hirdetés

Ezt tedd azonnal, ha kutyád csokit evett: súlyos tünetektől kímélheted meg

Szénási Szimonetta

2022. december 29 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb gazda számára köztudott, hogy a csokoládé mérgező a kutyák számára. Ennek ellenére mégis megtörténhet, hogy kedvenced eszik az édességből. Ilyenkor azonnal cselekedni kell, mert a mérgezés akár halálos is lehet!

hirdetés

A csokoládémérgezés kutyáknál főként ünnepek alkalmával gyakori, hiszen ilyenkor nagyobb mennyiségben tartunk otthon különféle kakaótartalmú édességeket. A veszélyes vegyület ugyanis ebben az összetevőben található. Nézzük, miért is veszélyesek ezek a finomságok a négylábúakra, és mi a teendő, ha véletlenül mégis eszik belőlük!

A teobromin a bűnös

A kakaóbabban a koffeinnél is nagyobb mennyiségben található teobromin. Ez az alkaloid az említett koffeinnel egyetemben felpörgeti az állatot, ráadásul a kutya szervezete csak lassan tudja feldolgozni, így akár 20 órán át is a vérben marad.

Emiatt a rosszullét gyakran a csokoládéfogyasztáshoz képest későn, néha csak másnap jelentkezik. A teobrominból a kutya méretétől függően már egészen kevés is elég a halálos mérgezéshez.

A csokoládémérgezés tünetei lehetnek:

  • hányinger
  • hányás
  • hasmenés
  • gyakori vizelés
  • zihálás
  • nyáladzás
  • szomjúság
  • görcsök
  • szívritmus-zavar
  • súlyosabb esetben belső vérzés

A kölyökkutyák nagyobb veszélyben vannak

A kiskutyák két szempontból is nagyobb veszélynek vannak kitéve: egyrészt kis méretükből adódóan már egészen kis mennyiség is komoly bajt okozhat náluk, másrészt kíváncsiságuk miatt előszeretettel kóstolnak meg mindent, ami eléjük kerül. Az illatos-édes finomságok különösen csábítóak a számukra.

A legjobb megelőzni a bajt

Mivel a csoki és a csokoládés sütemények nemcsak a kölyökkutyák, de a felnőtt ebek számára igen ínycsiklandozóak, így a legjobb, ha nem is kerül a szemük elé efféle finomság. Kiváló orruk elől a csomagolás sem rejti el az édességet, így a dobozos bonbont se hagyd őrizetlenül! A szekrény felső polca vagy a fiók mélye a megfelelő hely ezeknek az édes élvezeteknek.

A rokonokat, ismerősöket is figyelmeztesd, hogy a csoki méreg a kutyának. Különösképp a gyerekeket, hiszen ők jószívűségből is megkínálhatják valami finomsággal a kutyust. Ezen felül tanítsd meg kedvencednek a nem szabad és az ereszd parancsszavakat, hogy ha kell, közbe tudj lépni.

Ha mégis torkos volt az eb: hívd az orvost!

Ha kedvencednek mégis sikerült felkutatni a csokoládét, akkor először is próbáld felmérni, mennyit fogyaszthatott belőle. Mivel a teobromin károsíthatja a kutya szívét, érrendszerét és az idegrendszerét, s mint írtuk, a legrosszabb esetben halált is okozhat, így a helyzet nem játék!

A következő lépésként hívd fel az állatorvosotokat, és mondd el neki, miből mennyit evett az eb. Ő ennek, valamint kedvenced fajtájának, súlyának, illetve kórelőzményének ismeretében fogja tudni eldönteni, mi a további teendő. Akkor is beszélj az orvossal, ha egyelőre nem tapasztalod a fentebb felsorolt tüneteket, hiszen ahogy írtuk is, azok néha csak jóval később jelentkeznek.

Bízd szakemberre az ellátást!

Ha kutyád túl sok csokoládét evett, és rosszul lesz, akkor az állatorvos enyhíteni tud a tüneteken, azonban tudnod kell, hogy a mérgezésre nincs orvosság!

Amit a doktor tehet, hogy lassítja a méreg felszívódását, és elősegíti annak ürülését. Előbbi végett az orvos adhat a kutyának aktív szenet, a méreganyag távozását pedig gyorsíthatja hánytatással. Emellett a tüneti kezelésként gyógyszert is adhat a kutyának.

Fontos, hogy bármiféle beavatkozásról állatorvosnak kell döntenie, sose próbáld önfejűen alkalmazni ezeket, mert lehet, hogy nagyobb bajt csinálsz!

állatorvos csoki csokoládé karácsony karácsony kutyával kutya csokit evett méreg mérgezés mérgezés tünetei mérgező ételek ünnep ünnepek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink