hirdetés

Ezért veszélyes a kutyáknak a ventilátor: ha így használod, nem lesz gond

Szénási Szimonetta

2023. július 17 - Képek: Getty Images Hungary

A nagy hőségben mindenki próbálja hűteni magát és kedvencét. Ám nem mindegy, mivel és hogyan teszed ezt: különféle egészségügyi panaszokat okozhatsz.

hirdetés

Az egyik legelterjedtebb hűtési módszer a légkondicionáló mellett a ventilátor. Régi klasszikus, és igen kellemes érzetet is biztosít. De a szakemberek hangsúlyozzák, hogy a nem megfelelő használat számos egészségügyi problémát idézhet elő mind az embereknél, mind az állatoknál.

Megbetegíthet

A túl közelről érkező hideg levegő kiszáríthatja az orr- és a szájüreg nyálkahártyáját, ami kedvez egyes felső légúti betegségeknek, sőt akár a fogakat is károsíthatja. A fuvallat a szemet is irritálhatja, a bőrt érő folytonos inger pedig az izmokra nincs jó hatással: megmerevednek tőle. Ennek eredménye a gyakori nyakmerevség, illetve -fájdalom. Ezen túl a ventilátor felkavarja a port és a polleneket, ami az allergiásoknak és az asztmásoknak kedvezőtlen.

Mint dr. Len Horovitz, a Lenox Hill Hospital pulmonológusa felhívja rá a figyelmet, mindezek az éjszaka működtetett ventilátor mellett fokozottan jelentkeznek (tekintve, hogy álmában az ember egy helyben van.) Emiatt azt javasolja, hogy éjjel ne kapcsoljuk be a készüléket, vagy ha nagyon muszáj, akkor az ágyunktól messzire működtessük.

A ventilátor a kutya számára is problémás

A fent leírtak közül valamennyi veszély fenyegeti kedvencedet is. A ventilátor a kutya szemét, orrát és száját is ingerelheti, valamint begyulladhat tőle a füle. Ezért sose engedd, hogy jószágod közvetlenül a készülék elé álljon (egyes ebek szeretik nézni a forgó lapátokat, vagy élvezik az arcukba csapó levegőt.) Az izmoknak, sem tesz jót a közvetlen hideg levegő – bár a bundásabb ebeket jobban védi a szőrzet. Ráadásul esetükben az eszköz veszélyes is, hiszen ha túl közel merészkednek, becsípheti a szőrüket.

Ráadásul dr. Jerry Kleint, az American Kennel Club állatorvosa rámutat, hogy a kutyák hőháztartása merőben más, mint az emberé – mivel ők a talppárnáikon keresztül, illetve lihegéssel hűtik magukat –, így a mesterségesen keltett légáramlat számukra nem is olyan hűsítő, mint nekünk.

Hőguta esetén hasznos lehet

A doktor azonban egy igen hasznos felhasználásra is felhívja a figyelmet, mégpedig arra, miként vethető be a ventilátor a kutya hűtésére hőguta esetén.

Mint mondja, ilyenkor érdemes egy nedves törölköző tartani a készülék elé, és ezzel a vizes párával is segíteni a túlhevült állat testhőmérsékletének normalizálódását. Arra nagyon ügyelj, hogy az áram alatt levő készüléket csak megfelelő távolságban közelítsd meg vizes holmival, nehogy áramütést szenvedj!

Ahogy a napokban több alkalommal is hangsúlyoztuk, a hőguta életveszélyes állapot. Így ha felmerül a gyanúja, hogy kedvenced túlmelegedett, a legfontosabb, hogy azonnal elkezdd hűteni. Vidd hűvös, de legalább árnyékos helyre, és próbáld megitatni. Ilyenkor egy légkondicionált helyiség a legjobb, de a ventilátor is segíthet. Hideg (de sosem jeges!) vízzel átitatott törölközővel is meggyorsíthatod az állapot stabilizálódását, illetve az említett ventilátor-vizes ruha technikával is megpróbálkozhatsz.

Ezt követően mihamarabb vidd orvoshoz a kutyát, mert a hőguta súlyos belső károkat okozhatott, amik további ellátást igényelhetnek!

állatorvos allergia klíma légkondicionáló nyár nyári veszélyek ventilátor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!