hirdetés

Mit tehetsz, ha kedvenced miatt költözésre kényszerít a bérbeadó? Dr. Kajó Cecília jogász válaszol

Buzgó Csilla

2021. január 12

Amikor nincs bérleti szerződés, vagy van, de nem tértetek ki benne elég világosan az állattartásra, az bizony támadási felületet adhat a bérbeadódnak.

hirdetés

Hazánk ingatlanpiacán sajnos igen előítéletesek a kutyatartókkal szemben. Hiába bizonygatják a gazdik, hogy az eb jólnevelt, szobatiszta, nem rágcsál és ugatni is csak ritkán szokott, a “kutya” szó hallatán sajnos a legtöbb lakástulajdonos messzire elküldi a potenciális albérlőt.

Elég egy-egy kósza vakkantás, és áll a bál

Számos vérlázító esetet hallani, olvasni a közösségi fórumokon, melyek arról szólnak, hogy a bérbeadó igazságtalanul járt el, vagy szándékozott eljárni kutyás bérlőjével szemben. Még ha eleinte vonakodva bele is egyezett abba, hogy az illető magával vihesse kisállatát, később meggondolta magát.

Az eb esetleg megugatott egy arra járó, zajosabb társaságot késő este, a szomszéd pedig máris elkezdett neki panaszkodni. A tulaj egyik napról a másikra jelentette be, hogy talált egy sokkal kecsegtetőbb albérlőt, akinek ráadásul kutyája sincs.

A negatív tapasztalatokból igen terjedelmes könyvet lehetne írni. Épp ezért jó, ha a gazdi tisztában van a saját jogaival, illetve azt is tudja, miként védheti meg magát a későbbi atrocitásoktól, ha már beköltözött a lakásba.

Dr. Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára segít eligazodni ebben a kacifántos útvesztőben.

Mit foglaljon magába a szerződés az állattartással kapcsolatban?

Egy jó bérleti szerződés alapvető kérdésekre ad választ és azokat ki is bontja, tehát túlterjeszkedik az “én kiadom, te meg kiveszed” problémakörön. Részletezi, hogy ki-mit-hol-mikor-miért tehet vagy nem tehet meg, és rögzíti a jogkövetkezményeket is.

A bérlő oldaláról elsősorban a bérleti díj és a rezsiköltségek fizetésének módját, határidejét tarthatjuk fontosnak, illetve hogy mekkora, milyen állapotban lévő lakást vesz bérbe. „Milyen állapot” alatt értem akár a felszerelési tárgyak, bútorok stb. leltárba vételét is – nevetségesnek tűnik, de pereskedtek már eltűnt kávéscsészék miatt is. Ha állattal költözöl, fontos, hogy a lakás birtokba vételekor készíts fotókkal ellátott birtokbavételi jegyzőkönyvet, egyfajta állapotfelmérést. Ezzel elkerülhető az utólagos vita, hogy a tapéta már a macska megérkezése előtt le volt szakítva, vagy csak utána került rá a sor, esetleg az ajtófélfát már a kutya beköltözése előtt kirágta a szú, vagy az eb járult hozzá hatékonyan.

Az ördög a részletekben rejlik

Beszéld meg előre a bérbeadóval, hogy mi az, ami részéről belefér és mi az, ami nem az állatok által okozott károkat illetően! Hiszen nincs miért szemérmeskedned, a házikedvencek mellett igenis gyakoriak a rejtélyes dísznövény-halálozások. Ugyanígy a törékeny tárgyak váratlanul polcról a mélybe hulló öngyilkossági esetei, a kábelek, hosszabbítók rejtélyes elvékonyodásai vagy elszakadásai. Kölyök állatoknál a szobatisztaságra nevelés mellett időszakos balesetek is előfordulnak.

Ez a megbeszélés döntő hatással van a kifizetett kaució jövőbeli sorsára is. A kaució nem más, mint egy károkozás esetére szolgáló átalányösszeg, amelyből a bérbeadó – elszámolás terhe mellett persze – rendezi a megtörtént károkat. Ha az előre kifizetett kaució összegénél – ez általában háromhavi bérleti díj szokott lenni – kisebb a kár, a fennmaradó összeget nyilván vissza kell adni, ha magasabb a kárérték, akkor még a bérlőnek szükséges ráfizetnie.

A közjegyző előtti hitelesíttetés a legegyszerűbben magyarázva “gyárt neked” egy végrehajtható okiratot, amihez egyébként normál esetben csak polgári per végén jutnál hozzá (vagyis például egy jogerős ítélethez). A közjegyzői eljárással kiváltható az a szakasz, amit perre “pazarolnál” és így rögtön fordulhatsz végrehajtóhoz a végrehajtás érdekében.

Mi a teendő, ha a bérbeadó költözésre akar kényszeríteni?

Fogj gyanút, ha engedik, hogy állattal költözz, de ezt nem akarják beleírni a szerződésbe! Ezzel az indokkal ugyanis bármikor rád süthetik, hogy megszegted a szerződést, hiszen abban nem szerepel az állattartás mint lehetőség. Inkorrekt feltételek sajnos állatot tartó és nem tartó bérlővel szemben is felmerülhetnek. A legfontosabb, hogy az írásba foglalt szerződés, a birtokbavétel dokumentációja, a lakás állapotáról és felszereltségéről szóló leltár (melyből mindenkinek van természetesen kölcsönösen aláírt példánya, bérlőnek és bérbeadónak egyaránt) védelmet nyújt neked.

Ha a bérbeadó egyik napról a másikra jogszerűtlenül el akarja távolítani a bérlőt a lakásból, pláne ha még zárcsere is történt például, akkor jó ha tudod, hogy a bérlő ilyen esetben jegyzői birtokvédelemre jogosult. Illetve mivel nem alhat az utcán, várva, hogy a jegyző mit dönt, a Polgári Törvénykönyv fogalmazása szerint “jogos önhatalommal” is birtokba léphet, magyarul feltörheti a lecserélt zárat, újat tehet fel. Ám ahhoz egy példány kulcsot a bérbeadónak is biztosítania kell, mert jogszerűtlenül nem zárhatja ki őt sem. A kulcsot célszerű letétbe rakni a jegyzői birtokvédelmi eljárás keretében a jegyzőnél.

A jogos önhatalom jelentése, hogy az az időveszteség, amit a hatósági eljárás lefolytatása okozna (amit “utcán kellene töltenie” a bérlőnek, amíg a döntés megszületik) kiváltható egy jog által megfelelőnek, jogszerűnek minősített saját lépéssel (jelen példánkban tehát a zárcserével).

Mi a megoldás, ha a gazdinak meg kell válnia kutyájától?

A magam részéről megérteni nem tudom, hogy valaki hátrahagyja az állatait valamilyen élethelyzetben, én a híd alá is elmennék az összes állatommal, de elfogadom, hogy vannak ilyen szituációk. Anyagi lehetőségtől függ, hogy milyen megoldást választhat a gazdi: panzióba adja-e, vagy rokonok, ismerősök, a “Facebook népe” segítségét kéri (ezzel óhatatlanul magára húzva a tömegek hisztérikus kommentjeit, hogy milyen gazda az ilyen…).

Állatvédő szervezetekhez is fordulhat természetesen, ahol kapacitástól függően elhelyezéssel vagy a panzióztatás költségeihez való hozzájárulással (adományok útján) van lehetőség a segítségnyújtásra. Fontos, hogy ilyenkor is készüljön egy átadás-átvételi irat, hogy mikor és mennyi időre adta be kutyáját (a panzióban természetesen számlát kell, hogy kapjon). Illetve a felek tisztázzák, hogy a későbbiek folyamán mi a kapcsolattartás vagy az érdeklődés módja, tehát törekedjen arra a gazdi, hogy minden lényeges adminisztratív feladatot maradéktalanul elvégezzenek.

Dr. Kajó Cecília igazgatásszervező, jogász, 25 éve dolgozik közigazgatásban. Szakterülete a közigazgatási jogon belül elsősorban a birtokvédelem, állatvédelem és a hatósági eljárásjog.

Több évig dolgozott állatvédelmi hatósági feladatkörben, ahol minél több állatvédő szervezetet próbált megismerni és velük jó kapcsolatot kialakítani, hogy ne csak az állattartó szankcionálása és a papírmunka történjen meg, hanem az állatok sorsának gyakorlati megváltoztatására is sor kerülhessen.

A Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület titkáraként tanácsot elsősorban állatkínzással, valamint birtokvédelmi-szomszédjogi jogvitákkal kapcsolatban tud adni.

(Képek: Getty Images Hungary)

a jogász válaszol bérleti szerződés állattartás bérleti szerződés kutya kutya albérletben

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink