hirdetés

Kutyameleg van! 5 módszer, amivel hűtheted kedvencedet

László Enikő

2021. július 4

A nyári forróság számos veszélyt hordoz magában. Nem lehet elégszer kiemelni, mennyire fontos, hogy kutyád számára megfelelő és biztonságos környezetet teremts a kánikulában.

hirdetés

Az alapvető módszereket mindenki ismeri. Forró nyári napokon a kutyának árnyékos helyet és kellemes, hűvös hőmérsékletet kell biztosítani. Fontos, hogy mindig legyen előtte friss víz, ami nem túl meleg, de nem is túlságosan hideg. Ezeket minden felelős gazda ismeri. A forró aszfalt megégetheti kutyád mancsát, a melegben akár hőgutát is kaphat, nem beszélve arról, hogy soha, semmilyen indokból nem hagyunk egy élőlényt zárt autóban, de még leeresztett ablakkal sem.

Egy ehhez hasonló hűsítő nyakörv jó választás a forró napokra.

Kikre fordíts kiemelt figyelmet?

Fontos, hogy a rövidebb orrú fajtákra fokozottan figyeljenek ekkor a gazdák, mivel nehezebb számukra a légzés, így könnyebben kaphatnak hőgutát. A fekete szőrű kutyák jobban vonzzák a meleget a színük miatt, ezért rájuk is érdemes nagyobb figyelmet fordítani. A hosszú, sűrű bundájú ebeknek is hamarabb lesz melegük, ezért célszerű nyáron rövidebbre vágatni szőrüket. Ám ne feledd, hogy a bunda szigetel is, ezért a túl rövid frizura sem tesz nekik jót. Megfelelő mennyiségű szőr nélkül könnyen leéghetnek, ezért két-három centit mindenképpen hagyj meg belőle. A meztelen fajtákat érdemes naptejjel bekenni.

Tudtad? A kánikula szó eredete a kutyákhoz kapcsolódik. Az ókori rómaiak Canicula-ként (kiskutyaként) emlegették a Nagy Kutya (Canis Major) konstelláció legfényesebb csillagát, mely mindig nyár közepén vált láthatóvá az égbolton. A forró évszak legfülledtebb napjaira diēs caniculārē-ként utaltak, az angolok pedig egy laza tükörfordítással dog days-nek keresztelték el ezt az időszakot.

A következőkben mutatunk néhány ismert és kevésbé ismert praktikát ahhoz, hogy lehűtsd kedvencedet egy forró nyári napon.

Jeges finomságok

Kutyádnak kedveskedhetsz néhány hűtött finomsággal is a rekkenő hőségben. Bár a fagylalt elfogyasztása nem ajánlott az ebek számára, készíthetsz nekik olyat, amik számukra biztonságos összetevőkből készült. Például jégkockatartóban lefagyaszthatsz kutyádnak húslevest vagy natúr joghurtot, amit aztán jó ízzel elnyalogathat. Utóbbiba tehetsz gyümölcsöket is, hogy még egészségesebb legyen a nassolnivaló.

Jégkockákat akár kutyád vizébe is tehetsz.

Hűtőmatrac

A hűsítő eszközök rendkívül jó szolgálatot tehetnek, ha a hőségre igen érzékeny kedvenced, esetleg lakásban éltek, ahol általában melegebb van. Biztosan megfigyelted már, hogy amikor kutyádnak melege van, a hideg kövön, csempén terül el. Azért, mert ezek jóval hidegebbek, mint a parketta vagy a szőnyeg.

A hűtőmatrac amellett, hogy kényelmesebb a csempénél, teljesen biztonságos is, és lehűti kedvencedet. Akkor fejti ki hatását, ha súly nehezedik rá, hiszen a nyomás aktiválja. Emiatt nem szükséges külön hűteni. Ahogy kutyád ráfekszik, fokozatosan hűlni kezd, de nem annyira, hogy kedvencednek ettől egészségügyi problémája lenne. Így teljesen biztonságos, és a legtöbb kutya (és más háziállat is) imádja.

Hűtőmellény

A hűtőmellény az ebek nyári viselete. Vízbe kell áztatni, körülbelül 20 másodpercig, majd kicsavarás után ráadni a kutyára. A különleges anyag folyamatosan párologtatja magából a folyadékot, ezáltal pedig hűti az állatot. A kutya bundája nem lesz tőle vizes, testhőmérséklete azonban 6-8 órán keresztül szabályozva lesz. Közvetlenül napon érdemes gyakrabban cserélni, vizesíteni.

Tudtad? A kutyák a nyári meleg miatt gyakran ásnak gödröt, amibe aztán belefekszenek, hogy hűtsék magukat.

Medence kedvencednek

Sok kertben megtalálható már a kutyáknak fenntartott medence. Na nem egy hatalmas luxus medencére kell ilyenkor gondolni, hanem sokkal inkább egy gyerekeknek szánt homokozóra, vízzel feltöltve. Ugyanis ez is remek szolgálatot tehet, az ebek pedig nagyon hálásak érte. De lehet kapni kifejezetten kutyáknak készített medencét is. Ennek előnye, hogy szélei jóval erősebbek egy hagyományos felfújható változatnál, így nem tudják az ebek karmukkal kilyukasztani.

A medence feltöltése is jó szórakozás lehet, hiszen sok kutya imád a slaggal játszani. Ha nincs lehetőséged medence felállítására, egyszerűen szórakozhattok csak az öntözőrendszerrel, tömlővel is.

Vizes törölköző, vizes palack

A lakás különböző pontjain helyezz el hűtött (nem fagyasztott!) vizes palackokat, amiknek neki tud dőlni kedvenced. Ha úgy gondolod, hogy a fagyasztott palack tartósabb, mindenképp úgy add oda kedvencednek, hogy előtte egy rongyba vagy törölközőbe csavarod, hogy az eb teste ne érintkezzen vele közvetlenül. Műanyag üveg helyett termoszt is használhatsz. A másik módszer, ha benedvesített törölközőt terítesz a földre, amire ráheveredhet. Ezeket a kert árnyékos részein is elhelyezheted, ezzel is elcsalogatva kedvencedet a napról.

(Képek: Getty Images Hungary)

hőség hűtés hűtőmatrac hűtőmellény kánikula kutya hűtése medence nyár nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink