.

A bátorság mintaképei

Mancs, az életmentő

Hazánk egyik legbátrabb kutyáját, Mancsot semmiképp sem hagyhatjuk ki. A híres mentőkutyának Miskolc belvárosában, 2004. december 18-án állítottak szobrot tisztelgésül. A mű Mancs halála után zarándokhellyé vált, és a mai napig népszerű. Az emberek nem felejtették el, hogy több száz élet köszönhető a különleges mentőkutyának. Mancsról bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

Mancs miskolci szobra.

Togo és Balto

Az 1925-ös szérumfutás legendás kutyájáról, Baltóról bizonyára sokan hallottak. Togóról azonban kevésbé, pedig több mint négyszáz kilométert tett meg fogatával az alaszkai hidegben annak érdekében, hogy a diftéria elleni szérummal emberi életeket mentsen. Az ellenszerrel Balto csapata ért a célba, így az összes eb közül az ő neve vált a legismertebbé. 1925 decemberében szobrot is állítottak róla a Central Parkban, melynek felavatásán ő maga is részt vett. Togo elismerésére azonban még sokat kellett várni, 2020-ban emeltek róla is szobrot, ami a New York-i Seward Parkban található.

Balto szobra New Yorkban.

Háborús kutyák

A kutyák a háborúkból is kivették részüket, ezért számos szobrot emeltek a bátor ebek emlékére. Tokióban, Kanadában, az amerikai Wisconsinban, Kaliforniában, New Yorkban és sok más államban lehet találkozni ilyen művekkel. A történelem leghíresebb katonai kutyáiról ebben a cikkünkben olvashatsz.

A leghűségesebb kutyák

Greyfriars Bobby

A kicsi skye terrier, Bobby rendőr gazdájával, John Gray-el minden nap együtt járőrözött a skóciai Edinburgh-ban. Szinte elválaszthatatlanok voltak, de sajnos nem adatott meg nekik sok együtt töltött év. A férfi tuberkulózisban elhunyt, a fiatal terrier pedig még temetésére is beosont. Nem tágított gazdája sírja mellől, egészen 14 éven át. Ma is látható gránitból készült sírkövét 1981-ben avatta fel a brit uralkodói család egyik tagja. Két évvel később egy szökőkutat is felavattak, melyhez tartozik egy, a skye terriert ábrázoló szobor is. Az emlékmű a Greyfriars Kirkyard főbejárata mellett található. A helyiek azt állítják, szerencsét hoz, ha valaki megérinti a kiskutya orrát.

Greyfriars Bobby szobra.

Shep

Shep gazdája egy Fort Bentonhoz közel élő pásztor volt, aki 1936 augusztusában súlyosan megbetegedett. A városi kórházba négylábú társával együtt ment, azonban külön utakon értek vissza. Néhány nappal később ugyanis a gazda életét vesztette, rokonai pedig koporsót küldtek érte. A kutya hűségesen követte a pásztor útját, egészen a vonatállomásig. Ő maga azonban nem szállhatott fel rá. Ezek után minden egyes beérkező szerelvényt üdvözölt abban reménykedve, hogy egyikről szeretett gazdája fog leszállni. Shep öt és fél évig várt gazdájára, amikor megcsúszott a síneken, és egy vonat elé esett. Néhány nappal később eltemették, a szertartáson pedig rengetegen vettek részt. A vasúttársaság egy obeliszket és egy Shep formájú festett fatáblát helyezett a sír mellé. Alatta fehér kövekkel a Shep szót rakták ki, éjszaka pedig megvilágították az emlékhelyet.

Shep szobra.

A hűséges orosz kutyák

Belyash számára az orosz Cseljabinszkben állítottak szobrot 2018-ban, miután két éven át várta gazdáját egy villamosmegállóban. Tulajdonosa sajnos egy autóbalesetben életét vesztette, de kedvence rendületlenül kereste és hitte, hogy egy napon vissza fog térni hozzá. A kutyáról 2013-tól 2015-ig a helyiek gondoskodtak, míg egy nap ő maga is autóbaleset áldozatává vált. Halála után egy cseljabinszki lakos gyűjtést szervezett, hogy szobrot állítsanak a hűséges ebnek, aki éjt nappallá téve kereste egykori gazdáját ott, ahol utoljára látta.

Belyash szívmelengető szobra.

Szintén Oroszországban történt, hogy egy németjuhász a gazdáját várta hét éven át. Az eb 1995-ben bukkant fel először egy autópálya mentén, ahonnan nem volt hajlandó elmozdulni. A hűséges négylábú gazdája egy fiatal pár volt, akik autóbalesetet szenvedtek ezen a szakaszon. A lány a helyszínen életét vesztette, párja pedig a kórházban meghalt. Tolyatti város a település kutyájává avatta a németjuhászt és Hűség néven emlegették. 2002-ben megtalálták az eb testét a közeli erdőben. Nem találtak rajta külsérelmi nyomokat. 2003. június elsején, a város alapításának 226. évfordulóján szobrot állítottak Hűség számára.

Hűség szobra.

Hacsikó, a hűség mintaképe

A japán akita, Hacsikó történetét szinte nincs, aki ne ismerné. Az eb a hűség mintaképévé vált, miután elhunyt gazdáját kilenc éven át várta a vasútállomáson. Szívszaggató történetéről film is készült, és mi is részletesen írtunk róla. Hacsikóról több szobor is készült Japánban, először még életében, 1934 áprilisában. Az átadón ő maga is részt vett. A bronzból készült mű a Shibuya pályaudvaron található.

Hacsikó szobra Japánban.

A második világháború alatt beolvasztották, de 1948-ban ismét felállították, ugyanarra a helyre. A szobor melletti kijáratot Hacsikó Kijáratnak nevezték el a vonatállomáson. Sőt, az egyik járatot is Hacsikónak hívják. A falakon több helyen is mozaikok találhatók, amelyeken a hűséges eb és más akiták szerepelnek.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon