hirdetés

Ezek a holmik mindig legyenek nálad, ha adventi vásárba viszed kedvencedet: sok veszélyt rejt a forgatag

Szénási Szimonetta

2022. december 3 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan rajonganak az adventi vásárokért, ám ami a gazdáknak hangulatos kikapcsolódás, az a kutyák számára bizony veszélyes terep. Az alábbi tanácsokat fogadd meg, ha kedvenceddel indulsz a forgatagba!

hirdetés

Karácsony közeledtével megnyitják kapuikat az adventi vásárok. Az ünnepi díszek, a forralt bor és a fahéjas sütemények orrot és lelket simogató illata, na meg természetesen a szép portékák tömegeket vonzanak nap mint nap. Van, aki négylábúját is szereti magával vinni a kellemesnek ígérkező programra. Ha te is így döntesz, tartsd be néhány óvintézkedést, hogy jószágodat biztonságban tudhasd.

1.) Szigorúan csak pórázon!

Bár ezt külön hangsúlyozni sem kell, hiszen törvény írja elő, hogy közterületeken a kutyák kizárólag pórázon közlekedhetnek, nem árt a szokottnál is jobban odafigyelni a megfelelő használatra. Gondolunk ezalatt arra, hogy a nyakörv és a hám jól legyen rögzítve az eben, és te is biztosan vezesd pajtásodat. A szokatlan környezet, a sok ember és a csábító szagok könnyen összezavarhatják kedvenced fejét, aki akár neki is iramodna, ha tehetné.

2.) Láthatóság

Mivel az év ezen szakában már igen korán sötétedik, fontos, hogy négylábúd jól látható legyen. Számos holmi közül választhatsz: fényvisszaverő pórázok, illetve nyakörvek, foszforeszkáló kiegészítők és láthatósági mellény is kapható a kutyák számára.

3.) Friss víz

Bár többnyire nyáron beszélünk róla, a hűvösebb hónapokban is ugyanolyan fontos, hogy kutyusod megfelelően hidratált legyen. Ha tudod, hogy hosszabban fogtok időzni a vásárban, vigyél magaddal egy palack vizet és egy tálkát, amiből megitathatod kis barátodat.

4.) Jutalomfalat

Ha a nyüzsgés és a rengeteg inger miatt túlpörögne az eb, jó, ha van nálad jutalomfalat – vagy bármi, amit a nevelése során használsz –, hogy azzal is szófogadásra bírd az állatot.

5.) Biléta

Bár szintén előírás, hogy minden kutyát mikrochippel kell ellátni, egy adventi vásárban nem valószínű, hogy le is fogják tudni olvasni, ha elkószálna az eb. Így érdemes a neveddel és a telefonszámoddal ellátott bilétát akasztani pajtásod nyakörvére.

6.) Figyelj a nassokra!

Utolsó pontként szeretnénk figyelmeztetni a vásári finomságok jelentette veszélyre. Az ilyen szabadtéri helyen többnyire forralt bort, fánkot, kürtőskalácsot, rétest, rengetegféle csokoládét, sült kolbászt és zsíros kenyeret kínálnak. Ezek közül az alkohol és a csoki méreg a kutyád számára, a nehéz, zsíros falatok pedig könnyen gyomorrontáshoz vezetnek, így nem neki valók. Arra is figyelj, hogy mások se kínálják barátodat, és a földről se engedd neki felenni a lepotyogott maradékot!

alkohol csokoládé karácsony karácsony kutyával kutya láthatóság láthatósági hám láthatósági mellény póráz szabály szabályok tiltott ételek tömeg ünnep ünnep kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink