hirdetés

Nyári hűsítés: jót tesz-e a kutya egészségének a légkondi vagy a ventilátor?

Ferenczi Deborah

2022. augusztus 19 - Képek: Getty Images Hungary

Kánikulában szinte minden gazdinak eszébe jut, hogy magához hasonlóan hűtse kedvencét ventilátorral, vagy esetleg légkondival. De vajon ez egészséges az állat számára? Az alábbiakban ennek a kérdésnek próbálunk utánajárni.

hirdetés

Szerencsére a légkondicionálásból származó kockázatok minimálisak a háziállatok számára. Valójában hatalmas előnyt jelenthet, hogy folyamatosan biztosítasz egy általánosan kellemes hőmérsékletet a lakásban. Azonban arra nagyon fontos odafigyelni, hogy a kinti levegőhöz képest sose hűtsd le radikálisan a lakásodat. Ugyanis ha azok után kiléptek a nagy melegbe, még meg is betegedhet az állat, például fülgyulladást is kaphat.

Miért hasznos a légkondicionáló?

Használatával a kutyusod távolléted idején sem tud felhevülni a nagy melegben, hanem folyamatosan egy általánosan kellemes hőmérsékleten pihenhet. Azonban sokan még mindig ódzkodnak a légkonditól, hiszen úgy gondolják, hogy árt kutyusuknak a hőmérsékletváltozás. Pedig semmi kockázat nincs abban az esetben, ha nincs tíz foknál nagyobb különbség a külső és a belső hőmérséklet között. Gondolj csak abba, hogy ennek hiányába a fülledt, párás szobában mennyire szenvedne kedvenced, ameddig nem érsz haza szellőztetni.

Mit érdemes szem előtt tartani egy légkondicionáló berendezés esetén?

A légkondicionálás akkor a leghatékonyabb, ha az otthonod számára optimális hőmérsékletre van beállítva, és a nap folyamán folyamatosan ezen a hőmérsékleten marad a szoba. Ezentúl a páratartalom éppoly kényelmetlen lehet a háziállatok számára, mint a hőség. Szerencsére számos klímaberendezés rendelkezik szűrőkkel, melyek elősegítik a párátlanítást és a levegő tisztítását.
Ezenfelül elengedhetetlen, hogy kutyusod minden esetben hozzáférjen vízhez, különösen, ha a hőmérséklet emelkedik. Fontos, hogy attól függetlenül, hogy folyamatosan megy a klíma, semmiképpen se hagyd túl sokáig egyedül házi kedvencedet. Arra is ügyelni kell, hogy az állat ne férjen hozzá a berendezéshez vagy annak tartozékaihoz, ha van távirányító, azt se hagyd elérhető helyen.

Mi a helyzet a ventilátorral?

Szintén segíthet a nagy hőségben abban az esetben, ha nem közvetlen a kutyádra megy a levegő, ugyanis ez akár fülgyulladást is okozhat. Ahogyan az emberek esetében, négylábú barátodnál is előfordulhat, hogy érzékeny rá, vagy megbetegszik tőle. Ilyenkor mindenképpen kapcsold ki és ne erőltesd tovább ezt a hűtési formát. Soha ne hagyd felügyelet nélkül a kutyádat ventilátor közelében, ugyanis könnyedén balesetet szenvedhet, fellökheti a készüléket, esetleg a te biztonságot nyújtó jelenléted hiányában félni kezd tőle.

Bármilyen hűtési lehetőségre szavazol is, igyekezz minél kevesebb áramot használni, ne hűtsd le túlságosan a lakást, így a környezetet és kedvenced egészségét egyszerre kímélheted. Amennyiben sem légkondit, sem ventilátort nem használsz, a melegben ajánlott más módon megóvni kutyusodat a hőgutától.

hőség kánikula kutya hőguta kutya hűtése légkondicionáló ventilátor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink