hirdetés

Biztonság a csónakban: kell-e a kutyádnak a mentőmellény?

László Enikő

2021. július 27

Egyre több gazdi viszi magával nyaralni, kikapcsolódni kedvencét a vízpartra, és egyre több kutyán látni mentő- vagy úszómellényt. Milyen ebeknek lehet szüksége rá?

hirdetés

Ha vízpartra viszed magaddal kutyádat, fontos, hogy biztonságban legyen. Mindenek előtt érdemes az ebet vízhez szoktatni, úszni vinni. Alapvetően minden kutya tud úszni, de vannak, akiknek ez nagyobb nehézséget jelent, mint másoknak. Egyes kedvencek imádják a vizet és szinte ki se lehet őket onnan csalogatni. Fajtájukból adódóan jó úszók (például újfundlandi) és boldogan csobbannak egyet bármilyen adandó alkalommal. Míg mások testfelépítésük miatt kevésbé jó úszók, és akár félhetnek is a víztől.

Kik a kevésbé jó úszók?

A rövidebb lábú kutyáknak nagyobb nehézséget okoz az úszás, mint másoknak. A rövid lábakhoz gyakran tömzsibb test is párosul, ez sem feltétlen segít helyzetükön. Ők általában kisebb távokat képesek csak megtenni a vízben. A kistestű és/vagy rövidebb lábú kedvencek számára hasznos befektetés lehet egy úszómellény, ami segít őket fenntartani a vízen. Az idősebb vagy ízületi problémákkal küzdő ebeket is lehet úszni vinni, hiszen nagyon jót tesz egészségüknek. Viszont esetükben is érdemes egy úszómellény beszerzése.

Akik úszásra születtek

Egyes kutyafajták imádják a vizet, szinte ki sem akarnak jönni belőle. Az újfundlandi, az uszkár, a labrador retriever vagy a portugál vízikutya vízi munkára lett tenyésztve. A magyar vizsla például sokszor a vízből apportírozza az elejtett zsákmányt gazdája számára. Sok fajta lábujjai között még úszóhártyák is találhatók, amik segítik az ebeket az úszásban. Az agilis, vízimádó, egészséges ebeknek nincs szüksége mentőmellényre (a legtöbb esetben).

Mikor lehet szükség rá?

Az egyszerű strandoláshoz sok kutyának nincsen szüksége mentőmellényre (fajtájától, alkatától, egészségügyi állapotától függően). Azonban bármikor történhetnek váratlan események a nyílt vízen, például egy csónakban utazva, amikor az eb bepánikolhat vagy beeshet a vízbe, elsodorhatja egy hullám. Ha mély vízben vagytok, távol a parttól, esetleg folyón vagy tengerben, óceánban, kedvenced biztonsága érdekében célszerű egy mentőmellény beszerzése. Csónakázás közben egy erős sodrású folyón előfordulhat, hogy beleborultok a vízbe vagy kutyád kiesik a járműből. A mentőmellény nemcsak fenntartja, de van rajta egy fogantyú is, amivel könnyen kiemelheted kedvencedet a vízből. Ez a mutatvány jóval nehezebb lenne az életmentő eszköz nélkül. Hiába jó úszó a kutya, ha a sodrás túl erős vagy a víz nagyon hullámzik. Ezekben az esetekben az eb rendkívül hamar elfárad úszás közben, és könnyen alá is merülhet.

A legtöbb esetben rendkívül csekély az esély arra, hogy kedvencedet valami baleset éri a vízben. De jobb a legminimálisabb kockázatot hagyni, ha az életéről van szó. A mentőmellény a kutyás strandokon, kisebb tavakban, a parthoz közel talán felesleges lehet. De ha veszélyesebb vizekre eveztek, életet menthet.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya a csónakban kutya a vízben kutya úszik mentőmellény nyári veszélyek úszás úszómellény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink