hirdetés

Ne hidd, hogy csak a kánikula veszélyes: már 25 fok is halálos lehet!

Szénási Szimonetta

2023. június 5 - Képek: Getty Images Hungary

Egy friss eset kapcsán magyarázzuk el, miért életveszélyes a bezárt autóban hagyni a kutyát. Azt is elmondjuk, mit tehetsz a jog szerint, ha bajbajutott állatot látsz.

hirdetés

Hirtelen ránk tört a nyár, egyre melegebbek a napok, ennek megfelelően pedig ismét beszélnünk kell az egyik legveszélyesebb dologról, ami egy állattal történhet ilyenkor: miért halálos, ha a kutya akár csak percekre is bezárva marad az autó utasterében.

A bezárt autó belseje percek alatt felforrósodik!

Sokan óriási tévedésben vannak!

Bár a jelenlegi hőmérséklet még messze nem kánikula, ám hatalmas tévedés azt hinni, hogy most még kibírja négylábúd azt a „kis” időt, míg beszaladsz a boltba „néhány” dologért, vagy épp kivárod a sort a fagyizóban. Muszáj keményen fogalmaznunk, ugyanis a rengeteg és sokak számára már unásig ismételt figyelmeztetés ellenére egyes gazdák még mindig azt hiszik, hogy ennyi meg annyi idő „belefér”. (Természetesen ahogy mondani szokás, akinek nem inge…)

Sajnálatos módon épp a minap szembesültem ezzel a tájékozatlansággal (és nem nemtörődömséggel, reményeim szerint.) Az egyik közösségi oldal városi csoportjában osztottak meg egy képet egy bolt előtt parkoló autóról, amiben egy kis yorkshire terrier várakozott felhúzott ablakok mellett. A posztoló segítséget kért, nem tudta, mit tehetne a kutya érdekében, akit bezárva látott az autó utasterében. Mint leírta, a motor nem járt, szemmel láthatóan nem ment sem klíma, sem más hűtőeszköz a járműben. Hezitált, hogy esetleg be kellene mondatnia a bolt hangosbemondóján, hátha bent van a gazda. Erre többen is biztatták, ám végül az illető félelmében, nehogy „bajt csináljon” (értsd: nehogy felbőszítse a tulajdonost), inkább odébb állt.

Pedig ez a magatartás már a mostani hőmérséklet mellett is az állat egészségkárosodásához vezethet!

Soha ne hagyd kutyádat az autóban, még akkor sem, ha le van húzva az ablak.

Rohamtempóban forrósodik fel az autó

A Totalcar EBBEN a cikkben részletesen tárgyalja, milyen gyorsan melegszik fel az autó utastere nyitott, illetve zárt ablakoknál. Eszerint ha odakint mindössze 25 Celsius fok van – ami alapvetően még kellemesnek, de mindenképp elviselhetőnek mondható –, az a zárt autóban már percek alatt közel 40 fokra emelkedik. Amennyiben pedig hosszabb ideig figyeljük a hőmérőt, úgy láthatjuk, hogy idővel akár 60 fokig is hevülhet a levegő.

Amikor pedig odakint valóban tombol a hőség, azaz a hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 30 fokot, az a kocsi belsejében rövid időn belül 70-80 fokot eredményez! Ugye nem kell magyaráznunk, milyen érzés lehet az állatnak bezárva lenni ebbe a katlanba?! Ilyen magas hőmérsékleten már 10 perc elegendő, hogy kedvenced maradandó egészségkárosodást szenvedjen, rosszabb esetben elpusztuljon. Kijózanító, igaz?

Nem érdemes azonban a Celsius-fokokkal és a percekkel matekozni, helyette elég annyit megjegyezni: nem hagyunk az autóba zárva állatot!

Mit tehetsz?

Mint az előbbi példa is bizonyítja, van, aki még mindig nem tudja, mit lehet vagy mit szabad tenni ha egy kutya van bezárva az autó zárt ablakai mögött.

A jogszabály (Btk 23.§) szerint:

(1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait (ebbe a kategóriába tartozik a kutya – a szerk.) közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből (ez az életveszély – a szerk.) menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.

(2) Nem büntethető, aki azért okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett, mert ijedtségből vagy menthető felindulásból nem ismeri fel a sérelem nagyságát.”

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kutyakötelesség című kiadványában hangsúlyozza, hogy „Amennyiben (…) végszükségben, segítő szándékkal, az elvárható gondossággal és körültekintéssel, az állat életének megmentése érdekében járt el az illető személy és ellene mégis hatósági intézkedés, vagy feljelentés történik, (…) mentesülhet a felelősségre vonás alól.

Emellett érdemes tisztában lenned azzal, hogy a szabálysértési értékhatár 50 ezer forint, egy oldalüveg cseréje pedig általában ennél olcsóbb, így a károkozás nem minősül bűncselekménynek.

A kutya, bezárva az autó utasterébe, könnyen hőgutát kaphat.

Életveszély esetén tehát be is törhető az ablak, hogy mentsd az állatot. Ám érdemes logikusan gondolkodnod, és előbb megpróbálkozni az alábbiakkal, hogy minimalizáld a lehetséges károkat:

  • Ha egy üzlet vagy bevásárlóközpont parkolójában áll az autó, fordulj az ügyfélszolgálathoz! A hangosbemondón keresztül sokakhoz eljut a kocsi rendszáma, illetve a kérés, hogy a tulajdonos azonnal induljon el a járműhöz.
  • Próbáld finom lökésekkel, emeléssel beindítani a jármű riasztóját!
  • Amennyiben résnyire le van engedve az ablak, kíséreld meg lejjebb nyomni azt. Illetve ha van nálad víz, itasd meg és nedvesítsd be vele a kutyát!
  • Hívd a rendőrséget! A diszpécser esetleg már telefonon keresztül is tud neked tanácsot adni, mi a leghelyesebb teendő.

Ha muszáj törni

Amennyiben nincs más választásod, vagy a rendőrség tanácsolja azt, hogy törd be a kocsi ablakát, akkor először is gondoskodj szemtanúkról, akik fel is veszik a történteket. Ez a te védelmedet szolgálja, hiszen így bizonyíthatod mit és miért tettél. A legjobb, ha egy biztonsági őr vagy bolti alkalmazott segít.

Érdemes beszerezned egy ablaktörő kalapácsot, amit a saját autódban tartasz vész esetére (ez pár száz, esetenként ezer forintos kiadás.) Ha nincs ilyened, akkor kérdezd meg a bolt vevőszolgálatán. De természetesen más eszközzel is kivitelezheted a műveletet, csak az alábbiakra ügyelj:

  • Ne a szélvédőkkel próbálkozz, mert ezek kialakításuk révén máshogy törnek, mint az oldalüvegek!
  • A legjobb, ha a segítő elcsalja a kutyát a másik oldalra, nehogy megsérüljön.
  • Ajánlott az ablak szélére ütni, így könnyebben megreped az üveg.

Azonnal hűteni kell az állatot!

Amint kiszabadult a kutya, rögtön vidd árnyékba, itasd meg és kezd el szobahőmérsékletű vízzel hűteni! Fontos továbbá, hogy a lehető leghamarabb eljusson az állatorvoshoz.

autó autó és kutya autóba zárt kutya életmentés jog jogszabály nyár nyári időjárás nyári veszélyek rendőrség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink