hirdetés

Kihez fordulhatsz, ha a szomszédod fenyegeti a kutyádat? Dr. Kajó Cecília jogász válaszol

Buzgó Csilla

2020. december 28 - Képek: Getty Images Hungary

Sajnos a legtöbb gazdinak bele kell törődnie abba, hogy nem mindenki szereti annyira a kutyusokat, mint ő. Ez rendjén is lenne, de mi a teendő, ha a rosszindulatú szomszéd már a kutya életének kioltásával fenyegetőzik?

hirdetés

Szeretett kedvenced akaratlanul is számtalan módon zavarhatja a környezetedben élőket. Még csak ugatnia sem kell, egy ismerős vagy szomszéd a puszta létezésébe is beleköthet, és kilátásba helyezheti az eb örök vadászmezőkre küldését.

Természetesen ezzel bűncselekményt követne el, ám sajnos ennek tényét nem mindig lehet az illetőre rábizonyítani. Térfigyelő kamera vagy szemtanúk híján legfeljebb a mérgezésről vagy a belső szervek károsodásáról (például virslibe rejtett szög okozta sérülés) lehet megbizonyosodni utólag, amikor szerencsétlen állat életét már kioltották. Hogyan lehet megakadályozni ezeket a szörnyűségeket, és miként térítheted jobb belátásra a fenyegetőző illetőt? Hogyan gyűjts bizonyítékot? Dr. Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára segít a tisztánlátásban.

Mit tehetek gazdiként, forduljak a rendőrséghez?

Önmagában egy fenyegetés lehet valamilyen bűncselekmény előkészülete vagy kísérlete, de megfelelő bizonyítékok híján nehéz a rendőrség dolga. Ilyen típusú bejelentéssel gyakran el is küldik az embert; vagy befogadják ugyan, de megmondják előre, hogy sok eredmény nem várható az eljárástól. Neked kell előrelátónak és okosnak – okosabbnak lenned, mint a fenyegetőző fél: a körülményektől függően, hogy kiről van szó (közvetlen szomszéd, a lakóközösség tagja de távolabb lakik, közeli bolt, intézmény stb. dolgozója) provokálj vele kulturált hangú beszélgetést, lehetőleg mások társaságában!

A beszélgetést vegyétek fel mobiltelefonnal, akár többen is a társaságból! Fontos tudnod, hogy az engedély nélkül készített felvételnek lehetnek jogkövetkezményei egy másik eljárásban, de bizonyítékként felhasználható a fenyegetéssel érintett ügyben.

Sajnos lehet, hogy elővigyázatosságból komolyabb anyagi befektetéseket is tenned kell: kamerarendszer a fenyegetőző szomszéd oldalán, kerítésmegerősítés, kerítésmagasítás, mozgásérzékelős lámpa, amely a szomszéd motoszkálására rögtön felgyullad, a kutya tartási helyének ingatlanon belüli korlátozása (ún. dupla kerítés – még egy védelmi vonal ingatlanon belül).

Amennyiben gyanús jutalomfalatokat, húsdarabkákat találsz, a NÉBIH diagnosztikai laborjában kérhetsz róla elemzést, hogy tartalmaz-e mérget (a diagnosztizálás megrendelésekor segítenek neked, hogy mire érdemes tesztelni a falatokat). Készíts fotót, ha szöges darabokat dobálnak szét, több falat esetén az egyikből vedd ki a szöget és nézd meg, milyen fajtájú! Írj felhívást a helyi lakóközösség, vagy a település Facebook-oldalán, keress hasonló eseteket – a közösség és a nyilvánosság ereje ilyenkor sem lebecsülendő.

Milyen szankciókra számíthat az elkövető?

A mérgezett vagy szöges falat okozta pusztulás az igazságügyi szakértői gyakorlat szerint különös szenvedést okozva elkövetett állatkínzásnak számít. Ne feledd: az állatkínzásnál nem szükséges jogi eredmény, vagyis pusztulás, a felelősségre vonáshoz elegendő a cselekmény arra való alkalmassága is. A különös szenvedés okozása az állatkínzás minősített esete, mely három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Dr. Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára

Dr. Kajó Cecília igazgatásszervező, jogász, 25 éve dolgozik közigazgatásban. Szakterülete a közigazgatási jogon belül elsősorban a birtokvédelem, állatvédelem és a hatósági eljárásjog.

Több évig dolgozott állatvédelmi hatósági feladatkörben, ahol minél több állatvédő szervezetet próbált megismerni és velük jó kapcsolatot kialakítani, hogy ne csak az állattartó szankcionálása és a papírmunka történjen meg, hanem az állatok sorsának gyakorlati megváltoztatására is sor kerülhessen.

A Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület titkáraként tanácsot elsősorban állatkínzással, valamint birtokvédelmi-szomszédjogi jogvitákkal kapcsolatban tud adni.

a jogász válaszol állatkínzás feljelentés kutya miatt jogszabályok kutya megmérgezése szomszéd kutya feljelentés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink