hirdetés

Állandóan ugató kutya a szomszédságban: mit lehet tenni? A jogász válaszol

Buzgó Csilla

2021. június 10

A kutyatartáshoz természetesen az ugatás is hozzátartozik, ám sajnos előfordul, hogy ez a hanghatás már zavaró tényezőként árnyékolja be a környékbeli lakosok életét.

hirdetés

A folyton csaholó négylábúnak valószínűleg a legkisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy feldühíti ezzel a szokással a szomszédokat. Bizonyára unatkozik, ingerszegény környezetben él, vagy magányos, esetleg fajtájából adódóan hajlamosabb a vokalizációra, mint más társai. Ilyenek például a huskyk, a beagle-ök vagy a border collie-k.

Vannak, akik igen kegyetlen módszerekhez folyamodnak a zajongás megakadályozása érdekében, és elektromos ugatásgátló nyakörvvel trenírozzák szegény párát a szabadidő csendes eltöltésére. Természetesen léteznek az eb jólétét előtérbe helyező taktikák a csaholás, vonyítás mérséklésére, ám mint tudjuk, ez időt, energiát és törődést igényel, ezeket pedig nem minden állattulajdonos hajlandó belefektetni kedvence nevelésébe.

Akár szereti valaki a kutyákat, akár nem, vagy épp semlegesen viszonyul hozzájuk, az állandó ugatás a környéken lakók életminőségét jelentősen ronthatja. Mi ilyenkor a teendő?

Dr. Kajó Cecíliát, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkárát kérdeztük.

Mit tegyünk, ha az állat gazdája nem hajlandó intézkedni?

Sok éven át foglalkoztam birtokvédelmi ügyekkel, a panaszok listáját tekintve egyértelműen ez volt a sláger listavezető panasz, a “túl sokat ugat a szomszéd kutyája”. Alapvetés, hogy a kutya dolga, hogy ugasson és nincs olyan, hogy mindig ugat, hiszen akkor 24 órán keresztül kellene ugatnia egy nap. Ezen túl fontos jogi szabály, hogy általánosságban az állattartással együtt járó zavarásokat (szag, zaj, takarmányszállítás, menhely esetén önkéntesek forgalma, stb.) a szomszédok tűrni kötelesek.

Ha mégis úgy érzik, hogy “állandóan” ugat egy kutya, célszerű a helyi jegyzőnél bejelentést tenni és állatvédelmi eljárást kezdeményezni. Hiszen logikailag előbb egy állatszempontú eljárást kell lefolytatni, hogy minden rendben van-e a tartása körül, nem éhes, nem fázik, nincsen valamilyen elhanyagolt betegsége. Akár az is belefér, hogy rendszeresen foglalkoznak-e vele, vagy csak kicsapták a kertben láncra.

Az ugatás a közösségi élet természetes velejárója

Ha állattartási hiányosság nem merül fel, jöhet az emberközpontú eljárás, a birtokvédelem. Ez a maga objektivitásával, amely szerint ha valakit zavarás ér, birtokvédelemre jogosult, rendkívül szubjektív eljárásnak minősíthető. Sok-sok szempontot figyelembe kell venni azon az általános alapvetésen túl, hogy bizonyos szintű zavarást mindenki köteles elviselni. A lakóközösségeknek ez az egyik jellemző ismérve, hogy viszonylag nagy népsűrűség és építkezés mellett sokan élünk egymás mellett és foglalatosságainkkal, tevékenységeinkkel szükségszerűen zavarunk másokat.

A birtokvédelmi eljárásban a jegyző megvizsgálja, hogy szükségtelen, túlzó, indokolatlan zavarás történt-e. Ebben az esetben eltiltja az illetőt a jövőre nézve ettől a magatartástól. Ha tényleg olyan habitusú, fajtájú, energiaszintű kutyáról van szó, akinél indokoltan merül fel, hogy zavarja a lakóközösség életét, általában ilyen típusú döntések szoktak születni: ha kennelben tartják, helyezzék át a kennelt az ingatlan másik részére, vagy például járjanak az ebbel kutyaiskolába, hogy a fölösleges kapacitásait lekössék.

Állatvédők között nagy vitát szokott kiváltani az ugatásgátló nyakörv használata. Van, aki esküszik rá, van, aki a sátán eszközét látja benne. Amennyiben megfelelően van beállítva és a kutya tényleg csak kellemetlen csípést érez, úgy állatkínzásnak nem minősíthető. Ugyanakkor mindenkinek javaslom, hogy gondolkodjon el rajta, hogy milyen lehet úgy egy napot eltölteni mondjuk a munkahelyen, hogy akárhányszor megszólal, kellemetlen csípést érez a nyakán.

Az embereknek a gyerekeik után a legfontosabb családtagjaik az állatok. Sok-sok birtokvédelmi viszonteljárás indul azért, mert valaki személyes sértésnek veszi, hogy ellene a kutyaugatás miatt indítottak egyet, ezért gyorsan ő is belekezd egybe vélt vagy valós indokok alapján. Így lehet egészen elmérgesíteni egy szomszédi viszonyt akár évtizedekre előre is.

Mi a teendő, ha egyértelműen rosszak a tartási körülmények?

Ha bármilyen állattartási hiányosság miatt ugat állandóan a kutya, akkor a jól ismert felosztás alapján (kisebb hibák, hiányosságok: jegyző, súlyos cselekmények: rendőrség) kell eldöntened, hogy olyan helyzetben van-e az állat, ahol még kibír egy közigazgatási eljárást. Ebben az esetben a gazdát a javításra kötelezik és ellenőrzik a határidő leteltével. Ha olyan a helyzet, hogy nem tűr halasztást, az állatot azonnal ki kell emelni, és a gazda ellen súlyosabb szankcióval járó felelősségre vonást kell alkalmazni. Ilyenkor a rendőrséget kell hívni.

Dr. Kajó Cecília igazgatásszervező, jogász, 25 éve dolgozik közigazgatásban. Szakterülete a közigazgatási jogon belül elsősorban a birtokvédelem, állatvédelem és a hatósági eljárásjog.

Több évig dolgozott állatvédelmi hatósági feladatkörben, ahol minél több állatvédő szervezetet próbált megismerni és velük jó kapcsolatot kialakítani, hogy ne csak az állattartó szankcionálása és a papírmunka történjen meg, hanem az állatok sorsának gyakorlati megváltoztatására is sor kerülhessen.

A Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület titkáraként tanácsot elsősorban állatkínzással, valamint birtokvédelmi-szomszédjogi jogvitákkal kapcsolatban tud adni.

(Képek: Getty Images Hungary) 

állandóan ugató kutya kutyaugatás rendelet miért ugat a kutya éjjel polgári jogi kutyaugatás szomszéd kutya ugat ugató kutya feljelentés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink