hirdetés

Mancsnak állítottak szobrot Törökországban: egykori gazdájának mostani kutyája, Hope egy szál virágot vitt az emlékműhöz

László Enikő

2023. március 31 - Forrás: MTI /Képek: MTI, Lehoczki László

A bátorságról, a segítőkészségről és az önzetlenségről szóljon a török és magyar barátság következő 100 éve is – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a törökországi Kocaeliben (korábbi nevén Izmitben) pénteken Mancs, a híres mentőkutya szobrának felavatásakor, számolt be róla az MTI.

hirdetés

Novák Katalin felidézte, hogy idén 100 éves a magyar-török diplomáciai kapcsolat, s a török és magyar barátság, szövetség veszteségek során erősödött a történelem folyamán. A köztársasági elnök elmondta, hogy Mancs kutya jelkép számunkra, a bátorság, a segítő szándék és az önzetlenség szimbóluma. Emlékeztetett, hogy a magyar emberek, a magyar mentőcsapatok az 1999-es izmiti földrengés után és az idei természeti katasztrófa után is azonnal a török emberek segítségére siettek.

Mancs és Hatira, a megmentett török kislány az ajándékba kapott plüss kutyájával. /Fotó: Lehoczki László

Magyar mentőkutyák Törökországban

Mancs a Miskolci Spider Mentőcsoport mentőkutyája volt. Igazán híressé az 1999-es izmiti földrengés tette, amikor egy hároméves kislányt mentettek ki a segítségével a romok alól, miután már 82 órája ott tartózkodott. A köztársasági elnök felidézte, hogy csütörtökön találkozott az Életjel Mentőcsoport által kimentett kisgyermekkel, Ahmet Yildirim 5 éves kisfiúval, aki a februári földrengésben a szüleit és a testvérét is elvesztette. Novák Katalin kiemelte, hogy ez a kisfiú a csoda, a túlélés, a jövő jelképe. Mint mondta, Ahmet története példázza azt, amely most a török családok százezreit érinti.

Novák Katalin közölte: a február 6-i földrengést követő mentésben összesen 167 magyar önkéntes vett részt 22 keresőkutyával, és 35 életet mentettek meg. A Törökország és Szíria határvidékét sújtó földrengésben Törökországban több mint 50 ezren haltak meg.

Novák Katalin köztársasági elnök (j) és Lehoczki László, az Életjel Mentőcsoport vezetője (b) a törökországi Kocaeliben (Izmitben) Mancs, a híres mentőkutya szobrának felavatásán 2023. március 31-én. Elöl Hope, az Életjel Mentőcsoport mentőkutyája. /Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az ünnepségen Hope mentőkutya egy szál virágot helyezett el a szobor elé. Novák Katalin elmondta: Hope neve reményt jelent, s ezt a reményt szeretné a török embereknek ajándékozni.

Tahir Büyükakin, Kocaeli város polgármestere elmondta, hogy a török és magyar népet közös múlt, erős barátság fűzi össze, számos város a mai napig testvérvárosi viszonyban áll egymással. A polgármester szólt arról is, hogy a 2024-es évet a török-magyar kulturális évadnak szentelik.

Emlékeztetett arra, hogy Mancs kutya részt vett az 1999-es izmiti földrengés utáni mentőakciókban, sokak életét megmentve. Hozzátette: Mancs gazdája és munkatársai pedig az idén februári földrengést követően is azonnal a helyszínre siettek. A polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítő kezet nyújtottak a török embereket ért katasztrófákban.

Novák Katalin köztársasági elnök (k) megsimogat egy mentőkutyát a törökországi Kocaeliben (Izmitben) Mancs, a híres mentőkutya szobrának felavatásán 2023. március 31-én. Mellette Lehoczki László, az Életjel Mentőcsoport vezetője (b, takarásban). /Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A magyar államfő három napos hivatalos látogatáson járt Törökországban. Az MTI megtudta: a köztársasági elnök adománykeretéből a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a törökországi földrengés áldozatainak humanitárius segélyt nyújtott. Lehel László MÖS-elnök az államfői látogatás alatt 200 iskenderuni családnak adott át 200 darab tanszer- és 200 darab higiéniai csomagot.

keresőkutya kutyás szobor Mancs mentőkutya szobor Törökország

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink