hirdetés

Kik számára idegesítő a kutyaugatás? Az ELTE kutatói adtak választ

László Enikő

2021. május 17

Az ELTE kutatói korábbi tanulmányukban azt vizsgálták, hogy miért és kik számára bosszantó a kutyaugatás. Az eredmények alapján több tényezőtől is függ zavaró hatása.

hirdetés

Bizonyára senki sem örül, amikor a szomszéd négylábúja éjt nappallá téve csahol a kerítés mellett. Megfelelő tréninggel a legtöbb eb leszoktatható erről a kellemetlen szokásról. Persze, a kutya dolga, hogy ugasson, de amikor órákon át csinálja, az neki és környezetének sem tesz jót. De miért ennyire zavaró ez az emberi fül számára?

A kutatás

Az ELTE etológiai tanszéke és a brazil Espírito Santo Szövetségi Állam Egyetemének 2019-es kutatása azt vizsgálta, hogy miért zavaró sokak számára a kutyaugatás. Alapja az volt, hogy a biológiai értelemben vett zaj azon hangokat jelöli, amelyek információkat hordoznak számunkra. Ezért ezeket nehéz figyelmen kívül hagyni. Viszont, ha például a szomszéd kutyája a forrás, tehetetlenek vagyunk. Ez a tehetetlenség pedig frusztrációt szül, vagyis idegesek leszünk.

A kutatás során 160 személyt teszteltek, akik huszonhét kutyaugatást hallgattak, majd értékeltek fejenként. Meg kellett állapítaniuk, mely hangok jelentenek vidámságot, szomorúságot, agressziót, félelmet, és melyek számukra idegesítőek.

Kiket idegesít jobban?

Az eredmények azt mutatták, hogy az érzékelések kultúrától és etnikumtól függetlenek. A kutatás pontos képet adott arról, kik számára a legzavaróbb a kutyaugatás. Ez alapján a fiatal felnőtteket irritálja leginkább, mégpedig akkor, amikor az a gyereksírásra emlékezteti őket, tehát éles, magas hangon történik. Közülük is a férfiakat bosszantja jobban, mert általában kevésbé empatikusak, mint a nők. A magas hangú a legbosszantóbb, de a mély, a gyors és a félelmet, kétségbeesést jelző ugatás is igen kellemetlen az emberek számára.

A városi emberek nehezebben viselik az ugatást

Az elvárosiasodott társadalomban az emberek kevésbé találkoznak természetközeli hangokkal. Illetve, amikor mégis, akkor a kutyák leggyakrabban akkor ugatnak, amikor valami baj van. Például egyedül hagyták őket a lakásban vagy nem szimpatizálnak társaikkal az utcán. Ilyen esetekben (, ha nem a gazdáról van szó) az ember nem tud közbeavatkozni, ez pedig feszültséget generál benne. Ebből arra is lehet következtetni, hogy a városban élők kevésbé képesek tolerálni ezeket a hangokat, míg a falusi környezetben lakók számára ez természetes.

Ha zavar téged, hogy szomszédod kedvence sokat ugat, a megfelelő módon jelezd ezt számára. Sok esetben a gazdák nem is tudnak róla, hogy távollétük alatt kutyájuk végig zajong. Néhány trükkel az ebek leszoktathatók erről a kellemetlen szokásról.

(Képek: Getty Images Hungary)

ELTE kutatás kutyahangok jelentése kutyaugatás tudomány ugat a kutya ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink