hirdetés

3 biztos tipp mérgezés ellen: tanítsd meg kutyádnak, hogy ne fogadjon el idegentől ételt!

Buzgó Csilla

2020. szeptember 29

Egyes kutyafajták, mint például a vadászkutyák vagy a retrieverek erősebb ételszerzési ösztönnel vannak megáldva, ezért nehezebb “letiltani” őket a finom falatokról. Ez azonban mindenképp szükséges, mert akár az életükbe is kerülhet, ha olyan személytől fogadnak el ételt, akitől nem kellett volna.

hirdetés

Az első és legfontosabb lecke ezen a területen az, hogy az eb megtanulja, hogy már a kunyerálás sem célravezető. Nem feltétlenül kell arra gondolnod, hogy a szemed láttára fogják megmérgezni kedvencedet, de balesetek bármikor történhetnek. Véletlenül elszökik, nem talál haza, és akkor esik meg a baj, vagy épp a kertetekbe hajít be valaki egy szöggel vagy vegyszerrel megspékelt jutalomfalatot.

Ezért hát elengedhetetlen, hogy az eb megtanulja fegyelmezni magát még akkor is, ha a legínycsiklandóbb étkeket lóbálják az orra előtt.

Tanítsd meg őt az “Ereszd!” vezényszóra!

Ez a tipp értelemszerűen akkor hasznos, ha te is jelen vagy a kritikus helyzetben. Nem feltétlenül kell egy rossz szándékú idegen felől várni a veszélyt, véletlenül a kutya szájába kerülhet egy-egy mérgező termés, gomba vagy bizonyos vegyi anyagok, melyek a halálát is okozhatják.

Hasznos társad lesz a kiképzés során a klikker, melyet mindig abban a pillanatban használj, amikor az eb a jó döntést hozta. Így tudni fogja, pontosan miért is kapja a jutalmat.

Gyakoroljatok jutalomfalattal! Végy a kezedbe olyasmit, amiért a kutyusodnak állandóan csorog a nyála, mutasd meg neki, majd zárd be az öklödet! Nyilván meg fogja szagolni, és szeretné majd megszerezni, de ilyenkor mondd ki a vezényszót, és ha az állat figyelme már nem a jutalomra fókuszál, kattints a klikkerrel, valamint dicsérd meg, és adj neki egy másik jutalomfalatot a másik kezedből!

Ezután a földre helyezett étellel való gyakorlás következik: miután kedvenced megszaglászta azt, takard le valamivel, mondd ki a parancsszót, és amint megszűnik az érdeklődése, kattints, dicsérj, és jutalmazz, mint az előző feladatnál!

A cél az, hogy letakarás és egyéb megzavarásra alkalmas tevékenység nélkül is képes legyen a kutya külön utasításra elhagyni az áhított ételt.

Egyen az eb parancsra!

Minden főétkezésnél vezess be egy olyan kifejezést, melyet kizárólag akkor használsz, amikor feljogosítod kutyádat arra, hogy megkezdhesse a falatozást! Tedd le az étellel teli tányért a földre, majd légy minden erőddel azon, hogy az eb rád figyeljen, és nyugodtan üljön, amíg azt nem mondod neki, hogy ehet. Igyekezz egy különleges szót választani, hiszen annál csekélyebb az esélye annak, hogy a rosszakaró idegen is kimondja azt a jelenlétében!

“Pfuj, ez nem is olyan jó móka!”

Igen, az a cél, hogy kutyusod így gondolkodjon a potyajutalmazásról, ezt pedig könnyedén elérheted rágásgátló spray-vel. Ez egy kisállatboltokban kapható, rossz ízű folyadék, mely ugyan nem mérgező, mégis hatásos: egy kóstolás után kedvenced kétszer is meggondolja majd, hogy legközelebb a szájába vegye-e azt a tárgyat.

Ha bizonyos szituációkban alkalmazod ezt a szert, meg tudod védeni a kutyát a mérgezéstől. Amennyiben van kertetek, gyakoroljatok rendszeresen: minden odadobott ételdarabot fújj le a rágás elleni spray-vel. Idővel az állat rájön, hogy minden ételnek kinéző tárgy, amit ott talál, undorító, pillanatnyi örömszerzésre nem alkalmas.

Ugyanígy járhatsz el séta közben: kérd meg egy távolabbi ismerősödet, vagy akár egy gazdit a futtatóból, hogy próbáljon meg keserű jutalomfalatot adni az ebnek!

A gyakorlási-bevésődési folyamat alatt mindig dicsérd meg a négylábút, amint otthagyta a rágcsálnivalót! Így kialakul benne az ezzel kapcsolatos pozitív asszociáció, és később már könnyebb lesz parancsra letiltanod őt a kétes forrásból érkező falatokról.

(Képek: Getty Images Hungary)

ételmegtagadás jutalomfalat kutya étel kutya mérget evett kutya mérgezése mérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!