hirdetés

Veszélyek a közösségi médiában: a zaklató nő a férfi kutyájának profilján keresztül fenyegette exét

Szénási Szimonetta

2023. április 11 - Képek: Getty Images Hungary

Börtönbe került az a 38 éves nő, aki volt párját a férfi kutyájának Facebook-profilján keresztül zaklatta. Sorra vesszük, milyen támadások és veszélyek érhetnek titeket a közösségi médiában.

hirdetés

Paula Higham megszegte a rá kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit azzal, hogy korábbi partnerét annak kutyájának Facebook-oldalán keresztül zaklatta, mégpedig igen durva módon.

Gyilkossággal fenyegette

A 38 éves, Liverpoolban élő Paula Higham az exbarátja kutyájának írt levelekkel megsértette az ellene korábban kiadott távolságtartási végzést, amely szerint egy évig semmilyen formában nem léphetett volna kapcsolatba az exével. Az eltiltás oka az volt, hogy a nő korábban több alkalommal is megöléssel fenyegette a férfit, és annak édesanyja ellen is durván lépett fel. Emiatt az említett eltiltás mellett Highamet egy éves szabadságvesztésre ítélték, amelyet 18 hónapra felfüggesztettek, továbbá 100 óra közmunkára, valamint 20 napos rehabilitációra kötelezték.

Egy hétig bírta

Ám Higham mindössze egy héttel a fenti büntetés kiszabása után már el is küldte első zaklató levelét volt párjának címezve, az említett módon: annak kutyájának profilján keresztül. Az üzenetekben és nyilvános kommentekben nemi erőszakkal vádolta a férfit, valamint az „anyuka” megnevezést használva – ami, mivel a kutyának íródott, minden valószínűség szerint a gazdát jelölte – előrebocsátotta, hogy rövidesen rosszul fog kinézni.

Mi történt az anyukáddal? Nagyon durván néz ki. Hamarosan rosszabbul fog”

– olvasható az oldalon a burkolt fenyegetés.

Börtönbe került

A zaklatással, valamint azzal, hogy két alkalommal nem jelent meg a kijelölt munkavégzésen, továbbá folyamatos alkoholfogyasztása okán nem járt el az előírt rehabilitációs alkalmakra sem, megszegte a felfüggesztés feltételeit. Emiatt a bíróság letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Annyi engedményt kapott, hogy az eredetileg 1 éves börtönbüntetést arányosan nyolc hónapra csökkentették.

A közösségi média veszélyei

Az ügy rávilágít arra, hogy a közösségi média egyáltalán nem biztonságos terep, még akkor sem, ha a kutyáknak létrehozott profilokról van szó. Mivel egyre többen csinálnak saját oldalt kedvencüknek ilyen-olyan okból (pénzszerzés, hírnév, vagy csak egyszerűen mert aranyos), érdemes kitérni azokra a veszélyekre, amik az online térben leselkednek a felhasználókra.

1.) Zaklatás, verbális bántalmazás

Aki kilép a rivaldafénybe, annak bizony számítania kell arra, hogy kapni fog hideget és meleget is. Még ha ezzel tisztában is vagy, nagyon rosszul tud esni, ha valaki bántó kommentet ír egy-egy megosztott képhez vagy bejegyzéshez. Márpedig az online térben történő verbális bántalmazás napjaink egyik óriási problémája, és sokan szenvednek az ott kapok sérelmektől. Szerencsére van olyan funkció, amivel letilthatók a nem kívánatos személyek, sőt a kommentelés lehetősége is kikapcsolható, de lelkileg így is nagyon megterhelő olvasni a többnyire szalonképtelen, obszcén, bántó szövegeket.

2.) Adathalászat

A közösségi oldalra felkerült képeidet, bejegyzéseidet – beállítástól függően – bárki láthatja, így akár „el is lophatja”. Nagyon kellemetlen, ha egy reklámban vagy bármilyen, számodra nem kívánatos felületen és formában találkozol kutyád fotójával. Az adott oldal felhasználási feltételeitől függ, hogy az oda kikerült tartalmak kapcsán milyen jogok illetnek meg, így erről mindenképp tájékozódj, mielőtt bármit megosztanál. Ugyanígy a nyilvánossá tett adataidat is elmenthetik nem kívánatos személyek, így ezekkel pláne óvatosan bánj!

3.) Lopás

A tolvajlás egy másik, talán még súlyosabb formája, amikor magát a profilt birtokló kutyát szemelik ki a bűnözők. Mint korábban írtunk róla, a közzétett fényképek alapján rengeteg információt lehet begyűjteni: hol laktok, merre jártok általában sétálni, melyik boltokat látogatjátok, hova viszed kedvencedet kozmetikushoz, állatorvoshoz, stb. Azt sem nehéz kikövetkeztetni, hogy milyen időszakokban hagyod egyedül négylábúdat, vagy mikor marad üresen az otthonotok. Így az ingóságaitok is veszélybe kerülnek. A kölyök-, a fajtatiszta és az aktuálisan népszerű kutyák azok, amelyek a leggyakrabban lesznek lopás áldozatai. Emiatt is fontos, hogy a tartalomgyártásnál is kedvenced biztonsága legyen az első!

4.) Ostoba trendek

Többször írtunk már a különböző platformokon futó „trendekről”, azaz divathóbortokról is, amelyek lényege, hogy a felhasználók bemutassanak egy többnyire viccesnek gondolt, de néha roppant veszélyes feladatot. Nemrég az dívott, hogy a gazdák váratlanul ráüvöltöttek gyanútlan négylábújukra, aki ettől természetesen halálra rémült. De olyan felvételeket is látni, ahol az emberek a bekapcsolt porszívó csövét magukra irányítva imitálnak támadást a kutya szeme láttára, aki persze, hogy azonnal ugrik, megvédeni a „szerető gazdit”… A legújabb őrület pedig az ebek csípős csirkeszárnnyal való etetése, ami az erős fűszerezés miatt tiltólistás étel, így ezek az állattartók nemcsak kijátsszák a bennük vakon megbízó állatot, de az egészségét is veszélyeztetik!

És sajnos sokan nem is gondolják, hogy ezek a dolgok milyen károsak a kutyákra. Csinálják, mert látták, viccesnek tűnt, másoknak is tetszik. A megfelelési kényszer vagy a tudatlanság pedig akaratlanul is belesodorhat sokakat ezekbe a divathullámokba.

5.) Sérül a kapcsolat

Azzal, hogy egy állatnak profilja lesz, nyomást jelent a gazda számára, hogy folyamatosan frissítse annak tartalmát. Ehhez folyamatosan új képek és videók kellenek, lehetőleg olyanok, amik valamiért kitűnnek a többi hasonló tartalom közül. Mindez könnyen oda vezethet, hogy a gazda állandóan produkáltatja kedvencét. Ez pedig mindkettejüknek hatalmas stressz, ami idővel a kutya-gazda kapcsolat romlását eredményezi.

Másrészt senkinek sem kell bemutatni az ünnepekhez öltöztetett, vagy az emberi cselekvéseket imitáló, például autót vezető négylábúakat. Ezek a képek és videók általában nagyon népszerűek, de ha megkérdeznénk a kutyákat, akkor csaknem valamennyi jószág hatalmas nemmel szavazna ezekre az akciókra. Mert állatok, és nem cicomára és shoppingolásra van szükségük, hanem sok sétára, játékra, figyelemre és stabil napi rutinra, amelynek középpontjában ő és a szeretett gazda áll. Mindezeket veszélyezteti a közösségi média, így érdemes kétszer (háromszor, többször…) megfontolni a kutyás profil létrehozását.

bűntény felelős állattartás felelős gazdi instagram közösségi média kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya és gazda lopás TikTok trend

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink