hirdetés

Égési sérülés kutyáknál: ne kend be semmivel és nyalni se engedd a sebet!

Buzgó Csilla

2020. december 27

Egész évben, de főként az ünnepek környékén gyakoriak a kutyákat ért háztartási balesetek, melyeket egy felelős gazdinak felkészülten, hideg fejjel kell kezelnie.

hirdetés

Nyilván mindenki látott már égési sérülést emberen, ám a kutyáknál ezek az elváltozások nem úgy néznek ki, és nem is oly módon mennek végbe, mint az emberi bőrön.

Milyen típusú égési sérüléseket szenvedhetnek a kutyák?

Azok az égést okozó tényezők, melyek az emberekre is hatnak, a kutyák testét is károsítják, ám maga a sérülés más besorolás szerint vizsgálandó.

Felszíni, részleges égés

Az emberi elsőfokú égéshez hasonlítható. Csak a legfelső réteg sérült, hólyagosodás nincs, a bőr kipirosodik, a szőrzet érintetlennek tűnik.

Mélyreható, részleges égés

A másodfokú égéssel egyenértékű, szintén nincs hólyagosodás, ám a vöröslő bőr alatt az alsóbb rétegek is láthatóvá válnak. A szőr még mindig normál állapotúnak látszódhat, ám ha meghúzod, erőlködés nélkül ki tudod tépni, tehát a tüszők már károsodtak.

Minden bőrréteget érintő, mély égés

Ez a kutyáknál a harmadfokú perzselődés, gyakran a bőr alatti szöveteket is érinti. A bőr elfehéredik és ráncossá, szárazzá válhat. Hólyagosodás ebben az esetben sem látható.

A kopasz kutyák, illetve a teljes bundával rendelkező ebek szőrtelenebb részei védtelenebbek a forró vagy maró hatású anyagokkal szemben, ugyanis a vastag bunda védőrétegként funkcionál.

Így kezeld kedvenced égési baleseteit!

Akárcsak az emberekre, a kutyákra is veszélyes a hő, az elektromosság, a vegyi anyagok, a súrlódás, vagy a sugárzás okozta égés. Minden esetben máshogy kell eljárnod, ha elsősegélynyújtásba kezdesz.

Hő által okozott égés

Amilyen gyorsan csak lehet, hűvös, de nem jéghideg víz alá kell tartanod a sérült állatot. Ez azért fontos, mert az égetést követően fokozatosan károsodnak az érintett szövetek a hőártalom hatására. Minél hamarabb csökkented a bőr vagy a nyálkahártya túl magas hőmérsékletét, annál kevésbé képes a forróság továbbterjedni, és kiterjedtebben roncsolni a kutya szöveteit.

Hogy kutyád biztosan ne váljon ilyen baleset áldozatává, mindig óvatosan süss-főzz, ha ő a közelben van, valamint ne hagyd őt felügyelet nélkül a kandalló, adventi koszorú vagy gyertya mellett!

Vegyi anyag által okozott égés

Az első teendő természetesen a bőrfelület azonnali leöblítése. Ha tisztában vagy a sérülést okozó anyag kémhatásával, a további öblítéseket végezheted az ellentétes hatású folyadékkal. Tehát lúgmarást enyhe citromleves vagy ecetes, savas perzselést szódabikarbónás vízzel érdemes locsolgatni. Ehhez fél liter vízbe tégy egy teáskanállal a citromléből vagy a szódabikarbónából!

Megelőzheted a kémiai égést, ha gondosan elzárod azokat a vegyszereket, melyek ilyen sérülést okozhatnak kedvencednél. Tudod, egy kíváncsi kutya hajlamos mindent megrágni, felborítani, aztán már kész is a baj!

Áramütés okozta égés

Ez szinte mindig a szájban okoz sérülést, ezért amennyiben a kutya tudatánál van és az elrágott vezetéket sikerült eltávolítanod a szájából – ez nem mindig egyszerű, mert az áramütés miatt görcs állhat az eb állkapcsába -, azonnal öblítsd ki hideg vízzel!

Ha kedvenced elvesztette az eszméletét, az alábbi videóban látható módon kezdd meg az elsősegélynyújtást – természetesen szintén az áramforrás lekapcsolását követően.

Nem csak a kutyus számára előnyös, ha rendben tartod az otthoni elektromos kábeleket, vezetékeket, de otthonod is esztétikusabb lesz, ha nem lógnak szanaszéjjel, s így az eb se tud hozzájuk férni.

Mi a teendő égési sérülést követően?

Amíg az állatorvoshoz értek, folyamatosan hűtsd az érintett felületet konyharuhába csavart jégzselével! Hacsak nincs otthon állatorvos által erre a célra felírt kenőcs, ne kenegesd a sebet semmivel, és azt se engedd, hogy a kutya nyalogassa azt, mert elfertőződhet – hiába zengenek ódákat a kutyanyál gyógyhatásairól.

(Képek: Getty Images Hungary)

baleset égési sérülés kutya áramütés kutya égési sérülés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!