hirdetés

A Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon alapítvány négylábúi már nem szenvednek a kánikulától, hála a praktikus eszköznek.

hirdetés

Közösségi oldalán köszönte meg az esztergomi menhely az ajándékba kapott hűtőmatracokat, amiket védenceik azon nyomban ki is próbáltak – szemmel láthatóan a legnagyobb örömmel és megelégedettséggel.

Miként működnek ezek a matracok?

A hűtőmatrac a kutyák hőleadását segíti. Ez esetükben annyival nehezebb, mint nekünk, hogy ők nem izzadnak, így csak a szájukon, lihegéssel, illetve a talppárnáikon keresztül képesek csökkenteni a testhőjüket. Mivel ez kevésbé hatékony, így kedvenced nagyon gyorsan túlmelegedhet, és akár hőgutát is kaphat, ami rövid idő alatt halálos lehet.

A hűtőmatracok legismertebb változata testkontaktusra reagál, azaz érzékeli, ha ráfeküdt a kutya. Ilyenkor akár 3 órán keresztül képes folyamatosan hűteni az állatot, majd egy rövid – mintegy 20 perces – szünet után folytatódhat is a hűsölés.

Utazások alkalmával is ideális, hiszen a járművek belseje könnyen túlmelegedhet. Ugyanígy a nyaralás idején is praktikus, hiszen így bárhová is mentek, biztosítva lesz a kutya komfortja.

Amire vigyázni kell

Bár a leírások alapján a hűtőmatracokban található gél nem mérgező a kutyára, a maximális biztonság kedvéért ügyelned kell rá, hogy ne érintkezzen vele négylábúd. Így a kezdeti időkben mindenképp, de lehetőleg mindig felügyelet mellett használja.

Hasonlóan okos eszközök

A hűtőmatrac mellett igazán hasznos holmi a kutyának a hűtőmellény, amelyből többféle is elérhető a piacon (van, amelyiket le kell hűteni, más típusok a napsugarak visszaverésével védik az ebet), de ugyanígy praktikus és roppant élvezetes egy kutyamedence is, ha van udvarotok. Ezek kifejezetten kedvenceink számára készültek, strapabíróbbak, így a karmok sem kezdik ki az anyagukat.

A hűtőmellény is hasznos a nagy melegben.

De általában egy kis slagos pancsolás sem szokott az ebek ellenére lenni. Amit pedig mindenképp tegyél meg – bár valószínűleg már rég gondoskodtál róla –, hogy a kertben alakíts ki egy árnyékos, napvédett helyet a kutyád számára, ahova elvonulhat.

Friss víz pedig mindig legyen kitéve a számára, a sétákra pedig vigyél magaddal egy palackkal, ahogy egy tálkát is, amiből bárhol megitathatod.

Gondoskodj kedvenced megfelelő vízpótlásáról!

Intő tünetek

Végezetül ismételjük el, milyen tünetek jelzik, ha az állat túlhevült. Mint írtuk, a hőguta nagyon súlyos állapot, gyors beavatkozás nélkül kedvenced életébe kerülhet, így az első gyanús jelekre cselekedned kell!

A hőguta tünetei:

  • kitágult pupillák,
  • felgyorsult lihegés,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • szapora szívverés,
  • vörös nyelv, sápadt íny,
  • besűrűsödött nyál,
  • szédülés,
  • remegés, rángás,
  • ájulás, kóma.

Ezt tedd baj esetén

Amennyiben a felsorolt tünetek közül bármelyiket, vagy akár többet is tapasztalsz, azonnal kezd el hűteni a kutyát! Vidd légkondicionált, de legalábbis árnyékos helyre, és ideg – de nem jeges – vízbe mártott ruhával, lepedővel is segítheted a hőmérséklet csökkenését borogatásként, vagy akár abba csavarva az ebet. A has, a mar és az ágyék területén lesz a legeredményesebb a vizes hűtés. Próbáld megitatni, vagy ha nem sikerül, nedvesítsd be az orrát és a nyelvét, majd mihamarabb vidd orvoshoz! A hőguta komoly szövődményekkel és nagyon gyors állapotromlással járhat, így minden perc számít!

hőguta hűtőmatrac hűtőmellény nyár nyaralás nyári veszélyek utazás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!