hirdetés

Veszélyes a kutyákra az új TikTok trend: csípős csirkeszárnyat adnak nekik

László Enikő

2021. március 26

A TikTokon egyre több veszélyes kihívás, trend kap szárnyra és a kutyákat sem kerüli el. A tájékozatlan gazdák talán nem is sejtik, mennyit árthatnak egy ilyen videóval kedvencük számára.

hirdetés

Néhány héttel ezelőtt került fel egy sokakat felháborító videó a Hundohustle nevű TikTok csatornára. A felvételen az látható, ahogyan egy férfi csípős szószba mártott csirkefalatokat ad kutyájának. Az eb persze először nagyon örül neki, de nem számít arra, hogy az csípni fog. Reakciója gazdája számára vicces, ezért jól szórakozik rajta. Bizonyára nem volt tisztában azzal, ez milyen ártalmas kedvence számára. A videó hamar népszerű lett (azóta törlésre került), és igen sokan felháborodásukat fejezték ki a komment szekcióban. Mások azonban a gazdával együtt szintén jót mulattak rajta, és maguk is kipróbálták. Ám ezeknek a videóknak a jelentős része törölve lett, miután a majdnem 9 milliós nézettségű eredeti felvétel alatt igencsak elszabadultak az indulatok. A Hundohustle csatorna tulajdonosa szerint egyébként semmi rossz nem volt abban, amit tett és a kommentelők túlreagálják a helyzetet.

Az állatorvos szerint nagyon veszélyes

Az esetre TikTok videóban reagált egy állatorvos is. A felvételen először a fent említett videóból látható néhány másodperc, majd a kamera egy, az állatorvos által ápolt kutyára fordul. A doktor elmondja, hogy ez az eb azért került be hozzá és szorult sürgős ellátásra, mert gazdája számos csípős szószba mártogatott csirkefalatot adott neki. Az orvos arra kért mindenkit, hogy ne csináljanak ilyen TikTok videót kedvenceikkel, hiszen súlyos baj származhat belőle.

Ne adj kutyádnak csípős ételt!

Sok ember szinte rajong a csípős ételekért és annál jobb egy fogás, minél jobban csíp. De nem mindenki ilyen, ahogyan a kutyák sem. Sőt, rájuk igen veszélyesek lehetnek a csípős ételek. Számukra nem vicces, hanem fájdalmas egy ilyen étel elfogyasztása és komoly bajuk is lehet tőle. Rendszeres fogyasztásuk testi tüneteket eredményezhet, ahogyan azt a fent említett videóban szereplő állatorvos is mutatta. A csípős paprikafélék gyulladásos folyamatokat indíthatnak el a szervezetben, azaz elfogyasztásuk hasnyálmirigy gyulladáshoz vezethet. Ez pedig életveszélyes is lehet.

A könnyezés, tüsszögés mellett felléphet hasi fájdalom, köhögés, nyáladzás, hasmenés, fokozott vízfogyasztás, ebből fakadóan pedig hányás is. Ha kedvenced akár csak véletlenül is csípős ételt evett, egy kevés tejjel, joghurttal csillapíthatod tüneteit. Amennyiben nem javul az eb állapota, sürgősen keresd fel vele állatorvosodat.

A csontok miatt is aggódni kellene

Bár nem minden videóban, de előfordult, hogy amellett, hogy a hús csípős szószba volt mártogatva, még csont is volt benne. A csirkecsont, főleg, ha hőkezelt rendkívül veszélyes a kutyák számára. Pont akkora, hogy a legtöbb eb szájában tökéletesen meg tud akadni. Emellett szilánkosra törik, ami nem csak száját, nyelőcsövét, de a gyomorfalat és beleket is felsértheti. A szilánkok pedig székrekedést is okozhatnak. Ha csontot akarsz adni kedvencednek, az semmiképp se hőkezelt legyen.

(Képek: Getty Images Hungary)

csípős ételek kutya ehet csípőset kutya hasnyálmirigy gyulladás mérgező ételek tiktok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!