hirdetés

Ezekre a programokra ne vidd a kutyádat akkor se, ha amúgy szabad: nem neki való

Szénási Szimonetta

2022. november 18 - Képek: Getty Images Hungary

Számos olyan program van, ahova elviekben magaddal vihetnéd kedvencedet, ám mi több okból mégsem javasoljuk.

hirdetés

A legtöbb gazdi, ha lehetősége van rá, örömmel viszi magával szeretett négylábúját a szabadidős tevékenységeire is. Vannak azonban olyan „kutyás programok”, ahova bár a szervezők beengednék kedvencedet, mi mégis óva intünk tőle. Van, amikor az állatot érinti rosszul, másutt pedig pont az ő jelenléte okozhat zavart. Nézzük, hova nem ildomos pajtásoddal érkezned!

1.) Adventi vásár

A karácsonyi hangolódás remek helyszínei az adventi vásárok. Az ünnepi fények, díszek, no meg a csábító illatok sokakat vonzanak, így ritka az, hogy ne lenne vásári forgatag. Épp a tömeg miatt nem biztos, hogy jó ötlet magaddal vinned jószágodat a kis bódék útvesztőjébe. Ha mégis úgy döntesz, hogy együtt mentek, gondoskodj a megfelelő láthatóságáról. A fényvisszaverő kiegészítők vagy a láthatósági mellény nagyon hasznosak ilyenkor.

2.) Vadlúd sokadalom

Az ország valamennyi pontjáról sokakat vonz november végén-december elején a Tatai Vadlúd Sokadalom. A városban található Öreg-tóra ugyanis évente több tízezer költöző madár érkezik, hogy innen induljon tovább téli szálláshelyére.

A folyamatos érkező temérdek vadlúd igazi látványosság, a tó idilli környezete pedig tökéletes helyszín egy szemet gyönyörködtető kiránduláshoz. Emiatt gyakran bukkannak fel kutyások a tóparton, akik a nézelődést összekötik a sétáltatással. Ám a szabad levegőtől megrészegült négylábúak zavaróak, sőt félelmetesek lehetnek a ludak számára. A vendégeskedő szárnyasok nyugalma érdekében jobb, ha kedvencedet nem viszed magaddal a madárlesre. Ugyanígy érdemes átgondolnod minden olyan rendezvényt, ahol állatok vannak.

3.) Szilveszteri mulatság

Sokan szeretik nagy társaságban búcsúztatni az esztendőt. Vannak, akik családi körben, mások a város főterén gyűlnek össze, hogy vidám hangulatban töltsék az óév utolsó óráit, majd éjfélkor pezsgőt pukkantva üdvözöljék az újat. A tűzijáték is őrzi még népszerűségét, ám ami egyeseknek gyönyörű látványosság, az a kutyák számára maga a pokol.

Amellett, hogy rengeteg eb szökik meg a félelmetes hangzavar elől, a pórázon levő kutyáknak is rendkívül rossz élmény a tűzijátékozás. Emiatt szabadtéri rendezvényre pedig semmiképp nem ajánlott vele érkezned, sőt még a kertből is érdemes legalább aznapra beengedned pajtásodat a házba.

4.) Játszóterek

Bár a legtöbb játszótér bejáratán táblával is jelzik, hogy kutyáknak kívül tágasabb, akkor sem ajánlott kedvenceddel bemenned, ha az nincs megtiltva. Az ottani eszközök, főleg a homokozó a kicsik örömére készült, szőrös barátod pedig akár kárt is tehet bennük, még ha csak mókázásból is.

Emellett a kutyapiszok is kicsapja a szülőknél a biztosítékot, természetesen joggal. Hiába részedről a jó szándék és a felkészültség, ha kedvenced wc-nek használja a parkot, az még akkor sem higiénikus, ha összeszeded. És bizony könnyen megesik, hogy blökid úgy pottyant egyet, hogy nem veszed észre. Ugyanígy a „jelölgetés” és a pisifoltok is problémásak, éppen ezért kerüljétek ezeket a helyeket.

adventi vásár biztonság etikai szabályzat fél a kutya félős kutya karácsony közös program kutya és gyerekek kutyás program kutyaürülék felszedése láthatósági mellény póráz séta sétáltatás szabályok tömeg ürülék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink