hirdetés

Bátor és hűséges kutyák, akiknek szobrot is emeltek: itt találod őket!

László Enikő

2022. február 9 - Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Loyalty (monument), Fido (dog)

A történelem során számos kutya bizonyította hűségét és bátorságát. Szerencsére néhányukat meg is örökítették szobor formájában, így az utókor sosem fogja elfelejteni különleges tetteiket.

hirdetés

A kutyákat nemcsak fotókon, festményeken, de sokszor szobrok formájában is megörökítik. Legtöbbjüket kiemelkedő hűségük, bátorságuk miatt ábrázolják valamilyen formában, hogy így garantáltan ne feledkezzen meg róluk az utókor. Lássuk, hol találkozhatsz a világon ilyen kutyás szobrokkal.

Fido, a hűséges kutya 15 éven át várta gazdáját. Szobra Nápolyban, a Piazza Dantén található.

A bátorság mintaképei

Mancs, az életmentő

Hazánk egyik legbátrabb kutyáját, Mancsot semmiképp sem hagyhatjuk ki. A híres mentőkutyának Miskolc belvárosában, 2004. december 18-án állítottak szobrot tisztelgésül. A mű Mancs halála után zarándokhellyé vált, és a mai napig népszerű. Az emberek nem felejtették el, hogy több száz élet köszönhető a különleges mentőkutyának. Mancsról bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

Mancs miskolci szobra.

Togo és Balto

Az 1925-ös szérumfutás legendás kutyájáról, Baltóról bizonyára sokan hallottak. Togóról azonban kevésbé, pedig több mint négyszáz kilométert tett meg fogatával az alaszkai hidegben annak érdekében, hogy a diftéria elleni szérummal emberi életeket mentsen. Az ellenszerrel Balto csapata ért a célba, így az összes eb közül az ő neve vált a legismertebbé. 1925 decemberében szobrot is állítottak róla a Central Parkban, melynek felavatásán ő maga is részt vett. Togo elismerésére azonban még sokat kellett várni, 2020-ban emeltek róla is szobrot, ami a New York-i Seward Parkban található.

Balto szobra New Yorkban.

Háborús kutyák

A kutyák a háborúkból is kivették részüket, ezért számos szobrot emeltek a bátor ebek emlékére. Tokióban, Kanadában, az amerikai Wisconsinban, Kaliforniában, New Yorkban és sok más államban lehet találkozni ilyen művekkel. A történelem leghíresebb katonai kutyáiról ebben a cikkünkben olvashatsz.

A leghűségesebb kutyák

Greyfriars Bobby

A kicsi skye terrier, Bobby rendőr gazdájával, John Gray-el minden nap együtt járőrözött a skóciai Edinburgh-ban. Szinte elválaszthatatlanok voltak, de sajnos nem adatott meg nekik sok együtt töltött év. A férfi tuberkulózisban elhunyt, a fiatal terrier pedig még temetésére is beosont. Nem tágított gazdája sírja mellől, egészen 14 éven át. Ma is látható gránitból készült sírkövét 1981-ben avatta fel a brit uralkodói család egyik tagja. Két évvel később egy szökőkutat is felavattak, melyhez tartozik egy, a skye terriert ábrázoló szobor is. Az emlékmű a Greyfriars Kirkyard főbejárata mellett található. A helyiek azt állítják, szerencsét hoz, ha valaki megérinti a kiskutya orrát.

Greyfriars Bobby szobra.

Shep

Shep gazdája egy Fort Bentonhoz közel élő pásztor volt, aki 1936 augusztusában súlyosan megbetegedett. A városi kórházba négylábú társával együtt ment, azonban külön utakon értek vissza. Néhány nappal később ugyanis a gazda életét vesztette, rokonai pedig koporsót küldtek érte. A kutya hűségesen követte a pásztor útját, egészen a vonatállomásig. Ő maga azonban nem szállhatott fel rá. Ezek után minden egyes beérkező szerelvényt üdvözölt abban reménykedve, hogy egyikről szeretett gazdája fog leszállni. Shep öt és fél évig várt gazdájára, amikor megcsúszott a síneken, és egy vonat elé esett. Néhány nappal később eltemették, a szertartáson pedig rengetegen vettek részt. A vasúttársaság egy obeliszket és egy Shep formájú festett fatáblát helyezett a sír mellé. Alatta fehér kövekkel a Shep szót rakták ki, éjszaka pedig megvilágították az emlékhelyet.

Shep szobra.

A hűséges orosz kutyák

Belyash számára az orosz Cseljabinszkben állítottak szobrot 2018-ban, miután két éven át várta gazdáját egy villamosmegállóban. Tulajdonosa sajnos egy autóbalesetben életét vesztette, de kedvence rendületlenül kereste és hitte, hogy egy napon vissza fog térni hozzá. A kutyáról 2013-tól 2015-ig a helyiek gondoskodtak, míg egy nap ő maga is autóbaleset áldozatává vált. Halála után egy cseljabinszki lakos gyűjtést szervezett, hogy szobrot állítsanak a hűséges ebnek, aki éjt nappallá téve kereste egykori gazdáját ott, ahol utoljára látta.

Belyash szívmelengető szobra.

Szintén Oroszországban történt, hogy egy németjuhász a gazdáját várta hét éven át. Az eb 1995-ben bukkant fel először egy autópálya mentén, ahonnan nem volt hajlandó elmozdulni. A hűséges négylábú gazdája egy fiatal pár volt, akik autóbalesetet szenvedtek ezen a szakaszon. A lány a helyszínen életét vesztette, párja pedig a kórházban meghalt. Tolyatti város a település kutyájává avatta a németjuhászt és Hűség néven emlegették. 2002-ben megtalálták az eb testét a közeli erdőben. Nem találtak rajta külsérelmi nyomokat. 2003. június elsején, a város alapításának 226. évfordulóján szobrot állítottak Hűség számára.

Hűség szobra.

Hacsikó, a hűség mintaképe

A japán akita, Hacsikó történetét szinte nincs, aki ne ismerné. Az eb a hűség mintaképévé vált, miután elhunyt gazdáját kilenc éven át várta a vasútállomáson. Szívszaggató történetéről film is készült, és mi is részletesen írtunk róla. Hacsikóról több szobor is készült Japánban, először még életében, 1934 áprilisában. Az átadón ő maga is részt vett. A bronzból készült mű a Shibuya pályaudvaron található.

Hacsikó szobra Japánban.

A második világháború alatt beolvasztották, de 1948-ban ismét felállították, ugyanarra a helyre. A szobor melletti kijáratot Hacsikó Kijáratnak nevezték el a vonatállomáson. Sőt, az egyik járatot is Hacsikónak hívják. A falakon több helyen is mozaikok találhatók, amelyeken a hűséges eb és más akiták szerepelnek.

Balto bátor kutyák Fido Greyfriars Bobby háborús kutya Hacsikó híres kutyák hős kutyák hűséges kutyák kutyás szobor Mancs Shep szobor Togo

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink