hirdetés

A rendőrség vitte vissza az ellopott terápiás kutyát idős gazdájának: óriási volt az öröm

Szénási Szimonetta

2023. április 19 - Képek: The Pet Detectives Community/Facebook; Getty Images Hungary

Az idős asszonytól egy boltban vitték el terápiás kutyáját. A rendőrség mindent megtett, hogy mihamarabb a nyomára bukkanjon.

hirdetés

Dylan terápiás kutyaként szerető és társa, egyúttal mindennapi segítője idős gazdájának. Köztudott, mekkora szolgálatot teljesítenek ezek a négylábúak, akik mind testi, mind lelki szempontból nélkülözhetetlenek. El tudod képzelni, mit érezhetett az asszony, mikor egy nap kedvencének nyoma veszett egy brightoni üzletben.

A viszontlátás pillanata./Kép: The Pet Detectives Community

A rendőrség azonnal intézkedett

Mikor a hölgy észrevette, hogy kedvence nincs mellette, és a boltban sem találta sehol, rögtön hívta a rendőrséget. A sussexi egyenruhások nagyon komolyan vették a bejelentést, és mindent megtettek, hogy mihamarabb a kutya nyomára bukkanjanak. Felhívást tettek közzé, és szerencsére számos olyan információt kaptak, amely rövid időn belül elvezetett az elkövetőhöz.

Boldog viszontlátás

Dylan így rövid időn belül visszakerült a gazdihoz, és mondanunk sem kell, mekkora volt mindkettőjük öröme. Ugyanígy a rendőröké is, akiknek hála nem kellett sokáig nélkülözniük egymást. A jószágot rengeteg szeretettel és finom falattal kárpótolta az asszony az elszenvedett sérelmekért, az elkövetőt pedig a tettéért letartóztatták.

Fontos a megelőzés

Szörnyű még belegondolni is, mit élhetett át az idős nő, míg visszakerült hozzá a kutyája. Ám sajnos gyakorta előfordulnak kutyalopások hazánkban is. Hogy ezt megelőzd, fogadd meg alábbi tanácsainkat!

1.) Legyen benne mikrochip!

Törvényi előírás, hogy minden 4 hónapnál idősebb kutya mikrochipet kapjon. Nagyon fontos, hogy mindig naprakész adatok legyenek rögzítve a rendszerben, így ha megváltozott bármely elérhetőséged, azt rögtön jelezd az állatorvosnak!

2.) Biléta

Nagy segítség az is, ha kedvenc nyakörvén biléta van, rajta a te elérhetőségeddel. Azonban a Blue Cross for Dogs nevű jótékonysági szervezet nem ajánlja, hogy a kutya neve is rajta legyen az emblémán, ugyanis ez megkönnyítheti a tolvajok számára, hogy elcsalják!

3.) Ne posztolj róla állandóan!

Ha folyamatosan megosztod a közösségi médiában, hova jártok sétálni, melyik kutyafuttató a törzshelyetek, azzal segíted a bűnözőket. Sokan nem is gondolnák, mennyi személyes információt árulnak el magukról és a mindennapjaikról a fényképeiken keresztül.

4.) Ne hagyd magára!

Ha olyan helyre kell menned, ahova kedvencedet nem viheted magaddal, inkább hagyd otthon! Gyakori látvány a bolt előtt kikötött, magára hagyott eb, pedig ez a helyzet a kutyára nézve nagyon veszélyes!

5.) Zárkózz be!

Mindig legyen bezárva a kapu vagy a bejárati ajtó, még olyankor is, amikor otthon vagy! Sok besurranásról lehet hallani, amikor úgy törtek be valahova, hogy a tulajdonos is odahaza tartózkodott.

6.) Légy résen az idegenekkel!

Séta közben előfordul, hogy idegenek szeretnék megsimogatni a kutyádat, vagy érdeklődnek a fajtája, életkora felől. Ezzel alapvetően nincsen gond, ha téged vagy az állatot nem zavarja, ám ha valaki túl bizalmaskodó, és túlságosan sokat akar megtudni kedvencedről, szólaljon meg a vészcsengő! Előfordulhat, hogy rossz szándék bújik meg az érdeklődés mögött. Főleg, ha éppen manapság divatos fajtájú vagy még kölyök kutyád van. Ugyanis ők a tolvajok leggyakoribb célpontjai a jó eladhatóságuk miatt.

Mit tegyél, ha ellopták a kutyádat?

Ha mégis megtörténne a baj, és kutyádnak nyoma veszett, a legfontosabb, hogy amennyire lehet, őrizd meg a hidegvéred! Így át tudod gondolni, mik a teendők.

Először is értesítsd az állatorvosotokat, aki az adatbázisban a kutya chipszáma alapján rögzíti az eltűnést. Hívd fel a környék ebrendészeti telepeit, állatmenhelyeit, illetve ha lehet, küldj nekik fotót, leírást a kutyádról! Emellett megoszthatod kedvenced fotóját a közösségi oldalakon, illetve regisztrálhatod a Vigyél Haza! Kutyakeresőn.

2020 áprilisától a lopás szabálysértés (a bűncselekményi fokozat mellett) ismét a rendőrséghez tartozik a járási hivatalok helyett, így a rendőrségen kell feljelentést tenned. Ez lehetséges írásban, azaz hagyományos postai levélben, e-mailben vagy ügyfélkapun keresztül, valamint szóban, kérve, hogy vegyék jegyzőkönyvbe feljelentésedet – tájékoztatott dr. Kajó Cecília jogász.

bűncselekmény ember és kutya kapcsolata kutya és ember kutya és gazda kutya idős embernek kutyalopás lopás rendőrség terápiás állat terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!