hirdetés

Nagyon vigyázz, ha kedvenced közelében gyertyázol: nem csak az égési sérülések miatt veszélyes

Szénási Szimonetta

2022. december 26 - Képek: Getty Images Hungary

A gyertyafény romantikus, egyben békés hangulatot teremt, és számos ünnep elmaradhatatlan kelléke. Ám a kutyásoknak nem árt vigyázni, ugyanis roppant balesetveszélyes!

hirdetés

Ha te is szeretsz hosszú percekig gyönyörködni a táncoló gyertyalángban, és alig várod, hogy az est leszálltával meggyújthasd kedvenc mécseseidet, fontos, hogy gazdaként résen légy: az élő tűz és a kutya találkozása ugyanis számos baj forrása lehet!

Égési sérülések

A gyertyázás kapcsán az egyik leggyakoribb baleset az, hogy megégeti magát a kíváncsi vagy figyelmetlen eb. Ezt elkerülendő mindig olyan helyre tedd a mécsestartót, hogy jószágod ne férhessen hozzá!

Ha mégis sikerül megpörkölődni, fontos, hogy mihamarabb lehűtsd a sebet! Tartsd hűvös, de nem jéghideg folyóvíz alá a sérült testrészt. Ez egyrészt fájdalomcsillapító hatású, másrészt megállítja a sérülés terjedését. A hőártalom hatására az érintett szövetek fokozatosan roncsolódnak, egyre nagyobb kiterjedésben. Ezt tudod megállítani a visszahűtéssel.

Ne kend be a sebet semmivel – kivéve, ha van kifejezetten kutyáknak készült, égési sérülések kezelésére szolgáló gyógykenőcsöd –, és azt se engedd, hogy kedvenced nyalogassa a sérülést, mert így könnyen elfertőződhet. Ha komolyabb az égés, azt mindenképp meg kell mutatni az állatorvosnak!

Lakástűz

A másik opció, hogy nem az állatnak esik baja, hanem ő tesz kárt az otthonotokban. Elég egy óvatlan mozdulat, és a felborult gyertya lángba boríthatja a terítőt, vagy a földre pottyanva a szőnyeget. Nem kell részleteznünk, mekkora katasztrófa lehet ennek a vége. Emiatt is fontos, hogy sose hagyd elérhető helyen a meggyújtott mécseseket, felügyelet nélkül meg pláne ne maradjanak (ez kutya nélkül is érvényes szabály)!

Emellett minden éghető anyagot el kell távolítani a láng közeléből. Arra is gondolj, hogy bizonyos gyertyatartók képesek annyira átforrósodni, hogy megégetik az alattuk levő szövetet.

LED-es gyertya mint alternatíva

A fentebb vázoltak miatt sokan inkább az elemes verziót részesíti előnyben. Ezek tűzveszélyesség szempontjából valóban biztonságosabbak, ám méretük miatt könnyen játéknak nézheti szőrös barátod, a lenyelt részecskék, legfőképp az elem pedig életveszélyes bajt okozhatnak!

A szintetikus illóolajok is problémásak

Hangulatteremtés vagy légfrissítés céljából sokan választják az illóolajos gyertyákat. Ám nem árt tudnod, hogy a szintetikus verziók emberre és állatra egyaránt károsak lehetnek!

Ezen felül kutyád érzékeny orrát bánthatják az erős illatok. Ezek miatt a mesterséges fajtákat jobb teljesen mellőzni, és a természetes olajokkal is csínján bánni.

állatorvos baleset égési sérülés karácsony karácsony kutyával kutya tűz ősz seb szaglás tél tűz ünnep ünnep kutyával veszély veszélyes a kutyára

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink