hirdetés

A nagy hőség ronthatja a Balaton vízminőségét – itt ellenőrizheted

Szénási Szimonetta

2023. július 19 - Képek: Getty Images Hungary

A napok óta tartó hőség minden élőlényre hatással van. A szakemberek a Balaton vizével kapcsolatban is figyelmeztetést adtak ki.

hirdetés

A kánikulát a legkönnyebben a vízparton lehet elviselni, és sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. A természetes vizek azonban reagálnak a hőmérsékletváltozásra, és nem csak úgy, hogy felmelegednek: a bennük élő mikrovilág is változik. A Balaton vize a kutya számára is problémás lehet.

A fürdőzők és az algák is szeretik

Mint az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei magyarázzák, a víz másképp reagál a napsugárzásra, mint a szárazföld: a sugarak mélyen behatolnak a vízbe; a Balaton esetében egészen a tó aljáig. Emiatt a felszíni vízhőmérséklet és a mélyebb rétegek közötti hőmérséklet közötti különbség ritkán nagyobb 2-3 Celsius foknál.

A melegben pedig könnyebben szaporodnak a kékalgák, vagy más néven cianobaktériumok. Az algavirágzás általában lokálisan figyelhető meg, és esetenként különféle panaszokat idézhet elő.

A kékalgák által termelt toxinok nemcsak a vízi élővilágra hatnak, hanem az emberi szervezetre is veszélyesek lehetnek. A vízpermettel az orrba, légutakba és szembe kerülő kékalgák nyálkahártya bántalmakat, asztmatikus tüneteket okozhatnak. Fürdőzőknél felületi érintkezés esetén bőrirritációt, a véletlenül lenyelt vízzel az emésztőrendszerbe kerülve pedig lázat, hányást és hasmenést idézhetnek elő. Ez utóbbi különösen gyermekeknél gyakori, és sokszor súlyos problémákat okozó jelenség

– fogalmaz a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Tehát az említett panaszok a következők lehetnek:

  • bőrkiütés,
  • szemirritáció,
  • hányinger,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • láz,
  • izom- vagy ízületi fájdalmak.

A kutyákra is vigyázni kell!

A kékalga mind az embernél, mind a kutyáknál okozhat problémát. Ahogy arról a közelmúltban beszámoltunk, Walesben egy kutya belehalt, hogy szennyezett vízből ivott: egy sziklamedencéből oltotta a szomját, amelyben alga tenyészett. Így mindenképp ajánlott betartani az óvintézkedéseket:

  1. Ne engedd, hogy kutyád a vízből igyon! Mindig legyen nálad friss víz, amivel rendszeres időközönként (nagy melegben körülbelül félóránként) megkínálod az állatot. Ez a kiszáradás és a túlmelegedés elkerülése miatt is rendkívül fontos.
  2. Ha fürdött a vízben, utána őt is zuhanyozd le, hogy megtisztítsd a szőrét a baktériumoktól. Ez azért is lényeges, mert az eb a bundáját nyalogatva is bejuttathatja a szervezetébe azokat.

Jelenleg kisebb algavirágzás figyelhető meg

A cianobaktérium jelenlétére a zöldes színre váltó víz figyelmeztet. Jelenleg hazánkban csak kisebb algavirágzás észlelhető, főként a nyugati medencében.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a Balaton vízminőségét folyamatosan ellenőrzik. Ahogy Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Hidrobotanikai és Mikrobiális Ökológiai Kutatócsoportjának vezetője az Indexnek elmondta, ez azért is fontos, mert a Balatonból vízkivétel is történik, ivóvíz előállítás céljából.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a tó vízminősége a délnyugati medencében (és további négy helyszínen) jó, az összes többi mérési ponton pedig kiváló. Ezen a térképen ellenőrizheted a hazai tavak vízminőségét.

Az algák természetesen nemcsak a Balatonban, hanem más természetes vizekben is megjelenhetnek, így emiatt is figyelj oda kedvencedre, ha vízparton hűsöltök.

alga biztonság a vízparton kutyabarát Balaton mérgezés nyaralás nyaralás kutyával strand vízpart

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!