hirdetés

6 különleges kistestű kutya, aki egyedi megjelenésével levesz a lábadról

László Enikő

2021. október 6

Egyes kutyák megjelenése rendkívül figyelemfelkeltő akár a különleges bunda vagy éppen annak hiánya miatt. A következőkben bemutatunk hat olyan kistestű ebet, akik után biztos megfordulnál az utcán!

hirdetés

Az egyes kutyafajták olykor annyira különböznek egymástól, hogy nehéz elhinni, hogy génállományuk jelentős százaléka megegyezik. Lehetnek kicsik vagy nagyok, szőrösek vagy akár kopaszok, mindegyikőjük egyformán szeretetre méltó négylábú. Most mutatunk hat olyan kistestű fajtát, akikkel találkozni nem mindennapi élmény.

Pekingi palotakutya.

Kínai meztelen kutya

Talán az egyik leginkább figyelemfelkeltőbb kutya a kínai meztelen kutya. Nem véletlenül! Már neve is elárulja, miért is olyan különleges. Bár nem ő az egyetlen szőrtelen fajta (a púderpamacs változata nem is kopasz), mégis talán ő a szőrmentes ebek egyik leghíresebb képviselője. Igen feltűnő látvány sokszor bájosan foltos bőrével, fején, lábain és farkán lévő bojtokkal. De nem csak külseje teszi különlegessé. Kiváló társasági kutya, aki imád gazdája közelében lenni és rendkívül ragaszkodik hozzá.

Kis oroszlánkutya

Szintén egy kutyafajta, akit bundája, illetve annak hiánya tett híressé. Fontos megjegyezni, hogy esetében nem szőrhiány áll a háttérben, hanem az évszázadok óta bevett szokás: testének hátsó ⅓-át ugyanis gyakran borotválják. Ezzel oroszlánszerű megjelenést adnak neki, amiről nevét is kapta. Egyes feltételezések szerint azonban a kis oroszlánkutya különleges fazonát csak higiéniai okokból alkották meg. Évszázadokon át az előkelők népszerű házi kedvence volt, manapság azonban ritkán találkozhatunk velük. A kis oroszlánkutyát löwchennek, angolul little lion dognak, franciául pedig petit chiennek is nevezik. Utóbbi kis kutyát jelent, ami nem véletlen, hiszen 20-30 cm a marmagassága, és testsúlya 4-8 kg között mozog.

Bedlington terrier

Sokaknak egy kedves bárány jut eszébe, amikor megpillantják a bedlington terriert. Kecses, ártatlan megjelenése miatt nem is gondolná az ember, hogy egy vérbeli vadásszal áll szemben. Kialakulásakor ugyanis a szegényebb rétegek patkányfogó kutyája volt, aki remekül helytállt a munkában. Sőt sajnos kutyavidalokon is harcoltatták egykor, ezért emlegették báránybőrbe bújt farkasként. Ez a bájos eb azonban már egyáltalán nem őrzi kegyetlen múltja nyomait, és ideális házi kedvenc: hűséges, szerető társ, aki szinte követeli magának a figyelmet.

Majompincs

Az affenpinscher vagy majompincs ideális családi kutya, rendkívül kedves megjelenéssel. Ennek ellenére rendkívül ritka, pedig azt gondolnánk, sokan szeretnének maguk mellé egy ilyen bájos tekintetű ebet. Nyomott orra, közel ülő szemei és bozontos szőrzete valóban emlékeztet egy majomra. Bolondos, barátságos természete pedig csak hab a tortán!

Dandie dinmont terrier

Hosszú test, rövid lábak. Ezzel akár a tacskót is jellemezhetnénk, azonban a kevesek által ismert dandie dinmont terrierre is igazak ezek. Az egykori borz- és vidravadász kiskutya ugyanis rendkívül hosszú testtel rendelkezik, fején pedig jellemzően kissé bozontosra hagyott szőre igazán különleges megjelenést biztosít neki. Bundája gyakran ezüstös, kékes vagy őzbarna, ami már önmagában elegendő ahhoz, hogy az ember utánaforduljon az utcán.

Pekingi palotakutya

A pekingi palotakutya világszerte közkedvelt fajta. Különleges bundájáról, (olykor túlságosan is) rövid orráról és jellegzetes, szinte hömpölygő járásáról könnyű felismerni. A legendák szerint a fajta egy selyemmajom és egy oroszlán szerelmének gyümölcse. Egyesek szerint pedig maga Buddha alkotta, egy oroszlán összezsugorításával. Genetikai vizsgálatok azonban azt találták, hogy a pekingi palotakutya génállománya van az egyik legközelebb a mai kutyafajták közül a farkaséhoz. Ezt biztosan nem gondolnánk a hömpölygő szőrpamacsról!

(Képek: Getty Images Hungary)

bedlington terrier Dandie Dinmont terrier kínai meztelen kutya kis oroszlánkutya kistestű kutya különleges kutyák majompincs pekingi palotakutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink