hirdetés

Miért rág meg mindent a kölyökkutya? Így szoktasd le róla

László Enikő

2020. szeptember 16

Sokak számára ismerős, hogy az újonnan érkezett kölyökkutya mindent megrág, amit csak ér. Hogyan szoktathatod le erről a kellemetlen szokásáról?

hirdetés

Egy kölyökkutya rengeteg felelősséggel és néha kellemetlenséggel is jár. Ezt számításba kell venni, ha úgy döntesz, fiatal kisállatot szeretnél társnak. A leginkább jellemző nemkívánatos viselkedés az, hogy az eb szinte mindent rágcsálna, amit csak elér. Ez természetes dolog ebben korban, de jobb lenne, ha a bútorok helyett egy erre ideális játékot választana. Nézzük, milyen okok állhatnak a háttérben, és hogyan óvhatod meg kedvenc tárgyaidat!

Egy kölyökkutya legszívesebben mindent megrágna, ami az útjába kerül.

Fogzás

A kölyökkutya leggyakrabban akkor mélyeszti szinte mindenbe a fogait, amikor azok cserélődnek. Ilyenkor, csakúgy mint az emberek fogváltásánál, az ő ínyük is viszket, fáj. Ezt a kellemetlenséget enyhíti a rágcsálás. A tejfogak helyére érkeznek újak, ebben az időszakban fordul elő a leggyakrabban, hogy olyan is a kutyák szájukba kerül, aminek nem kéne. Célszerű megtanítani a kiskutyát arra, mit szabad megrágni és mit nem.

A tejfogak 12-16 hetes korban cserélődnek.

Unalom

Előfordulhat, hogy unalomból rongál. Ha sokat van egyedül otthon, vagy több figyelemre, játékra vágyik, úgy dönthet, hogy inkább elszórakoztatja saját magát. Sokszor ennek kedvenc cipőd vagy drága kanapéd láthatja kárát. Foglalkozz vele többet, hívd játszani vagy sétálni. Ha pedig muszáj magára hagynod, akkor érdemes kipróbálni egy fejlesztőjátékot, amivel játszva tanulhat, amíg egyedül van.

Egy kis játékkal elterelheted figyelmét a rongálásról.

Szorongás

A szorongásból adódó rongálás fő oka szintén a magány. Kedvencedet fokozatosan szoktasd hozzá az egyedülléthez, először csak néhány percre, később órára, órákra hagyd magára. A fejlesztőjáték ebben az esetben is jó elfoglaltság lehet a téged hűségesen váró kutyád számára.

A szeparációs szorongás egyik jele lehet a rombolás.

Kíváncsiság

A kölyökkutyák a szájukon keresztül ismerkednek meg a legtöbb dologgal. Éppen ezért mindent meg szeretnének rágcsálni, kóstolni, hogy megtudják, mi is az a valami. Ezt egy idő után kinövik és idővel már csak az orrukkal igyekeznek megismerni az őket körülvevő világot.

Megelőzés

Csakúgy, mikor egy kisbaba érkezik a háztartásba, egy kutyánál is biztosítani kell a lakásban a megfelelő körülményeket. Nem szabad semmi olyat könnyen elérhető helyen tartani, aminek megrágásával veszélybe sodorhatod. Ilyenek például a kábelek, távirányítók, mérgező növények. Kedvenc cipőidet is célszerű elpakolni egy szekrénybe, mert lehet, hogy kutyád nem fogja kímélni azokat.

A lábbelik az elsőszámú célpontok szoktak lenni.

Hogyan tanítsd meg neki, hogy nem szabad?

A legfontosabb, hogy legyenek saját játékai, amiket rághat. Ma már rengeteg strapabíró gumicsont, labda és egyéb játék kapható a boltokban, amiket kedvenced szívesen rágcsálhat. Ügyelj arra, hogy valóban jó minőségű, erős anyagból készült termékek legyenek ezek, mert a lerágott, megevett darabkák életveszélyesek is lehetnek. Olyat nem érdemes hazavinni, ami túlságosan is hasonlít egy mindennapi használati tárgyra, mert emiatt nem tud majd különbséget tenni a kettő között. Az is fontos, hogy ne egy régi, kopott cipőt adjunk neki erre a célra, mert így szintén nem fogja megtanulni a különbséget. Ő nem tudja, mi az új és mi a régi közötti differencia.

Régi cipőinket sose adjuk oda játéknak.

Ha rajtakapod kutyádat, amint valami nemkívánatos dolgot rágcsál, azonnal szólj rá, egy határozott Nem! vezényszóval. Fontos, hogy a tárgyat ne rángatva vedd el tőle, mert ezt a viselkedést játéknak veheti. A Tedd le! szókapcsolat megtanítása ilyenkor hasznos lehet. Ezután add oda neki egyik kedvenc játékát, arra ösztönözve, hogy válassza inkább azt a rágcsálásra.

Amennyiben nem sikerült rajtakapni a bűncselekményen, felesleges később megszidni tettéért. Már nem fog arra emlékezni, hogy mit csinált rosszul, ezért akármennyire is nehéz, próbálj higgadt maradni.

Állatkereskedésekben különböző távoltartó spréket vásárolhatsz, amiknek kellemetlen íze van a kutya számára. Ezzel lepermezheted a kívánt felületeket, így kutyád elkerüli azokat. A kifejezetten erre a célra kitalált készítmények nem mérgezők az állatok számára, ettől nem kell tartanod. Illatanyagot nem tartalmaznak és foltot sem hagynak a bútorokon.

Fontos bizonyos vezényszavak korai elsajátítása, a helyes viselkedés érdekében.

Fontos megemlíteni, hogy a szidás, megdorgálás nem jelent megoldást. Sok esetben a kölyök nem tudja, mi az, amit rosszul tett. Próbáljuk ehelyett lekötni figyelmét, valamint a rágókára irányítani azt. Ha nekünk nem sikerül, keressünk fel egy szakembert, trénert, aki megtanítja a helyes viselkedést. Idővel kedvenced tudni fogja, hogy mit szabad és mit nem. Egy kölyökkutya rengeteg türelmet és kitartást igényel. Idővel azonban minden befektetett energia megtérül.

(Képek: Getty Images Hungary)

kölyökkutya kutya rágóka meddig rág a kutya nevelés rágás szeparációs szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!