hirdetés

Egyre több kutyamérgezés történik Budapesten és környékén: van, ahol már évtizedek óta fennáll a probléma

László Enikő

2023. április 6 - Képek: Getty Images Hungary, Facebook

A kutyások és a nem kutyások közötti ellentét sajnos mindig is jelen volt, az elkeserítő esetek alapján pedig úgy tűnik, a béke még várat magára. Egyre több közösségi médiában megjelenő bejegyzés születik arról, hogy éppen hol találtak a sétáltatók szögekkel tűzdelt húsdarabokat, fagyállós ételt vagy nem megfelelő módon kihelyezett patkánymérget. De az is előfordul, hogy semmi nyoma nincs, csak egy adott területen egyre több kutya veszti életét…

hirdetés

Hogy mi motiválja erre a kegyetlen tettre az embereket, az változó. Sokan a hangos ugatást, az otthagyott ürüléket tartják feljogosításnak tettükre, de egyesek csak szimplán nem kedvelik az ebeket. Ha városban, akkor azért, ha vidéken, akkor azért. Fontos megjegyezni, hogy az efféle cselekedet állatkínzásnak minősül, melyet a törvény szigorúan büntet, már ha sikerül elkapni az elkövetőt.

Szögekkel tűzdelt kolbászdarabok a 18. kerületben

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy a Péterhalmi-erdő területén valaki facsavarokkal, szögekkel tűzdelt kolbász- és szalonnadarabokat szórt szét. Az arra sétáló gazdik igyekezték egymást tájékoztatni erről a Facebookon helyi és kutyás csoportokban, valamint összeszedték a csalétkeket. Azonban sajnos több kutyát is műteni kellett miatta, akik egy óvatlan pillanatban felették ezeket. Idővel pedig egyre nagyobb területen találtak hasonló darabokat. Az ügyben rendőrségi nyomozás is indult tavaly ősszel.

Az utóbbi napokban azonban ismét efféle csalétkeket találtak a Péterhalmi-erdőben, a kutyások megint féltik kedvenceiket. A szögek ugyanis kilyukaszthatják az ebek nyelőcsövét, gyomorfalát, beleit, ami akár az állat halálát is okozhatja.

A Péterhalmi Erdő Kutyásai csoport tagjai 500.000 forintot ajánlanak fel annak, aki az elkövetőről érdemi, bizonyító erejű információval rendelkezik.

Fotó: Dankó Anikó – 18. kerületi minden ami állat ❤ (elveszett,talált,látott, örökbefogadható) Facebook

Mérgezett falatok és patkányméreg Budapesten

Februárban adtunk hírt arról, hogy valaki a Margitszigeten mérgezett kutyaeledelt szórt szét. Az ügyben a rendőrség is nyomozott, de nem találták meg az elkövetőt. Az utóbbi időben Óbudáról is több gyanús esetről számoltak be a gazdik, a helyi kutyás csoportban pedig néhány bejegyzés is született nem megfelelően kihelyezett patkányméregről, ami nemcsak az ebekre jelenthet veszélyt, hanem akár a gyerekekre is. Az egyik legutóbbi ismert eset a Lajos utcában volt, ahol egy ház előtt volt szétszórva rágcsálóirtó pellet. A posztoló összeszedte, hogy senki kedvence se eshessen áldozatul.

Az Óbudai Kutyás Egyesület kérésére a helyi önkormányzat megkezdte a patkánymérget tartalmazó dobozok felülvizsgálatát, hogy szakszerűen vannak-e kitéve. A Lajos utcai eset azonban feltehetően magánemberhez köthető, hiszen a pelletek csak ki voltak szórva a ház elé. Az utóbbi napokban Békásmegyerről is jelentették, hogy patkányméreg volt kiszórva. A posztoló azonnal állatorvoshoz sietett kedvencével, miután az beleszimatolt. A kutyus szerencsére jól van. Újpesten a Nyár utcai óvoda mellett találtak a napokban gyógyszerekkel vegyített kutyatápot.

Patkányirtáshoz használt doboz és méreg.

Budapest környékén van, ahol évek óta fennáll a probléma

Márciusban egy gyáli Facebook-csoportban volt olvasható, hogy két macskát feltehetően megmérgeztek, a posztoló szerint fülükből folyt a vér, szemük sárga volt, véres. Úgy vélik, a hangos nyávogás zavarhatta az elkövetőt…

A macskák bejárnak más kertjébe, odapiszkítanak, a kutyák hangosan ugatnak, ha valaki elsétál a kerítés előtt, esetleg önsétáltatók vagy a gazdival való séta után ott marad valakinek a háza előtt az ürülék. Tipikus kertvárosi, vidéki problémák, amikkel együtt kell tudni élni, hiszen persze egy ideális világban mindenki felszedi kedvence után a piszkot és a cicákat nem engedi ki a telkéről, azért valljuk be, mindig is elő fog ilyen fordulni. A kutyának pedig az a dolga, hogy ugasson. Sokak számára azonban ez rendkívül bosszantó, olyannyira, hogy akár bűncselekményre és egy vagy több állat megölésére is képesek emiatt.

Pilisborosjenő egy Budapesttől néhány kilométerre található zsákfalu, ahol sok házi kedvenc él és a városból is szívesen járnak ki ide hétvégenként kirándulni. Itt muszáj tudni együtt élni az állatokkal, a természettel, nincs más választása az embernek. De akadnak, akik ezt nem hajlandók elfogadni, és a békés, intelligens problémamegoldási módszerek helyett inkább a méreghez fordulnak. Évtizedes probléma ez a faluban, ahol e cikk írója is 20 évet élt, és bizony, valóban köztudott néhány utcáról, hogy ott előfordulnak ilyen tragikus esetek.

A helyi újság, a Zsákfalvi Riporter egy kisfilmet is készített a történtekről, melyben az érintettek, a helyi állatorvos, és az Ürömi Állatotthon vezetője is megszólal:

Mit tegyél, ha mérgezett ételdarabokat találsz?

Először is (ha kedvenced biztosan nem evett belőle) készíts róla fotót, majd lehetőleg az összeset szedd fel, amit találsz. Ne mindet dobd ki, egy kicsit tegyél el belőle, hogy később be lehessen vizsgálni. (Puszta kézzel ne nyúlj hozzá!) A kuka, amibe dobod, mindenképp fedeles legyen, hiszen a madarak kicsipegethetik belőle, és elpusztulhatnak. Értesítsd a rendőrséget, hiszen fontos, hogy tudomást szerezzenek róla, és keressék az elkövetőt. A kamerák segítségével beazonosítható a tettes, így érdemes ezt megtenni!

Facebookon a helyi és/vagy kutyás csoportban is figyelmeztesd a veszélyre a többi gazdit. Írd meg, pontosan hol találtad, hogy könnyen beazonosítható legyen a helyszín, és mások óvatosak legyenek, ha arra járnak.

Ha a kutya mérget evett

Amennyiben kedvenced evett is belőle, azonnal irány az állatorvos, hiszen az élete múlhat a gyors segítségen! A patkányméreg leggyakoribb tünetei a fehér íny, alacsony testhőmérséklet és a bágyadtság. A véres hányás, vizelet szintén erre utaló jel.

A fagyállós mérgezés az egyik leggyakoribb, mert édeskés szaga vonzza a kutyákat, akik elfogyaszthatják azt az ételt, ami ezzel itattak át. Jellemző tünetei a tántorgás, gyengeség, izombénulás és veseproblémák. A szer hatása akár napokkal később is jelentkezhet, addig is érdemes figyelni, milyen gyakran vizel a kutya – a mérgezés egyik jele, ha nem pisil huzamosabb ideig. A vegyszeres mérgezéssel küzdő ebek általában úgy viselkednek, mintha részegek lennének, tántorognak, furcsán viselkednek, de görcsös rohamok is előfordulhatnak náluk.

A probléma elkerülésére mindenképp érdemes megtanítanod kedvencedet arra, hogy idegenektől ne fogadjon el ételt és ne egyen fel semmit sem a földről!

A vegyszeres mérgezéssel kapcsolatos tudnivalókról ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

állatkínzás Budapest csalétek csavarokkal tűzdelt kolbász ételmegtagadás fagyálló mérgezés kutya kutya megmérgezése kutyasétáltatás Budapest mérgezés vegyszeres mérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink