hirdetés

Kutyalopással akart villogni az interneten: így vette el az idős nő kedvencét

Szénási Szimonetta

2023. július 17 - Képek: Getty Images Hungary

Számos őrültséget láttunk már a közösségi médiában és az interneten, de ez túlmegy minden határon.

hirdetés

A rendőrség nagy erőkkel kereste azt a brit tinédzsert, akit többek között kutyalopással vádolnak. A bűntények oka megdöbbentő: így akart népszerűségre szert tenni a TikTok nevű közösségi felületen.

Lopás, rongálás, betörés, fenyegetés

Az észak-londoni Stoke Newingtonból származó 18 éves Bacari Ogarro, közismert becenevén Mizzy fiatal kora ellenére hosszú bűnlajstrommal rendelkezik. Többekkel közösen megrohamozott egy családi házat, tört már be idegenek autójába és többször zaklatott nőket parkokban vagy a vonaton. Rongált meg könyvet könyvtárban: egyszerűen berohant, majd kitépkedte a lapokat; és ahogy a címben említjük, egy kutyát is ellopott. Egy idős nőhöz ment oda, kitépte a kezéből annak kedvencét, majd egyszerűen elszaladt vele.

Ezeket pedig mind videóra vette, majd megosztotta a profilján – hiszen mindezek mozgatórugója a hírnévszerzés.

Ahogy egy alkalommal nyilatkozott, egyáltalán nem érdekli, ki mit gondol róla, egyetlen dolog fontos neki, mégpedig az, hogy minél többen ismerjék. (A „rossz reklám is reklám”-szlogennek egy igencsak elvadult verziója ez.)

Többször volt dolga a rendőrséggel

A rendőrség több alkalommal is járt a fiatal otthonánál, de nem sikerült elcsípniük. A közvélemény megnyugtatásaképp hangsúlyozták, hogy nagyon is komolyan veszik az ügyet. A felsorolt ügyek között pedig van olyan, amit sikerült rábizonyítani a hírhedt médiaszereplőre, így eljárás indul ellene rongálás és testi sértés miatt (az ominózus eset, amikor egy házba ment be többedmagával, és fenyegette az ott lakókat.)

Törölték a profilját

A történtek miatt valamennyi közösségi oldalról törölték a fiókját, vagy letiltották a megosztott videókat sértő tartalmuk miatt. A legfrissebb hírek szerint a fiatal férfi végül önként adta fel magát a rendőrségen.

A közösségi média túlkapásai

Ahogy ez az eset is mutatja, a közösségi média számos veszélyt rejt. Sokan elvetemült dolgokat képesek elkövetni a rövidke hírnévért – és nem csak a Mizzy-féle bűncselekményekre gondolunk! Ahogy korábban több alkalommal is felhívtuk rá a figyelmet, az úgynevezett „kihívások”, amikor egy adott feladatot kell végrehajtani a vicces vagy épp veszélyes eredményért, szintén károsak. Ezeknek pedig sokszor az állatok az elszenvedői.

A kutyájukat ugatással megfélemlítő, kedvencük fejére sajtot dobáló, porszívóval támadást imitáló gazdák összezavarják és megijesztik a szerencsétlen négylábút. Aki emiatt akár a szeretett személybe vetett bizalmát is elveszítheti, teljes joggal! És mindezt miért teszik az állattartók? Feltételezésünk szerint gyakran tudatlanságból, hiszen bele sem gondolnak, hogy ami nekik vicces és egyértelműen csak játék, az az állatnak rémisztő és traumatizáló. És sajnos akad, aki a fentebb vázoltak szerint szintén a hírnévre hajt. (Megdöbbentő, de egyesek a saját gyereküket vetik alá ezeknek a „szórakozásoknak”, hiszen köztudott, hogy értük a kutyákhoz hasonlóan még több lájk jár…)

A közösségi média több okból is veszélyes lehet a kutyára!

Legyél felelősségteljes!

Egyrészt arra kérünk, hogy sose élj vissza az állat bizalmával, és ne használd fel semmiféle célokra! Mindig gondold át, mi milyen hatással lehet kedvencedre. Ami az embernek ártatlan móka, neki trauma lehet! A jelmezbe öltöztetés vagy a túlzásba vitt, már-már erőszakos produkáltatás szintén ebbe a kategóriába tartoznak.

Másrészt a közösségi média gyakran a bűnözők kezére játszik. Ne posztolj állandóan kedvencedről és ne oszd meg azt sem, hol laktok, hova jártok sétálni, melyek a kedvencét helyeitek. A tolvajok rengeteg információt tudnak gyűjteni ezekből a posztokból, és van, hogy ezek alapján választanak áldozatot maguknak. Főképp a fiatal, a fajtatiszta vagy épp a ma divatos kutyafajták vannak veszélyben.

Az internetnek és a közösségi platformoknak számos előnyük van, de csak ha körültekintően és biztonságosan használod őket!

bűncselekmény bűnözés közösségi média kutyalopás lopás rendőrség tiktok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink