hirdetés

Vasútállomáson várta hat évig halott gazdáját Shep: tragikus baleset lett a vége

László Enikő

2021. március 28

A kutyák végtelen hűségét számos történet bizonyítja. Bemutatjuk Shepet, a border collie keveréket, aki egykor majdnem hat éven át várta a vonatállomáson szeretett gazdáját.

hirdetés

Hacsikó híres és megható történetét szinte nincs, aki ne ismerné. A japán akita kilenc éven át várta elhunyt gazdáját a vonatállomáson. De nem csak ő volt tulajdonosa halála után is éveken át hűséges. Fido vagy Greyfriars Bobby története is igencsak szívet melengető. Ahogyan az amerikai Fort Bentonban élő juhászkutyáé, Shepé is, aki szintén éveken át egy vasútállomáson remélte, hogy viszontlátja legjobb barátját, mindhiába.

A vasútállomás kutyája

Shep előéletéről keveset lehet tudni, de utolsó hat évéről már kicsit többet. A hűséges kutya gazdája egy Fort Bentonhoz közel élő pásztor volt, aki 1936 augusztusában súlyosan megbetegedett. A városi kórházba négylábú társával együtt ment, azonban külön utakon értek vissza. Néhány nappal később ugyanis a gazda életét vesztette, rokonai pedig koporsót küldtek érte. A kutya hűségesen követte a pásztor útját, egészen a vonatállomásig. Ő maga azonban nem szállhatott fel rá. Ezek után minden egyes beérkező szerelvényt üdvözölt abban reménykedve, hogy egyikről szeretett gazdája fog leszállni.

A vasútállomáson dolgozók hamarosan rájöttek, hogy a kutya minden bizonnyal koporsóban elszállított gazdáját várja végtelen türelemmel. Mivel nem tudták, hogy hívják, a border collie keveréket Shepnek nevezték el (az angol shepherd szóból, ami magyarul juhászkutyát jelent). A dolgozók gondoskodtak az eb jólétéről, szinte mindenki, aki arra járt jól ismerte már a hűségesen várakozó kutyát. Öt évvel később azonban az eb hallása jelentősen romlott és már nem volt annyira aktív, mint korábban.

Shep tragédiája

A border collie keverék öt és fél éven át várakozott az állomáson. 1942. január 12-én azonban megcsúszott a síneken, és a vonat már nem tudott időben lefékezni. Vélhetően nem hallotta a közeledő szerelvényt. A hűséges kutya életét vesztette. Shepet néhány nappal később eltemették, a szertartáson pedig rengetegen vettek részt. Ebből is látszik, mennyien csodálták és tisztelték az ebet. Végső nyughelye a városra néző domboldal lett. A vasúttársaság egy obeliszket és egy Shep formájú festett fatáblát helyezett a sír mellé. Alatta pedig fehér kövekkel a Shep szót rakták ki, éjszaka pedig megvilágították az emlékhelyet.

A vasútvonal azonban hamarosan megszűnt és a sírhelyet nem gondozták többé. 1988-ban azonban helyreállították és felújították. A fa plakettet fémre cserélték és újra kivilágították esténként. Ma már egy kisebb parkoló és egy rövid ösvény veszi körül az emlékhelyet, hogy minél többen meglátogathassák a hűséges Shepet. Nyakörve és tálja a Felső-Missouri Múzeumban került kiállításra, Fort Bentonban. 1994-ben Bob Scriver bronz szobrot készített számára, ami a kutya utolsó pillanatait örökítette meg. Mellső lábai a síneken vannak, mint akkor, amikor tragikus módon beesett a vonat alá. Az örökké hűséges Shepet a mai napig sokan látogatják, majdnem nyolcvan év elteltével is.

(Képek: Getty Images Hungary, YouTube)

híres kutyák hűség hűséges kutyák kutyahűség Shep vonat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink