hirdetés

Ezek a gyógyszerek mérgezőek kutyád számára: semmiképp se adj belőlük kedvencednek!

Ferenczi Deborah

2022. március 19 - Képek: Getty Images Hungary

A háztartások jelentős százalékában megtalálhatóak azok a gyógyszerek, amik számodra ugyan sokszor hatalmas segítséget jelentenek, de kedvenced szervezetében halálos méregként is hathatnak.

hirdetés

Először is nagyon fontos, hogy elzárva tartsd kutyádtól a gyógyszereket. Emellett arról is tájékozódni szükséges, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha az eb mégis lenyeli ezeket. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a gyógyszereket, amik a háztartásokban a leggyakrabban megtalálhatóak, és a legnagyobb károkat okozhatják az állat szervezetében.

A nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők

Ezek a gyógyszerek mind az emberek, mind az állatok esetében láz- és fájdalomcsillapítás esetén használatosak. Ha az eb ilyen pirulát fogyasztott, akkor minél hamarabb állatorvoshoz kell fordulni, ahol általában hánytatással, és aktív szén beadásával próbálják kezelni a helyzetet. Abban az esetben, ha a gyógyszer elfogyasztása már régebben történt, akkor a hánytatás nem segít, mivel a káros anyag már felszívódhatott a szervezetben. Ilyenkor az infúziós terápia és a gyomor nyálkahártyájának védelme mellett a vese megfelelő működésére is szükséges odafigyelni.

Acetilszalicilsav

Az acetilszalicilsav az esetek jelentős százalékában a gyomorból, vagy vékonybélből szívódik fel. Fontos tudni, hogy a fájdalomcsillapítók általánosságban olyan magas hatóanyag-tartalommal rendelkeznek, hogy az elfogyasztásuk azonnali tüneteket okoz. Elsődlegesen étvágytalanság jelentkezik, majd hányás, hasmenés alakulhat ki, az emésztőrendszerben pedig vérzések jelentkeznek. Előfordul, hogy a központi idegrendszert is érinti a mérgezés, így koordinációs problémák léphetnek fel, sőt akár eszméletvesztés is történhet. Amennyiben nem kezelik a problémát, az állat elpusztul.

Ibuprofen

Nagyon gyorsan felszívódik. Többszöri fogyasztás esetén még az alacsony dózis is gyomorfekélyt, perforációt, gyomor- és bélvérzést, vesekárosodást okozhat. Az egyszeri jelentősebb mennyiség – ami körülbelül olyan 100-125 mg/kg – pedig hányást, hasmenést, hasfájást és étvágytalanságot vált ki. Nagyobb mennyiségnél akár idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek. Ha az állat több tablettányit fogyaszt el, az halálos is lehet. Az embereknek szánt különböző fájdalomcsillapító tabletták egyenként 200-400 mg ibuprofent tartalmaznak.

Diklofenák

Ez a hatóanyag a fentiekkel ellentétben külsőleg is használatos fájdalomcsillapító, ami gélekben is megtalálható, valamint 25-50-100 mg kiszerelésű tabletták is készülnek belőle. Ez a gyógyszer mediánt tartalmaz, ami halálos méreg az állatok számára. Közepes méretű kutya esetén egy tabletta elfogyasztása is végzetes lehet. Amennyiben a gél formátumát alkalmazzák az eben, szintén halálos lehet, ugyanis a bekent testrészről az állat nagyon könnyen lenyalogathatja a gyógyszert.

Naproxén

A naproxén szintén a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők közé tartozik. A tabletták 250-500 mg hatóanyagot tartalmaznak. Kutyáknak hosszabb idejű, vagy nagyobb dózisú adagolása esetén hasfájás, hányás a következmény, de fekélyek is kialakulhatnak a gyomorban és bélben. Ha az eb egyszerre nagyobb mennyiséget fogyaszt, akkor akut mérgezés lép fel, ami gyors kezelés híján halált okozhat.

Paracetamol

A paracetamolt eltérő hatása folytán nem sorolják a nem szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába. Kutyáknál 100 mg/kg paracetamol elfogyasztása után jelentkeznek az akut mérgezés tünetei. Az egyik legfőbb szimptóma a májkárosodás. Ebben az esetben sárgaság, hányás, pofa- és mancsödéma léphet fel, melyeket elhalálozás követhet. A májkárosodás 1-2 nap elteltével jelentkezik. Jellemző tünet, hogy a nyálkahártya sötét színűvé válik, a légzés, szívverés szapora lesz, általános gyengeség, levertség vehető észre. Gyors állatorvosi segítség nélkül az állat oxigénhiány miatt el is pusztulhat. A gyógyszer elfogyasztása után szükséges a hánytatás, és aktív szén beadása, de az állatorvos látogatása elkerülhetetlen. Súlyosabb esetekben infúziós terápia, vérátömlesztés is szükséges.

Viszonylag gyakran lehet olyan esetekkel találkozni, hogy a gazdik emberi fájdalomcsillapítókat adnak kedvenceiknek. Pedig ezek a kutyákra a legtöbb esetben mérgezőek, így semmiképp se adj belőlük négylábú társadnak!

gyógyszer gyógyszeres mérgezés gyógyszermérgezés halálos méreg kutya gyógyszert evett mérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink