hirdetés

A gazda orra elől lopják el a kutyát: ez a tolvajok új módszere

Szénási Szimonetta

2023. június 25 - Képek: Getty Images Hungary

A bűnözők újabb és újabb trükköket eszelnek ki, hogy megszerezzék a kiszemelt zsákmányt. A tolvajok ezúttal roppant arcátlanok!

hirdetés

A közelmúltban több olyan esetről számoltak be az Egyesült Királyságban, ahol tulajdonképpen a gazda orra elől lopták el a kutyát.

A saját kertjükből lopták el a kutyát

Dotty, a négyhónapos tacskókölyök kis gazdájával volt kint Orrell-i otthonuk kertjében, mikor egy harmincas éveiben járó férfi egyszerűen bement és magával vitte a kutyát. A kislány éppen hintázott, mikor a lopás megtörtént – számolt be róla a Greater Manchester-i rendőrség.

A másik áldozat pedig egy Isla nevű spániel, akit egy louthi keretből vitt el egy férfi, majd egy furgonba téve a kutyát távozott a helyszínről– osztotta meg a részleteket a Lincolnshire-i rendőrség.

A helyi rendvédelem nagyon komolyan veszi az efféle ügyeket. Ezúttal is rögtön megtették a szükséges lépéseket az ügyben: mindkét esetben felhívást tettek közzé, és arra kérték az esetleges szemtanúkat, hogy mihamarabb vegyék fel a kapcsolatot a hatósággal.

A bűnözők gyakran a háztól hozzák el a kiszemelt jószágot.

Egyes kutyák nagyobb veszélyben vannak

Sajnálatos módon hazánkban sem ismeretlen a kutyalopás fogalma: sokan vetnek szemet a fajtatiszta, pláne még kölyökkorú kedvencekre, akiket többnyire jópénzért továbbadnak. Épp néhány napja olvastunk egy bejegyzést, amiben az elkeseredett gazdi, akinek három hónapos vizsla kutyusát a kertből vitték el, még jutalmat is ígér annak, aki visszahozza szeretett kedvencét. Ahogy arra korábban már felhívtuk a figyelmet, a manapság divatos fajták mindig nagyobb veszélyben vannak, hiszen nekik nagyobb a piacuk is. A gyanútlan új tulajnak pedig többnyire fogalma sincs róla, milyen módon került hozzá az állat.

Így védd meg kedvencedet

Arról is írtunk már, mik azok a tipikus hibák, amikkel a gazdák akaratlanul is a bűnelkövetők kezére játszanak. Az egyik ilyen a közösségi média. Hiba folyton posztolni kedvencedről, megosztva olyan bizalmas, egyúttal árulkodó részleteket, mint hogy mi a tipikus sétaútvonalatok, melyik kutyafuttatóba jártok, vagy épp mikor hagyod otthon az ebet.

A másik nagyon rossz gyakorlat, ha a bolt előtt kikötve magára hagyod pajtásodat. Sok esetben lopták el így a kutyát! Ráadásul ez roppant balesetveszélyes is, hiszen az eb bármikor kiszabadulhat, vagy egy másik kutya megtámadhatja.

Sose hagyd magára az utcán, bolt előtt kedvencedet!

A rossz állapotú vagy túl alacsony kerítés, illetve a nyitva hagyott kertkapu is szabad bejárást enged a tolvajoknak. Ugyanígy a bejárati ajtót se hagyd nyitva, még akkor se, ha épp otthon vagy. Mint a fenti példák is mutatják, elég egy pillanat, és a tapasztalt besurranók már viszik is a kiszemelt holmit – jelen esetben a kutyádat.

Ha megtörtént a baj

Ha mégis megtörténne a legrosszabb, és kedvencednek nyoma vész – kívánjuk, hogy ez sose történjen meg! –, akkor a legfontosabb, hogy mielőbb cselekedj. Értesítsd az állatorvost, aki a mikrochip adatai mellé fel tudja vinni az információt, hogy az eb elveszett. Ha leolvassák a transzpondert, így látják, hogy keresik a kutyát.

A mikrochip alapján könnyen beazonosítható a kutya.

Ezt követően keresd fel a rendőrséget. Ebben az esetben óriási segítséget jelentenek az online közösségi felületek: helyi Facebook-csoportokban, a saját oldaladon, illetve kutyás csoportokban is oszd meg kedvenced fotóját és minden olyan lényeges információt (hol volt utoljára, van-e különös ismertetőjegye, stb.), ami segíthet a nyomára bukkanni. Ezen felül szólj a szomszédoknak, ismerősöknek, barátoknak, valamint a környékbeli állatvédelmi szervezetekkel is érdemes felvenni a kapcsolatot.

állatorvos bűnözés bűntény kerítés közösségi média kutyalopás lopás mikrochip rendőrség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!