hirdetés

Mitől van rosszul a kutya? Így különböztesd meg az ételallergiát a gyomorrontástól!

Ferenczi Deborah

2022. február 22 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben a kutyád rosszul van, felmerülhet a kérdés, hogy pontosan mi is okozhatta. Számos probléma állhat a háttérben, mint az allergia, az ételintolerancia, vagy akár a gyomorrontás. Az alábbiakban összeszedtük azokat a tüneteket, amik alapján meg tudod őket különböztetni egymástól.

hirdetés

Hagyományosan a táplálékallergia és ételintolerancia kifejezéseket a kutyáknál előforduló bármely nemkívánatos táplálékreakció leírására használták éveken keresztül. Ellenben kérdés, hogy a kutyáknál valójában beszélhetünk-e olyan hagyományos ételallergiáról, mint az emberek esetében, vagy értelemszerűbb ezt ételintoleranciának nevezni. Ugyanis utóbbi az élelmiszerekre adott nemkívánatos reakcióknak azt a nagy kategóriáját fedi le, amelyek nem érintik az immunrendszert, míg az allergia egy immunválasznak felel meg.

Allergia vs intolerancia

A kutyáknál fellépő nemkívánatos táplálékreakciók gyakran utánozzák az ételallergiát, mivel a szervezet nagyon sokféle módon tudja kimutatni az élelmiszerrel kapcsolatos problémákat. Az étel-intolerancia egyik legfőbb jellemzője, hogy az adott élelmiszerrel vagy élelmiszer-adalékanyaggal való szinte azonnali érintkezéskor jelentkezik. Míg ha allergiáról beszélünk, akkor általában többszöri expozíció után jelentkeznek a tünetek, és nem azonnal jelennek meg.

Így tehetsz különbséget

A táplálékra adott reakcióknak több általános kategóriája is előfordulhat, melyeket az alábbiak alapján érdemes megkülönböztetni:

  • Ételmérgezés: a kutyák gyomor-bélrendszeri betegségeinek gyakori oka, és a következőket foglalhatja magában: egy adott tápanyag, például A-vitamin vagy D-vitamin túlzott mennyiségű fogyasztása, romlott élelmiszerek evése, bizonyos problémás élelmiszerek, például csokoládé fogyasztása, vagy olyan növények lenyelése, amelyek gyomor-bélrendszeri irritációt okozhatnak, mint például a rebarbara
  • Élelmiszer-adalékok fogyasztása: miután a legtöbb ételben, melyet a kutya fogyaszt, nem található olyan adalékanyag, ami komoly problémát okozna, így nehéz megállapítani, hogy pontosan melyek lehetnek az igazán problémásak. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy például a hagymában található diszulfid károsíthatja a vörösvértesteket. Ami az embereknél károkat okoz, általában a négylábúaknak sem tesz jót
  • Gyógyszerekre adott reakciók: bizonyos gyógyszerek is kiválthatnak allergiás reakciókat
  • Szénhidrátok: a szénhidrát-intolerancia kutyáknál ritkábban fordul elő, mint embereknél, de a laktózintolerancia például az ebek életét is megkeserítheti. A tünetek közé tartozik a hasmenés és a puffadás
  • Tárgyak, ruhák elfogyasztása: a kutyák arról híresek, hogy olyasmit is megesznek, amit nem szabad, beleértve a ruhadarabokat is. A falánkság és a szemét lenyelése gyakori okai a nemkívánatos táplálkozási reakcióknak. A gyomor-bélrendszeri tünetek bakteriális szennyeződésből, zsír, csontok, fa, műanyag vagy alumíniumfólia elfogyasztásából származhatnak.

Milyen tüneti különbségek vannak?

Fontos különbséget tenni a kutya egyszeri élelmiszerre adott reakciója vagyis a gyomorrontás és a táplálékérzékenységet között. Az ételérzékenység vagy ételallergia általában bőrirritációt eredményez,  illetve hosszútávon és rendszeresen okoz tüneteket, míg a gyomorrontás egyszeri reakció egy adott ételre, melyet gyakran kísér hányás és hasmenés, ám a bőrön megjelenő allergia nem. A kutya etetési ütemtervének, tápanyagprofiljának, valamint a jelek és tünetek időzítésének, súlyosságának ismerete segít az állatorvosodnak abban, hogy különbséget tegyen az egyszeri nemkívánatos táplálékreakció és az élelmiszer-túlérzékenység között.

betegség tünetei éltelintolerancia ételallergia fáj a kutya hasa gyomorrontás kutya gyógyszerallergia kutya hányás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!