hirdetés

Biztonságban karácsonykor: 9 veszélyforrás, ami kedvencedre leselkedik az ünnep alatt

Szénási Szimonetta

2022. december 20 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb gazda számára nem is kérdés, hogy kedvencével együtt szeretné megélni a karácsony varázsát. Hogy ezek a napok valóban békésen, baleset nélkül teljenek, az alábbi óvintézkedéseket tedd meg négylábúd érdekében!

hirdetés

A karácsonyi időszak sokak számára a legszebb része az évnek. Természetes, hogy az ünnep meghittségét szeretnék megosztani kutyusukkal is. Azonban ehhez muszáj betartani néhány óvintézkedést. Vegyük sorra, mikre kell figyelned, ha a karácsony kutyával telik!

1.) Égő gyertyák

Az adventi időszak és a karácsony elengedhetetlen része a gyertya. Az égő dekoráció azonban komoly veszélyt jelent a négylábúakra nézve. Bár szerencsére a legtöbb kutya ösztönösen távol marad a nyílt lángtól, azonban futkosás közben vagy a farkát csóválva könnyen megégetheti magát.

A balesetek elkerülése érdekében csak olyan helyen gyújts gyertyát, ahol kedvenced nem fér hozzá. Emellett természetesen arra is ügyelj, hogy ne legyen éghető anyag a közelében, nehogy tűz üssön ki miatta! Emellett fontos, hogy sose maradjon felügyelet nélkül a láng: ha kimész a helyiségből, fújd el a gyertyákat, és bizonyosodj is meg róla, hogy valamennyi elaludt!

Az élő tűz jó alternatívái a ledes mécsesek és égősorok. Ezekkel szintén ünnepi hangulatot tudsz varázsolni, de sem négylábúdat, sem az otthonodat nem kell féltened miattuk.

2.) Karácsonyfa

Az ünnep éke a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa. Pont így gondolhatja ezt kíváncsi jószágod is, akit a színes, csillogó díszek, a girlandok, na meg a fenyő és a mézeskalácsok finom illata is arra csábíthatnak, hogy közelebbről is szemügyre vegye a szokatlan szobadíszt. Ebből pedig könnyen baleset lehet: az eltörő díszek megvághatják, az égősor áramütést okozhat, a rádőlő fa pedig megsértheti az állatot.

Ha nem szeretnéd, hogy már a felállítása napján a földön végezze a gondosan feldíszített karácsonyfa, először is gondold át, hol lenne a legkevésbé kitéve kutyád vizsgálódásának. Bárhová is kerüljön a fa, fontos, hogy stabilan álljon. Ehhez rögzítsd rendesen a talpba. Emellett az is plusz biztosíték, ha valamihez kikötöd. Ha mindenképp központi helyre szeretnéd tenni, kerítsd el. A gyerekek számára készült karám tökéletes megoldás lehet.

Ha élő fenyőd lesz, és a frissen tartás végett öntözni fogod, ügyelj arra, hogy a kutya nehogy az állott vízből igyon! A díszítésnél is legyen szempont a kutya biztonsága. Az érdekében jobb elkerülni az ehető dekort, mint a szaloncukor – amelynek csokija ráadásul mérgező a kutyák számára –, vagy a már említett mézeskalácsot, hiszen ezek csak vonzanák a fához.

Az üveggömbök megvághatják az eb lábát, lenyelve pedig belső sérüléseket okoznak, így ezeket jobb mellőzni. A műanyag dekoráció sem teljesen veszélytelen: szétrágva fulladást vagy bélelzáródást okozhat. Mint látod, akármi legyen is a fára téve, muszáj résen lenned. A legjobb, ha megtanítod kedvencednek, hogy a karácsonyfa tabu!

3.) A csoki halálos méreg!

Már a karácsonyvárás idején, az ünnep alatt meg pláne dúskálunk a finomságokban, főképp a csokoládéban: Mikulás-figurák, karácsonyfafüggők, zserbó, isler, csokitorta… Azonban ami neked testet-lelket kényeztető falat, az négylábúdnak halálos méreg! A kakaóban levő teobromin ugyanis már egészen kis mennyiségben súlyos mérgezést okoz a kutyáknál. Minél több az édesség kakaótartalma, annál veszélyesebb.

Hogy megelőzd a bajt, sose hagyj az asztalon vagy az állat által elérhető helyen se csokoládét, se kakaós süteményeket (sütiket amúgy sem kell adni neki, ha van benne csoki, ha nincs)! Sose hagyd figyelmen kívül kis barátod kiváló szimatát, aminek segítségével a leglehetetlenebb helyen is felleli a számára ízletes csemegét – és neki fogalma sincs, mekkora veszélybe sodorja magát pár falás finomsággal!

4.) Mérgező növények

A mikulásvirág gyönyörű dísze az asztalnak, míg a fagyöngy a hagyomány szerint is fontos eleme az ünnepi időszaknak. Azonban ezek a növények mérgezőek a kutyákra, így ügyelned kell rá, kedvenced nehogy megrágcsálja a virágot, vagy feleszegesse a lepotyogó fagyöngyöket!

5.) Műhó

Manapság már ritkaságszámba megy a fehér karácsony, ezért sokan egy kicsit rásegítenek az ünnepi öltözetre, és hóspray-vel díszítik fel az ablakokat. Ez azonban belélegezve vagy lenyalva ártalmas lehet a kutyádra, így érdemes inkább ablakmatricával dekorálnod.

6.) A finom illatok veszélye

Többen illóolajokkal is szeretnek mind ünnepibb atmoszférát varázsolni. Ezeket általában párologtatni kell. Hogy nehogy jószágod belelefetyeljen a „szagos vízbe”, tedd számára elérhetetlen magasságba a párologtatót vagy a diffúzort.

7.) Veszélyes ételek

Az ünnepi menü elég változatos lehet, de sokak asztalára kerül ilyenkor hal és csirke. A szálkák és az apróbb csontok miatt mindkettőtől tartsd távol kedvencedet, nehogy félrenyelés vagy belső sérülés legyen a lopott étel ára!

A sérülés mellett a túlevés és a gyomorrontás veszélye is fennáll ilyenkor, hiszen mindenki „csak pár falattal” szeretne kedveskedni a hatalmas szemekkel bűvölő ebnek. A karácsony sem indok a túletetésre! Ha mindenképp szeretnéd az ünnepi asztalt is megosztani szőrös társaddal, akkor készíts számára mennyiségben és minőségben is neki való étket, amit veletek fogyaszthat el.

A csokoládéról már beszéltünk, ennek veszélyére azonban neked is fel kell hívnod a családtagok és a vendégek figyelmét. Főleg a gyerekeknek kösd a lelkére, hogy titokban sem szabad bonbonnal és szaloncukorral kínálniuk az ebet. Inkább engedd nekik, hogy egy-két jutalomfalattal kenyerezzék le kutyádat.

Ugyanilyen gondos odafigyelést érdemel a szőlő és a mazsola, a hagyma, valamint a fokhagyma is, ugyanis ezek szintén mérgezőek az ebekre. A xilitről, azaz a nyírfacukorról se feledkezz meg, ezért a cukormentes süteményektől is tartsd távol négylábúdat!

8.) Alkohol

Az alkohol szintén tiltólistás a kutyák számára, még a legkisebb mennyiségben is! Semmi szükség arra, hogy alkoholtartalmú itallal kínáld kedvencedet, ráadásul komoly kockázatnak teszed ki vele, hiszen mérgező a számára.

9.) Az ajándékok

Ha kutyusod is veletek van az ajándékbontásnál, különösen ügyelj a csomagolóanyagokra! A szalagok, masnik, díszítő flitterek és a könnyen szétrágható papír a le- és a félrenyelés miatt is veszélyesek.

Ha megtörtént a baj

Bármennyire is gondos gazda vagy, és megtettél minden óvintézkedést, azért arra az eshetőségre is készülj fel, hogy baleset éri kedvencedet! Ha megvágta magát, annak szemmel látható jele van, de a belső sérüléseket (amit a fejére dőlő karácsonyfa, vagy egy lenyelt tárgy is okozhat) már nem biztos, hogy azonnal észreveszed.

Minden esetben intő jel, ha az állat viselkedése megváltozik. A nyugtalanság, de épp ellenkezőleg, a letargia is figyelmeztető jelzés. Emellett a hányás, a hasmenés, a fokozott nyálfolyás, rosszabb esetben a merev testtartás és a görcsök mind azonnali állatorvosi közbelépést igényelnek, hiszen lehet mérgezés vagy bélelzáródás is a háttérben.

Még az ünnep előtt kérdezd meg az állatorvosotokat, hogyan érheted el karácsonykor, vagy ha ő nem dolgozik, kit keress vész esetén. Írd ki a fontos címeket és telefonszámokat, hogy ne a kritikus helyzetben kelljen ezzel fecsérelned az időt!

alkoholmérgezés baleset biztonság a házban biztonság otthon csokoládé első karácsony ételmérgezés halálos méreg karácsony karácsony kutyával karácsonyfa kutyabarát ünnep kutyabiztos karácsonyfa kutyás ünnepek méreg mérgezés ünnepek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink