hirdetés

Itt találod a budapesti kutyás szobrokat: az egyik emlékművet egy 10 éven át halott gazdáját váró ebről készítették

László Enikő

2022. február 24 - Képek: László Enikő

Magyarország számos pontján találhatók érdekes kutyás szobrok. De különösen a fővárosban találkozhatsz sok érdekes darabbal.

hirdetés

Nemcsak külföldön, de hazánkban is számos helyen találkozhatsz kutyákat ábrázoló szobrokkal. Most a fővárosban lévők közül mutatunk néhányat!

Beni, a hűséges kutya történetét lentebb olvashatod:

Dogszobrok Budapesten

A Figyelő kutya szobra Budapesten az Izabella utca és a Hutyra Ferenc utca találkozásánál lévő kis téren található. Eredetileg a Szilágyi Erzsébet fasor és a Rhédey utca sarkánál, a Szent János Kórháznál állt, 1938-ban. 1952-ben azonban a 110 cm-es bronz kutyaszobrot áthelyezték mostani helyére. A művet Maugsch Gyula készítette Dr. Némethy Károly Fool nevű kedvence mintájára. A német dog egyébként éppen az Állatorvostudományi Egyetem felé tekint, és közkedvelt látványosság a kisgyerekek körében.

Érdekesség, hogy Kispesten is található egy hasonló szobor. Ez a Bolyai János Általános Iskola bejárata mellett áll, és állítólag 1957-ben egy helyi állatorvos rendelte meg- Ettől kezdve a rendelő emblémájává vált. Az orvos halála után a rendelőből idősek otthona lett, később pedig iskola. De a szobor a mai napig őrzi emlékét.

A Városligetben található Fekvő kutya szobra szintén egy dogot ábrázol, a művet pedig Istók János készítette. Pontosan nem ismert, hogy mikor, de elképzelhető, hogy az alkotás már a 20. század közepén is létezett.

Columbo kutyája

Szinte nincs olyan fővárosi lakos, aki ne találkozott volna Columbóval és kutyájával a Jászai Mari tér környékén. A Falk Miksa utca végén a híres hadnagy fejét vakargatva gondolkodik, miközben basset houndja figyeli őt. Az alkotást Fekete Géza készítette 2014-ben. Egyesek szerint Falk Miksát és Peter Falkot rokoni szálak kötik össze, azonban erre egyelőre semmiféle bizonyíték nincsen.

Kutyás lány a Vigadó téren

A Vigadó tér Duna-parti oldalán található Kutyás lány nevet viselő szobor a turisták közkedvelt látványossága. Az alkotást 2007-ben egy pályázatra készítette el Raffay Dávid. Az életnagyságú bronzszobor egy kutyájával játszó lányt ábrázol, amint próbálja elvenni kedvencétől a labdát, de az inkább megtartaná magának.

A kilenc magyar kutyafajta

Budapesten az Állatorvostudományi Egyetemen 2016 óta látható az összes magyar kutyafajta. A festői környezetben lévő bronzalkotásokat az egyetem udvarán helyezték el, és Pogány Gábor Benő készítette őket.

Az egyetem parkjában az összes magyar kutyafajtáról található szobor. /Fotó: László Enikő

Teiresziász-szobra

A Kossuth téri metró aluljáróban található egy szobor, ami a széken ülő vak Teiresziászt ábrázolja. A görög mitológiából ismert vak jós kezével előre mutat, kezében egy bottal. A botot többször is ellopták (2013 óta nem pótolják), az alkotás sajnos emiatt különösen ismert. A jós előtt egy kutya található, amit egy BKK munkatárs labradorjáról mintáztak. Az alkotás 2005 óta látható és Oláh Mátyás László készítette.

Beni, a hűséges eb

Beni kutya szobra a 16. kerületben található, a Jókai Mór utcában. Története pedig rendkívül szívet melengető. A hűséges eb 10 éven át nem mozdult a Jókai lakótelep környékéről, miután szeretett gazdája elhunyt. Az örökösök megpróbálták elüldözni, de Beni hajthatatlan volt. A kutya 2014 márciusában követte egykori gazdáját, 2012-ben pedig a kerületi önkormányzat fogadta örökbe. A Beni, a hűséges eb nevű alkotást Kiss Edit óvónő kezdeményezésére R. Törley Mária szobrász készítette el.

Budapest érdekességek hűséges kutyák kutyás szobor szobor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!