hirdetés

Nyaralás kutyával: erre a 4 veszélyre készülj, ha belföldön utaztok

Szénási Szimonetta

2023. július 12 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kedvenceddel mész üdülni, akkor nem árt, ha felkészülsz az alábbi veszélyhelyzetekre, hogy el tudd kerülni azokat!

hirdetés

Amellett, hogy betartod a választott közlekedési eszköz kutyás utazásra vonatkozó szabályait, valamint tájékozódsz a kiszemelt szállás előírásairól, nem árt tisztában lenned néhány olyan rizikóval, ami veszélyt jelenthet az ebre. Így valóban nyugodt és pihentető lesz a nyaralás kutyával is!

1.) Utazás alatt

Ha tömegközlekedéssel utaztok, akkor az állomásokon nagyon ügyelj a mozgólépcsőkre! Ezek a praktikus eszközök veszélyesek a kutyákra: becsíphetik a szőrüket, a lábukat, valamint a farkukat is. Nagytestű kutyával válaszd a liftet vagy a hagyományos lépcsőzést, kisebb kedvencedet pedig vedd kézbe a mozgólépcsőn! Az önműködő ajtókkal hasonló okból kell óvatosnak lenni.

Emellett a szokatlan zajok, a nagy hangzavar és a tömeg sok kutyában félelmet keltenek, ezért a szokottnál is jobban résen kell lenned, nehogy kedvenced kereket oldjon. Emellett sose hagyd az állatot felügyelet nélkül, vagy valahova kikötve, mert az ilyen helyeken megnő a lopás kockázata is.

A mozgólépcső becsípheti a kutya szőrét vagy a lábait.

2.) Édesvizek

Ha vízpart közelébe mentek, akkor nem árt tisztában lenned azzal, hogy bizonyos helyeken – például a Balatonban – és időszakokban megjelenhetnek kékalgák a víz felszínén, amelyek mérgezőek a kutyákra nézve. Mint korábban EBBEN a cikkben részleteztük, különféle tüneteket okozhatnak, legsúlyosabb esetben pedig halálos kimenetelű lehet a mérgezés.

Emellett bármiféle víz közelében fokozottan szemmel kell tartanod kedvencedet a fulladás veszélye miatt!

A vízben, vízparton fokozottan figyelj kedvencedre!

3.) Hőguta, kiszáradás

A helyszíntől függetlenül ügyelned kell arra, hogy kutyádnak mindig legyen árnyékos helye és eleget igyon. Ahogy beszámoltunk róla, a közelmúltban két tragikus eset is történt, amikor a gyerekek a rájuk bízott kedvenccel a napon szaladgáltak. Mindkét eb hőgutát kapott, és az egyikőjüket sajnos nem is tudták megmenteni.

Az autóban is ügyelj a biztonságra és a megfelelő hőmérsékletre!

4.) Ne hagyd a kocsiban!

Mivel sokan autóval vágnak neki a belföldi úti célnak, muszáj ismételten felhívni rá a figyelmet, hogy a zárt autó belső tere percek alatt is olyannyira felmelegedhet, hogy az a bent levő állatnak (vagy embernek!) súlyos, akár maradandó egészségkárosodást vagy halált okozhat. Annyi időre se hagyd az autóban a kutyát, míg beszaladsz a boltba vagy kimész a mosdóba!

Arra is ügyelj, hogy megállásnál, illetve kiszállásnál nehogy elszaladjon. A zsúfolt parkolókban ez különösen veszélyes.

alga autózás fulladás hőguta kiszáradás nyaralás nyaralás kutyával úszás utazás utazás kutyával víz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink