hirdetés

Tavasszal a vízparton: ezekre ügyelj, hogy ne fulladás legyen a vége

Bodri Melissza

2022. március 28

Ha beköszönt a jó idő, akkor a legtöbben kimozdulnak a természetbe kutyájukkal. Ilyenkor a folyó- és patakpartok, tavak is kedvelt úticélok, ahol a vadregényes ösvényeken, vízmenti sétányokon a kirándulók szívesen időznek.

hirdetés

A mozgás jót tesz az egészségnek, az együtt töltött idő pedig kapcsolaterősítésnek sem utolsó kedvenceddel. Ez utóbbi a gazdi és a négylábú számára is egyaránt fontos. Ám mielőtt nekivágnátok, győződj meg róla, hogy biztonságos-e az adott terep. Pláne akkor, ha vízpartra készültök. A szabályok betartása, a körültekintés, a figyelem elengedhetetlen bizonyos helyzetekben.

Mindig légy körültekintő

Nagyon fontos, hogy ha vízparton vagy, akkor ott sétáltasd a kutyádat, ahol azt biztosan megteheted. Figyelj a kiírásokra, figyelmeztetésekre, táblákra, tájékozódj előzetesen az interneten. Ha például egy nemzeti parkban vagy egy adott tanösvényen, túraútvonalon szeretnél kirándulni a jószággal, akkor mindig bizonyosodj meg róla előtte, hogyan járhatsz el szabályosan.

A védett természeti területeken kizárólag pórázon szabad tartani az állatot, mert könnyen kárt tehet a környezetében (például ritka növények, madárfészkek letaposása). Arról se feledkezz meg, hogy nagy tavaszi esőzések következtében a vízszint emelkedhet. A heves árhullámok pedig különösen veszélyesek lehetnek. Jelenleg ugyan ennek ellenkezőjével küzdünk, de így is mindig tájékozódj az aktuális vízállásokról, és tartsd be a szabályokat.

Fő az engedelmesség

Fontos, hogy kutyád minden körülmények között engedelmeskedjen neked. Ne rohanjon el messzire, és hallgasson rád, ha visszahívod. A behívás gyakorlásának itt nagyon fontos szerepe van. A séták, kirándulások során nincs rosszabb, mint egy engedetlen kutya. Például, ha a parton sétáltok, akkor ne vágtázzon bele váratlanul a vízbe, ez ráadásul veszélyes is lehet. A vízben keletkező örvények, hullámok, az erős sodrás ugyanis könnyen elragadhatja a kutyát.

A szocializáció is fontos, tehát ha találkozik egy másik házi kedvenccel, akkor ne veszítse el a fejét, és ne váljon hirtelen szófogadatlanná. Az is lényeges, hogy ha nem egyedül tartózkodtok az adott helyen, akkor az állat ne zavarja mások (kirándulók, horgászok) nyugalmát. Továbbá a vízi élővilágot se zargassa, például ne kergesse a vadkacsákat, békákat.

Fürdés a vízben

Ha az állat hajlamos a hullámokba belegázolni, akkor az sem mindegy, hogy milyen az adott időjárás. Ám ez utóbbi tényező bizony nem mindig tartja vissza a négylábút egy kis pancsolástól. Ha tavasz lévén még túl hűvös az idő, a víz pedig nincs felmelegedve és hideg, akkor nem biztos, hogy a kutyának való. Ráadásul az erős szél, a napsütés hiánya is csökkentheti a hőmérsékletet. Ha a víz 10 fok alatti, akkor a hosszabb távú úszás problémás lehet, például hipotermiát is okozhat. Ha csak röviden megmártózik az állat vagy belecsobban a vízbe, akkor nem lehet gond, ha gyorsan megszárítod, megtörölgeted a bundáját.

Bár bizonyos fajták (például az újfundlandi) jól bírják a hideg vizet, és vastag bundájuknak köszönhetően ez nem okoz gondot nekik, azért nem árt résen lenni. Az idős vagy túl fiatal, érzékeny, egészségügyi problémákkal küzdő, valamint kisebb testű négylábúak esetén különösen célszerű odafigyelni, ha esetleg azt látod, hogy a vízbe merészkednének. Bizonyos fajták – például a francia bulldog – testfelépítésükből adódóan rossz úszóknak számítanak. Ha szép az idő és megfelelőek a hőmérsékleti viszonyok, akkor is bizonyosodj meg róla, hogy az eb számára mennyire lehet veszélytelen a vízbe menni. Adj rá a méretének megfelelő mentő- vagy úszómellényt, így elkerülhetitek az esetleges tragédiát.

(Képek: Getty Images Hungary)

árvíz biztonság a vízparton kutya a vízben kutyával a vízparton szabályok a vízparton tavasz tavaszi időjárás tavaszi veszélyek úszás vízpart

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink