hirdetés

A gyerekek kedvence meg is ölheti a kutyát: húsvétkor különösen ügyelj rá!

Szénási Szimonetta

2024. március 27 - Képek: Az Én Kutyám

A közelgő ünnep okán fontos felhívnunk a figyelmed azokra a veszélyforrásokra, amiktől távol kell tartanod négylábúdat.

hirdetés

Amikor a háziállat a legtöbb otthonban családtag, nem is kérdés, hogy az eb is kiveszi a részét az ünnepekből. Amivel nincs is semmi gond, hiszen a minőségi közös időtöltés csak jót tesz mindenkinek. Ám ahogy a legtöbb összejövetel, a húsvét is lehet kockázatos a kutya számára. Hogy ne az orvosnál végződjön az ünneplés, összegyűjtöttük, mire kell vigyáznod.

Az ünnepi falatok csábítóak a kutyák számára, ám többségük káros

Mérgek az asztalon

A húsvéti finomságok közül van, amivel nem ajánlott kínálni a kutyát, és olyan is akad, ami egyenesen méreg a számára. Emiatt tartsd szemmel az asztal körül ólálkodó jószágot, és az alábbiakkal még véletlenül se kínáld:

1.) Csokoládé

A benne levő teobromin nevű vegyület miatt minden kakaótartalmú étel mérgező a kutyáknak. Fogyasztása esetén szapora szívverés, remegés, hányás, nyáladzás, fokozott szomjúság és görcsök léphetnek fel, így sajnos könnyen az állat életébe is kerülhet a torkoskodás.

Igen, mi is hallottunk már nem egy olyan történetet, hogy X és Y kutya minden nap kapott egy-két kocka csokit, vagy akár többet is, mégsem lett semmi baja. Ahogy az állatorvosok is hangsúlyozzák, az eb fajtája, mérete, életkora, egészségi állapota, valamint egyéni érzékenysége is befolyásolja, miként reagál a szervezete az adott anyagra. Van, amelyik kutyaszervezet jobban tolerálja, míg más eb sajnos elenyészőnek tűnő mennyiség esetén is életveszélybe kerül. Nem éri meg kockáztatni!

Inkább játékkal kényeztesd kedvencedet!

2.) Mazsola

A csokihoz hasonlóan a szőlő, valamint aszalt változata is káros kedvencednek, fogyasztása vesekárosodáshoz vezethet. A kalácsok kedvelt ízesítője, így légy résen. (A cukros tészta amúgy sem való a kutyának!)

3.) Alkohol

A finom likőrök könnyen elcsábíthatják az ebeket, ám az alkohol szintén tiltólistás. A likőrrel töltött bonbonok a csokoládéburok miatt pláne!

4.) Sonka

A sós, erősen fűszeres húsfélék nagyon megterhelik az állatok emésztőrendszerét, és könnyen gyomorrontáshoz vezethet a fogyasztásuk, így ezekkel se kínáld négylábúdat.

5.) Hagymafélék

A salátákban gyakran található hagyma, amelynek minden változata mérgező a kutyáknak. Magában nem valószínű, hogy fogyasztaná az eb, ám majonézzel leöntve már nem olyan markáns az íze, hogy otthagyja.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Vendégjárás

A látogatóba érkező rokonok, majd húsvét hétfőn a locsolók jövés-menése nagy stresszt jelenthet a kutya számára, főként akkor, ha sok köztük a számára ismeretlen vagy kevéssé ismert személy. Ha tudod, hogy sok vendégetek lesz, vagy kedvenced eleve nem viseli jól a nyüzsgést, előre alakíts ki számára egy nyugodt helyet, ahova visszavonulhat, és ahol tényleg békén hagyják. (Értsd: nem mennek utána még egy kis simire, dögönyözésre sem.)

Gyerekek

Érdemes külön szót ejtenünk a gyerekekről, akik – bár többnyire csupán kedvesség és őszinte közeledési szándék vezérli őket – akaratukon kívül is képesek veszélybe sodorni az állatot.

Az egyik probléma az lehet, ha a jószívű apróságok a nyuszifészek kincseit meg szeretnék osztani szőrös barátjukkal. Mint fentebb részleteztük, óriási baj lehet akár egy szem csokitojásból is! Ahogy a többi édesség is rosszulléthez vezethet.

A gyerekek akaratukon kívül is árthatnak az ebnek

A másik lehetséges problémaforrás, ha a gyerekek túlszeretgetik az ebet, ami félelmet és stresszt generál az állatban. Aki menekülésképp morgással, de akár harapással is védekezhet.

Mindezek miatt nagyon fontos, hogy előre tisztázd a kicsikkel a szabályokat, és sose hagyd őket felügyelet nélkül kedvenceddel!

Locsolók

Sok helyütt még – vagy újból feléledt – szokás a húsvét hétfői locsolkodás. Ám ebből kedvenced feltétlenül maradjon ki! A parfümök erős illata nagyon zavaró lehet a számára, a bőrre jutva pedig irritációt válthatnak ki.

Az idegenek jelenléte stresszelheti a kutyát

Elmaradt séták

Az ünnepi készülődés, majd a vendégfogadás is sok idejét lekötik a házigazdának; a lazításra is joggal tart igényt az ember az ünnepnapokon, ám sem a sürgés-forgás, sem a pihenés nem írhatja felül a kutya napirendjét!

A pluszban beiktatott sétákért nagyon hálás lesz kedvenced

Mint sokszor írtunk már róla, a szeretet egyik legfontosabb kifejeződése a kutya számára az állandóság: hogy tudja, mikor mi következik, ami biztonságot és megnyugvást jelent a számára; és amire joggal tart igényt. Húsvét hétvégéjén se maradjanak el a kutya sétái, sőt, azt javasolnánk, a szokásosnál zajosabb napok alatt a szokottnál többször menjetek ki, ha csak egy-egy rövidebb plusz körre is. Mindkettőtöknek felüdítő lesz!

Ebben a cikkünkben részleteztük, milyen káros hatása van az elmaradt sétáknak – ráerősítésképp az előbbi gondolatokra érdemes elolvasnod. Az is kiderül belőle, milyen egészségügyi problémákat előz meg a rendszeres és optimális ideig tartó testmozgás.

alkohol csokoládé húsvét kutya és gyerekek kutyasétáltatás mérgező ételek napi rutin stressz tiltólistás ételek tömeg ünnep

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink