hirdetés

A kutyavilág 7 legkisebb termetű fajtája: egyikük 3 kilósan is bátran a gazdi védelmére kel

Csupor Erik

2022. július 12 - Képek: Getty Images Hungary

Valaki a hatalmas mackókat, valaki pedig a kicsi apróságokat szereti, ha kutyáról van szó. Ha kíváncsi vagy, melyek a legkisebb ebek a kutyavilágban, olvass tovább!

hirdetés

Vannak, akik a nagy vagy óriás termetű kutyafajtákat kedvelik, és vannak, akik a kisebbek rajongói. Nem sokkal ezelőtt a világ legnagyobb testű kutyáival foglalkoztunk, most térképezzük fel azokat a fajtákat, akik a liliputi kategóriába tartoznak.

7. Si-cu

Ez a kevesebb mint 7 kilogramm súlyú kiskutya Tibetből származik, ahol évszázadokon át a buddhista szerzetesek kolostoraiban élt és vélhetően a 17. század vége felé, a Dalai Láma ajándékaként kerülhetett a kínai császári udvarba. Olyan népszerű volt, hogy Kína egészen az 1930-as évekig tiltotta a kivitelét, exportját az országból. Európába csak ezekben az időkben sikerült először szabályosan kicsempészni őket. A si-cu igazi különlegessége a hosszú selymes szőre, ami rendszeres, szinte heti szintű ápolást igényel a gazda részéről.

6. Pekingi palotakutya

A pekingi palotakutya egy ősi múltú kiskutya, aki a nyugat-kínai régióból származik. A legendák szerint a palotapincsi, vagy ahogy a kínaiak hívják, az oroszlánkutya, egy oroszlán és egy majom nászából született. A valóságban nem ismerjük az eredetét, de ami biztos, a középkorban a kínai császári udvar lakói voltak és igen nagy értéket képviseltek. Emellett a kínai templomok szabályos szakrális kellékének számítottak évszázadokon át, esetleges ellopásuk büntetése a halál volt. Európába a 19. század végén kerültek és innen terjedtek el világszerte.
A nagyszőrű, lapos orrú és kidülledő szemű palotapincsi egy igencsak karakteres kutya, nevelése nem kis türelmet és kitartást igényel gazdái részéről. A mostani fajtastandard maximum 5 és fél kilóban határozza meg méretét.

5. Papillon

A papillon egy kistermetű francia kutyafajta, a neve pillangót jelent, talán nem is túl nehéz kitalálni, miért. Nagy múltú fajtának számít, az európai spániel fajták egyik törpe változataként tartják számon. Különösen népszerű volt a francia nemesség körében, a francia forradalom idején kivégzett királynő, Marie Antoinette a kivégzésére is egy papillonnal a karján érkezett. A kutya természetesen életben maradt, és további éveket élt abban az épületben, amit a mai napig Papillon háznak neveznek Párizsban. A papillonok súlya alig 3,5-4,5 kilogramm között mozog, igazán megérdemli tehát, hogy ezen a listán szerepeljen.

4. Orosz toy terrier

Ez az igazán ritka, orosz tenyésztők által létrehozott fajta az orosz nemesség kedvenc társasági kutyájának számított a cári időszakban. A bolsevik hatalomátvételt követően majdnem kihalt, csak a második világháború után történtek komoly kísérletek a fajta újjáélesztésére, szerencsére sikerrel. Ez parányi, kevesebb mint 3 kg-os kutyafajta karakterében egy igazi terrier, rendkívül bátor és mozgékony, törpe termete ellenére mindig készen áll a gazda védelmére. Igazi terrierhez méltóan bármikor beleköt egy másik kutyába, így tartásához figyelemre és kitartásra van szükség.

3. Pomerániai törpespicc

Ez az alig 3 és fél kilós, csupa szőr fajta tudatos tenyésztés eredménye, a német Pomeránia régió tenyésztői kezdték el kialakítani a normál méretű spiccekből a 20 század közepétől. A pomerániai, amit az angolszászok nemes egyszerűséggel Pom-nak, a franciák pedig Lulu de Pomeranean-nak neveznek, egy öntudatos, mozgékony és játékos fajta, amelyik szinte hiperaktív. Rendkívül erős hajlandóságot mutat az állandó ugatásra, amiről szinte lehetetlen leszoktatni. Szeretnek az érdeklődés középpontjában állni és hajlanak a domináns viselkedésre.

2. Yorkshire terrier

Az alig 3 kilogrammos yorkshire terrier kétségkívül a világ egyik legkisebb termetű, ugyanakkor legnépszerűbb kutyája. Kevesen tudják, hogy kemény munkakutyaként kezdte a pályafutását, az angol nagyvárosokban patkány- és rágcsálóirtással kereste a kenyerét egészen addig, amíg az angol arisztokrácia fel nem fedezte magának, és nem vált népszerűvé szinte mindenhol a világon. A yorkshire terrierek, igazi terrierhez méltóan, rendkívül élénkek, szeretik a mozgást, ugyanakkor intelligensek és gyorsan tanulnak. Gazdáik szerencséjére nem extra módon ugatósak, ugyanakkor kiváló jelzőkutyák, hiszen indokolt esetben azonban kiengedik a hangjukat.

1. Csivava

Ez az átlagban 1,5 – 2,5 kilogramm körüli súlyú törpe kutyafajta kétségkívül a világ legkisebb termetű ebe. A csivavák múltjával kapcsolatban számos teória létezik, de egyiket sem sikerült bizonyítani maradéktalanul. Egyesek szerint az ősi tolték indián civilizáció szakrális kutyái voltak, de léteznek olyan elméletek is (amit Cortez 1520-ban írt levele támaszt alá) hogy az aztékok tartották őket – és ezt sajnos nem lehet szebben megfogalmazni – étkezési célokra. Ami biztos, Amerikában és Európában a 20. század elejétől ismerték meg őket és lettek népszerűek.

A csivava egy különleges és kemény természetű kutya, aki általában egy gazdát fogad el maradéktalanul, ami sok esetben eltúlzott, agresszív védelmi reakciókkal is együtt járhat. Emiatt, a csivavát például nem javasolják olyan családokba, ahol kisgyermekek is vannak. Esetükben egy meglehetősen sérülékeny fajtáról van szó, akik fokozottan érzékenyek az időjárásra, balesetekre és a betegségekre is.

csivava Csupor Erik kistestű kutya legkisebb kutyafajták orosz toy terrier papillon pekingi palotakutya pomerániai törpespicc si-cu yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!