hirdetés

Kutyabarát húsvétolás: 5 veszélyforrás, amire figyelj oda az ünnep alatt

Szénási Szimonetta

2023. április 5 - Képek: Getty Images Hungary

Fontos, hogy kedvenced az ünnepek alatt is biztonságban legyen! Lehet, hogy nem gondolnád, de a húsvét is számos veszélyt rejt. Összegyűjtöttük, mire figyelj!

hirdetés

Tudjuk, hogy szerető gazdaként az ünnepnapok is akkor igazán szépek a számodra, ha négylábúd is kiveszi a részét belőle. Ezek közül is sokak kedvence a közelgő húsvét, kinek a beköszöntő tavasz, kinek a népszokások vagy a finomságoktól roskadó asztal miatt. Főként az utóbbi miatt kell elővigyázatosnak lenni, hiszen kutyusod számára egyes fogások komoly bajt okozhatnak!

1.) Mit nem ehet a kutya húsvétkor?

A húsvét egyik alapvető étke – kivéve a vegetáriánus és vegán családoknál – a sonka. Azonban hiába hús, mégse adj belőle kutyádnak! Ugyanis a páclében található só túl sok lehet a kutya szervezete számára. Ugyanígy a bors sem való az ebeknek, mivel a csípős fűszerek túlságosan megterhelik az állat emésztőrendszerét. Így ha csak nem kutyabarát módon, tehát minimális sóval, bors és egyéb pikáns fűszer nélkül készíted, akkor inkább hagyd ki az ebet a közös csemegézésből!

Nézzük, mi a helyzet a többi finomsággal! A húsvét tipikus csemegéi a különféle csokoládéfigurák és a sütemények, a tojás, a torma és a friss zöldségek, köztük az újhagyma. Ezen felül sok helyen finom likőrök is kerülnek ilyenkor az asztalra. Ezek közül abszolút tiltólistásak a csokik és a kakaótartalmú édességek, az alkoholos italok, valamint bizonyos mennyiségben a hagymafélék, ezek ugyanis mind mérgezők kedvenced számára! A torma, hasonlóan a borshoz, a csípőssége miatt nem ajánlott. A sütemények magas cukor- és zsírtaralmuk miatt vezethetnek gyomorrontáshoz. Ezen felül, ha van bennük mazsola, azzal szintén megmérgezheted a kutyát.

Jó hír azonban, hogy a tojás biztonsággal adható az ebnek (hacsak nem allergiás rá!) A legjobb a főtt változat, vagy a kevés zsiradékon elkészített tükörtojás, illetve rántotta.

2.) A dekorációk

Sok háztartásban már jóval húsvét előtt előkerülnek a különféle dekorációs elemek: műanyag nyuszik, csibék, tojások, különféle friss vagy művirágok, esetleg tollas díszek, függők, és még sorolhatnánk. Minden, ami egy kicsit is becsempészi a tavaszt a ház négy fala közé, és egyúttal segít felkészíteni a lelket a közelgő ünnepi napokra.

Amire ezek kapcsán figyelned kell, nehogy kedvenced megrágcsálja őket! A lenyelt műanyag bélelzáródáshoz, illetve az élesebb darabok -perforációhoz vezethetnek. Mindkettő életveszélyes állapot. Az élő virágok közül pedig több mérgező, így mindig tájékozódj a vásárlásnál. EBBEN a cikkben mi is felsoroljuk a lakásban legnépszerűbb, ám mérgező növényeket.

3.) Óvatosan a kölnivel!

A húsvéthétfői locsolkodás még ma is népszerű hagyomány. Arra azonban vigyázz, nehogy a kölni a kutyán kössön ki! Egyrészt az erős illatok ingerelhetik az állatot, míg maga a parfüm pedig irritálhatja a bőrét.

4.) Vendégjárás

Az ünnepek remek alkalmak arra, hogy összegyűljön a család, és felkeressük a már régen látott rokonokat. Egyes kutyák számára azonban a vendégjárás hatalmas stresszt jelent. Ha a te kedvenced is közéjük tartozik, akkor jobb már előre felkészülni e zsúfoltabb pillanatokra. Egyrészt ne kényszerítsd kutyádat, hogy feltétlenül veletek legyen. Ilyenkor a legjobb, ha biztosítasz számára egy csendes zugot, ahova bármikor elvonulhat. A vendégekkel is egyeztess, és udvariasan kérd meg őket, hogy ne nyúzzák az állatot. Főképp a gyerekekkel kell résen lenned, ők ugyanis játékból is túlszerethetik a kutyát, aminek akár rossz vége is lehet… Segít az is, ha elviszed négylábúdat egy extra sétára, hogy azalatt meg tudjon nyugodni.

5.) Idegenek

A vendégek érkezése mellett, főképp faluhelyen, még mindig tartja magát a szokás, miszerint nemcsak a rokonok, de a helyi legények is felkeresik a lányos házakat locsolkodás céljából. Erre a kutyák nagyon érzékenyek lehetnek. Emellett a nagy jövés-menés alkalmat kínálhat a szökésre is. Erre különösen figyelj, nehogy az elcsatangolt jószág üldözésével kelljen töltened az ünnepnapot!

A fenti veszélyek szerencsére minimális odafigyeléssel elháríthatók, így reméljük, hogy minden kedves olvasónknak és kedvencének nyugodt, örömteli ünnepe lesz!

alkohol bélelzáródás csípős ételek csoki csokoládé gyomorrontás hagyma hús húsvét idegen ember kutya és ember kutya és emberek kutyás ünnep mérgező ételek szobakennel szökés szökik a kutya szőlő tavasz tavaszi veszélyek tiltólistás ételek tojás ünnep ünnepek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink