hirdetés

Kutyabarát húsvétolás: 5 veszélyforrás, amire figyelj oda az ünnep alatt

Szénási Szimonetta, 2023. április 5 - Képek: Getty Images Hungary

Fontos, hogy kedvenced az ünnepek alatt is biztonságban legyen! Lehet, hogy nem gondolnád, de a húsvét is számos veszélyt rejt. Összegyűjtöttük, mire figyelj!

hirdetés

Tudjuk, hogy szerető gazdaként az ünnepnapok is akkor igazán szépek a számodra, ha négylábúd is kiveszi a részét belőle. Ezek közül is sokak kedvence a közelgő húsvét, kinek a beköszöntő tavasz, kinek a népszokások vagy a finomságoktól roskadó asztal miatt. Főként az utóbbi miatt kell elővigyázatosnak lenni, hiszen kutyusod számára egyes fogások komoly bajt okozhatnak!

1.) Mit nem ehet a kutya húsvétkor?

A húsvét egyik alapvető étke – kivéve a vegetáriánus és vegán családoknál – a sonka. Azonban hiába hús, mégse adj belőle kutyádnak! Ugyanis a páclében található só túl sok lehet a kutya szervezete számára. Ugyanígy a bors sem való az ebeknek, mivel a csípős fűszerek túlságosan megterhelik az állat emésztőrendszerét. Így ha csak nem kutyabarát módon, tehát minimális sóval, bors és egyéb pikáns fűszer nélkül készíted, akkor inkább hagyd ki az ebet a közös csemegézésből!

Nézzük, mi a helyzet a többi finomsággal! A húsvét tipikus csemegéi a különféle csokoládéfigurák és a sütemények, a tojás, a torma és a friss zöldségek, köztük az újhagyma. Ezen felül sok helyen finom likőrök is kerülnek ilyenkor az asztalra. Ezek közül abszolút tiltólistásak a csokik és a kakaótartalmú édességek, az alkoholos italok, valamint bizonyos mennyiségben a hagymafélék, ezek ugyanis mind mérgezők kedvenced számára! A torma, hasonlóan a borshoz, a csípőssége miatt nem ajánlott. A sütemények magas cukor- és zsírtaralmuk miatt vezethetnek gyomorrontáshoz. Ezen felül, ha van bennük mazsola, azzal szintén megmérgezheted a kutyát.

Jó hír azonban, hogy a tojás biztonsággal adható az ebnek (hacsak nem allergiás rá!) A legjobb a főtt változat, vagy a kevés zsiradékon elkészített tükörtojás, illetve rántotta.

2.) A dekorációk

Sok háztartásban már jóval húsvét előtt előkerülnek a különféle dekorációs elemek: műanyag nyuszik, csibék, tojások, különféle friss vagy művirágok, esetleg tollas díszek, függők, és még sorolhatnánk. Minden, ami egy kicsit is becsempészi a tavaszt a ház négy fala közé, és egyúttal segít felkészíteni a lelket a közelgő ünnepi napokra.

Amire ezek kapcsán figyelned kell, nehogy kedvenced megrágcsálja őket! A lenyelt műanyag bélelzáródáshoz, illetve az élesebb darabok -perforációhoz vezethetnek. Mindkettő életveszélyes állapot. Az élő virágok közül pedig több mérgező, így mindig tájékozódj a vásárlásnál. EBBEN a cikkben mi is felsoroljuk a lakásban legnépszerűbb, ám mérgező növényeket.

3.) Óvatosan a kölnivel!

A húsvéthétfői locsolkodás még ma is népszerű hagyomány. Arra azonban vigyázz, nehogy a kölni a kutyán kössön ki! Egyrészt az erős illatok ingerelhetik az állatot, míg maga a parfüm pedig irritálhatja a bőrét.

4.) Vendégjárás

Az ünnepek remek alkalmak arra, hogy összegyűljön a család, és felkeressük a már régen látott rokonokat. Egyes kutyák számára azonban a vendégjárás hatalmas stresszt jelent. Ha a te kedvenced is közéjük tartozik, akkor jobb már előre felkészülni e zsúfoltabb pillanatokra. Egyrészt ne kényszerítsd kutyádat, hogy feltétlenül veletek legyen. Ilyenkor a legjobb, ha biztosítasz számára egy csendes zugot, ahova bármikor elvonulhat. A vendégekkel is egyeztess, és udvariasan kérd meg őket, hogy ne nyúzzák az állatot. Főképp a gyerekekkel kell résen lenned, ők ugyanis játékból is túlszerethetik a kutyát, aminek akár rossz vége is lehet… Segít az is, ha elviszed négylábúdat egy extra sétára, hogy azalatt meg tudjon nyugodni.

5.) Idegenek

A vendégek érkezése mellett, főképp faluhelyen, még mindig tartja magát a szokás, miszerint nemcsak a rokonok, de a helyi legények is felkeresik a lányos házakat locsolkodás céljából. Erre a kutyák nagyon érzékenyek lehetnek. Emellett a nagy jövés-menés alkalmat kínálhat a szökésre is. Erre különösen figyelj, nehogy az elcsatangolt jószág üldözésével kelljen töltened az ünnepnapot!

A fenti veszélyek szerencsére minimális odafigyeléssel elháríthatók, így reméljük, hogy minden kedves olvasónknak és kedvencének nyugodt, örömteli ünnepe lesz!

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon