hirdetés

Így válaszd ki a legjobb kutyapanziót vagy napközit: 5 szempont, ami az árnál is fontosabb

Buzgó Csilla

2021. augusztus 10

Szemed fényét “idegenekre” bízni egy egész, vagy akár több napra mindenképp bizalmi döntés. Épp ezért fontos, hogy megfelelően tájékozódj a kiszemelt létesítménnyel kapcsolatban.

hirdetés

Bár tudjuk, hogy szeretnéd megosztani a vakáció legszebb pillanatait legjobb négylábú barátoddal is, sajnos erre nem mindig adódik lehetőség. Ilyenkor merül fel a kutyapanzióztatás ötlete, mely első alkalommal jócskán okozhat fejtörést a gazdinak.

Ha nem utazásról van szó, csak szeretnéd, hogy kutyusod az egész napos egyedüllét helyett néha valami izgalmasat is csináljon, a kutyanapközi az ideális megoldás. Amennyiben már kinézted az első blikkre szimpatikus helyszínt, járj utána az alábbi szempontoknak, hogy magabiztos döntést hozhass!

Szakképzett, jó hozzáállású oktatók és ápolók

Szinte egyértelmű, hogy ilyen helyeken csak szakirányú képzettséggel rendelkező kollégák dolgoznak, de azért érdemes tájékozódnod a szemléletmódjukat és a nevelési elveiket illetően is. Jó jel, ha proaktívan közreműködnek kutyusod személyiségfejlődése terén, azaz felhívják a figyelmedet az esetleges problémákra, illetve visszajelzést adnak az állat általános magaviseletével kapcsolatban.

Fontos továbbá, hogy az adminisztrációt illetően is körültekintően járjanak el az intézmény munkatársai. A kötelezően megadandó adatokon kívül mindenképp rögzítsék a kutyádra vonatkozó egyéni kéréseket, illetve a te elérhetőségeidet is!

Ha bizonytalan vagy, mindig látogasd meg a panzió közösségimédia-oldalait, ahol remélhetőleg pártatlan véleményeket olvashatsz az intézményről.

Állandó állatorvosi felügyelet biztosítása és az egészségügyi előírások betartása

Nem szükséges, hogy éjjel-nappal orvos tartózkodjon a helyszínen, de vészhelyzet esetén rövid időn belül legyen elérhető. Soha ne titkold el a személyzet elől, ha kedvenced hajlamos bizonyos egészségügyi problémákra, mert ez akár az életét is veszélyeztetheti. Ha nem vállalják őt az esetlegesen felmerülő komplikációk tudatában, inkább keress másik helyet!

Bizonyosodj meg arról is, hogy csak a szükséges oltásokkal rendelkező kutyákat fogadják-e! Ha szukád van, érdeklődj, hogy hajlandóak-e őt vállalni tüzelés esetén is!

Az egyéni táplálási igények figyelembevétele

Természetesen minden panzió és napközi biztosít teljes ellátást a kutyusok számára, de ha a tiédnek speciális táplálási igényei vannak, érdeklődj afelől, hogy vállalják-e az etetést általad hozott eledellel is. Ugyanez vonatkozik a jutalomfalatokra: ha kedvenced érzékeny vagy allergiás bizonyos gyakran előforduló összetevőkre, nem kaphat a többiek számára fenntartott rágcsálnivalókból.

Megfelelő időbeosztás

Akár panziót, akár napközit keresel, mindig érdemes hosszú és rövid távon is gondolkodni. Ha egy napközi beválik, és vállalnak panzióztatást is, szinte biztos, hogy őket fogod választani egy többnapos vagy hetes távollét idejére.

Kérdezd meg, mennyire rugalmasak a kutya beadását és elvitelét illetően! Elérhető taxiszolgáltatás, ha nem tudod megoldani a szállítást? Érkezhettek-e bármikor, vagy fix kezdést határoztak meg? Mi a helyzet, ha nem érsz oda kedvencedért időben, kérnek-e ilyen helyzetben felárat?

Apropó, felár: ha elérhető, hasznos befektetés lehet az időszakos bérlet, mellyel költséghatékonyan, esetleg V.I.P. kedvezményekkel veheted igénybe a panzió vagy a napközi szolgáltatásait.

Testmozgási lehetőség a szabadban

Ideális esetben egy kutyapanzió és napközi a szabad ég alatt, megfelelő méretű területen is biztosít edzési, szórakozási lehetőséget a védencek számára. Plusz pont, ha néhány fejlesztőjáték és agility-pálya is a kutyusok rendelkezésére áll.

Egyes intézmények vállalják az ún. aktív napközis szolgáltatást, melynek keretében saját járműveikkel szállítják ki a lakhelyükön felvett négylábúakat a természetbe, ahol egész nap a játéknak hódolhatnak.

(Képek: Getty Images Hungary)

felügyelet kutya elhelyezése nyaralás alatt kutyanapközi kutyapanzió nyaralás nyaralás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink